Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ
Καταργεί τα ελάχιστα ένσημα στις οικοδομές

Βόμβα στα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων

Καταργούνται τα ελάχιστα ένσημα που θα έπρεπε να καταβάλλει στο ΙΚΑ ο εργολάβος ή ο ιδιοκτήτης οικοδομής, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Χτες δημοσιεύτηκε η υπ' αριθμό 1545/2008 απόφαση του ΣτΕ με την οποία «πέφτει» ως αντισυνταγματικό ένα σημαντικό μέρος του ασφαλιστικού συστήματος και αφορά την καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ από τους εργολάβους και τους ιδιοκτήτες οικοδομών.

Η δικαστική απόφαση έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 2434/96 κατά το σκέλος που υποχρεώνει τον εργολάβο και τον ιδιοκτήτη να καταβάλλουν ένσημα με τα αντικειμενικά κριτήρια. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης του ΙΚΑ και το νόμο 2434/96, οι ιδιοκτήτες οικοδομών και οι κατασκευαστικές εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλλουν ένσημα για τους απασχολούμενους στις οικοδομικές εργασίες ίσα με τις ελάχιστες απαιτούμενες μέρες εργασίας.

Στην ουσία η απόφαση του ΣτΕ ανάβει το «πράσινο φως» για να αμφισβητούν οι εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες κτιρίων το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ και παράλληλα να κλέβουν τους οικοδόμους και τον ασφαλιστικό τους φορέα, το ΙΚΑ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την ανέγερση επταώροφης οικοδομής στην Τρίπολη, αμφισβητήθηκε ο υπολογισμός που έκανε το ΙΚΑ με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς της κατασκευαστικής εταιρείας και του ιδιοκτήτη και δέχτηκε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται χάριν της κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων, δεν αποτελούν φόρο ούτε οικονομικό βάρος και συνεπώς η καταβολή τους είναι κατ' αρχήν υποχρεωτική, ακόμα και αναδρομικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ