Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου στα γραφεία του ΕΦΕΤ
«Για μας η εξέλιξη με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο δεν είναι τυχαία. Η διολίσθηση ήρθε σκαλί - σκαλί, από την ίδρυση του ΕΦΕΤ μέχρι σήμερα. Είτε τα προηγούμενα ζητήματα με τα γιαούρτια, είτε εκείνα με τα μέλια, είτε με τις διοξίνες και μια σειρά άλλα ζητήματα που συνδέονται με την υγεία του λαού». Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, μιλώντας χτες στους εργαζόμενους του ΕΦΕΤ, κατά την περιοδεία που έκανε στα κεντρικά γραφεία του Φορέα, αναφερόμενος στο τελευταίο διατροφικό σκάνδαλο με το μολυσμένο ηλιέλαιο. Οπως επισήμανε ο βουλευτής του Κόμματος «είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που πραγματικά θα δυσκολέψουν τη γενικευμένη επίθεση που δέχεται ο λαός και πρώτα απ' όλα η εργατική τάξη, γιατί και η διατροφή και ποιότητά της έχει και στοιχεία ταξικά που από την οπτική του Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον».
Η κυβέρνηση, κατήγγειλε, κινείται σε μια λογική που στόχο έχει να πείσει, γι' αυτό που και σήμερα μας είπε και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ. Οτι, δηλαδή, είναι υπερβολικός ο θόρυβος που γίνεται, ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος. Τι επιχειρούν μ' αυτήν την κεντρική στόχευση; Πρώτον να καθησυχάσουν τον κόσμο ότι μπορεί να τρώει οτιδήποτε. Δεύτερον να βγει η πολιτική της κυβέρνησης άβρεχη και να μην επωμιστεί οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Τρίτον, κυρίως, να μη θιγούν τα ζητήματα γύρω από τη δράση των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, να μη θιγεί η πολιτική και οι επιλογές της ΕΕ. Και όλα αυτά τα υποστηρίζουν με μια σειρά από επιχειρήματα όπως ότι φταίει ο λαός που δεν έχει καταναλωτική συνείδηση, ότι είναι δυνατό να «αυτορρυθμιστεί» η αγορά. «Για όποιον πατάει τα πόδια στη γη και έχει το κεφάλι επάνω, όσο η λογική του κέρδους, η ασυδοσία των πολυεθνικών, η πολιτική της ΕΕ θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, προοπτική δεν μπορεί να υπάρχει».
Αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε: Το ζήτημα του προσωπικού, η επιστημονική κατάργηση, το πού γίνονται οι έλεγχοι - να γίνονται στην πηγή - ο ενιαίος έλεγχος και η διασύνδεση του ΕΦΕΤ με τα δημόσια πανεπιστήμια, τα θεωρούμε ζητήματα προτεραιότητας. «Θεωρούμε ότι σε μια λαϊκή εξουσία ο ΕΦΕΤ θα έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο με τα χαρακτηριστικά αυτά και με άλλες ακόμα πιο νευραλγικές αρμοδιότητες», τόνισε.
Ο ίδιος κατήγγειλε, την κοκορομαχία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα που ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος φταίει και υπογράμμισε: «Εμείς δεσμευόμαστε ότι δε μας έχει στο τσεπάκι κανένας, δεν έχουμε δεσμεύσεις από καμιά πολυεθνική και κανένα μονοπώλιο, δε δίνουμε εξετάσεις ούτε στην Κομισιόν ούτε στην ΕΕ. Στο μόνο που δίνουμε λογαριασμό είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ο λαός μας. Απέναντι σ' αυτόν τον κόσμο απολογούμαστε και είμαστε δεσμευμένοι και θα παλέψουμε με τον τρόπο που μπορούμε για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και στο θέμα του ΕΦΕΤ που εμπλέκεται στο ζήτημα αυτό και που πιστεύουμε ότι και η δική σας παρουσία μπορεί να παίξει νευραλγικό ρόλο».
Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι εντόπισαν τα προβλήματα στην ελλιπή στελέχωση του ΕΦΕΤ, αλλά και στην πολιτική κατεύθυνση, στην οποία κινούνται οι κυβερνήσεις τέτοια που στην πραγματικότητα απαξιώνει το ρόλο του. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Γιαννούκος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων τα προβλήματα από την ίδρυση του Φορέα μέχρι σήμερα παραμένουν τα ίδια. Οι κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει ένα διάτρητο σύστημα και όλα τα μέχρι σήμερα σκάνδαλα δείχνουν ότι στόχος της ΕΕ είναι ο έλεγχος να φεύγει από το Δημόσιο και να πηγαίνει στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Στόχος τους και στην περίπτωση με τα λάδια, είπε, είναι να αποδείξουν ότι δε φταίνε οι επιχειρήσεις, αλλά κάποιοι «κακοί» που έκαναν την επιμόλυνση. Είναι απαράδεκτο, κατήγγειλε ο ίδιος, να καθόμαστε και να συζητάμε για επιτρεπτά όρια ορυκτελαίου που μπορεί να έχει το ηλιέλαιο. Το βαρέλι δεν έχει πάτο με τέτοιες πολιτικές, είπε μεταξύ άλλων. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αγγ. Κάνδυλας κατήγγειλε την προσπάθεια αποπροσανατολισμού με την αλλαγή προέδρου κάθε φορά που ξεσπάει ένα διατροφικό σκάνδαλο, και σημείωσε ότι το δίλημμα ποιο υπουργείο θα εποπτεύει τον ΕΦΕΤ είναι πλασματικό και η ουσία είναι σε ποια κατεύθυνση θα λειτουργεί.