Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος

Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος παρουσίασε, χτες, στη Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Πανσπουδαστική ΚΣ

Μία σημαντική πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος ανακοίνωσαν, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, οι αντιπρόσωποι της Πανσπουδαστικής ΚΣ (ΠΚΣ) για τα Συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Παρουσιάστηκε κείμενο - το οποίο υπογράφουν οι 214 αντιπρόσωποι από τα ΑΕΙ και οι 133 αντιπρόσωποι από τα ΤΕΙ - με τις προτάσεις της ΠΚΣ για την ανασυγκρότηση των συλλόγων και των οργάνων του κινήματος.

Οπως υπογράμμισαν οι αντιπρόσωποι της ΠΚΣ Θεοδόσης Μπενάτος φοιτητής Γεωπονικής, Ορέστης Ζηνέλης σπουδαστής στα ΤΕΙ Πειραιά και ο Σταύρος Σκουλής φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ, η χθεσινή μέρα «είχε οριστεί, με την υπογραφή όλων των παρατάξεων που συμμετείχαν στις φετινές εκλογές, ως μέρα έναρξης των συνεδρίων. Ολες ανεξαιρέτως οι άλλες παρατάξεις πέρα από την Πανσπουδαστική μποϊκόταραν τη διεξαγωγή τους. Απαξίωσαν την ψήφο 160.000 φοιτητών και σπουδαστών που ψήφισαν και αντιπροσώπους για τα Συνέδρια.

Είναι υπόλογοι απέναντί τους! Ολο αυτό το διάστημα η Πανσπουδαστική απευθύνθηκε σε όλα τα ΔΣ σε όλη την Ελλάδα. Καμία από τις άλλες παρατάξεις δε συμφώνησε να οριστούν αντιπρόσωποι! ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΣΥΝ και ΕΑΑΚ μαζί στην ίδια λογική»!

Κείμενο - κάλεσμα στους φοιτητές και τους σπουδαστές

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «ο εκφυλισμός του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος έχει οδηγήσει στη διάλυση των ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ». Συμφέρον απ' αυτήν την κατάσταση, σημειώνεται, «έχει πρώτα και κύρια το κεφάλαιο», ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως «είναι ξεκάθαρο ότι την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο κίνημα την έχουν οι δυνάμεις που φέρνουν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ την πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Οι παρατάξεις αυτές «έχουν από κοντά, χέρι βοηθείας, τόσο την παράταξη του ΣΥΝ, όσο και τα ΕΑΑΚ. Οι δυνάμεις αυτές, για τους δικούς τους λόγους, θέλουν κίνημα ελεγχόμενο. Επιδιώκουν να λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης για το ριζοσπαστικό κομμάτι των φοιτητών».

Ο εχθρός είναι κοινός

Οι αντιπρόσωποι της ΠΚΣ τονίζουν ότι «χρειάζεται να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα» και συμπληρώνουν: «Δεν είμαστε μόνοι μας! Εχουμε στο πλευρό μας πρώτα και κύρια το ταξικό εργατικό κίνημα, τα ταξικά σωματεία και συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, που συγκρούεται με την πλουτοκρατία, την πολιτική των κομμάτων της και τα μέτρα τους. Παλεύουμε για το συντονισμό της δράσης και τη συμπόρευση με το ταξικό - εργατικό κίνημα. Ο εχθρός είναι κοινός».

Και συνεχίζουν: «Απαιτείται κίνημα, που δε θα είναι χειροκροτητής της πολιτικής που βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματά μας. Θα συγκρούεται με τις επιλογές και τις οδηγίες της ΕΕ και των βιομηχάνων, την πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Θα αντιπαλεύει κάθε επιχειρηματική λειτουργία στα Ιδρύματα, στα κυκλώματα συναλλαγής και εξαγοράς. Θα αγωνίζεται για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και ενιαία ανώτατη εκπαίδευση».

Αγωνιστική οργάνωση από τα κάτω προς τα πάνω

Τονίζεται πως «απαιτείται η αγωνιστική οργάνωση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος από τα κάτω προς τα πάνω. Κάθε σύλλογος να συγκροτεί ΔΣ ονομαστικά. Τα μέλη του ΔΣ να δίνουν λόγο στη Γενική Συνέλευση και στους φοιτητές και να είναι ανακλητά, όταν το αποφασίζει η Γενική Συνέλευση. Η Γενική Συνέλευση να συσπειρώνει την πλειοψηφία των φοιτητών του συλλόγου, να διεξάγεται με όρους που να βοηθούν τη συζήτηση και τη συμμετοχή, να καταλήγει σε αποφάσεις και μορφές που θα επιλέγουν οι ίδιοι οι φοιτητές. Να εξασφαλίζει την αγωνιστική κινητοποίηση όλων.

Επιδιώκουμε να συγκροτηθεί πανελλαδική οργάνωση των φοιτητών και σπουδαστών που θα συντονίζει αγωνιστικά τους συλλόγους, χωρίς να υπονομεύει τη ζωντάνια και τη δραστηριότητά τους. Δε θα αποτελεί συνέταιρο της κάθε κυβέρνησης και της ΕΕ στους κάθε λογής στημένους θεσμούς που υπάρχουν και στόχο έχουν την αφομοίωση και την υποταγή. Θα αντιπαλεύει και θα αποκαλύπτει τους μηχανισμούς αυτούς.

Ταυτόχρονα, θα έχει σταθερό συνομιλητή και θα συμπορεύεται με το ταξικό εργατικό κίνημα και γενικότερα με το λαϊκό κίνημα. Θα αποτελεί ζωντανό κομμάτι του νεολαιίστικου κινήματος. Θα αναπτύσσει τη διεθνιστική - αντιμπεριαλιστική αλληλεγγύη και δράση με τους λαούς και τις νεολαίες που αντιστέκονται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ