Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΝΤ-ΠΤ
Ευρώ - πετρέλαιο: Οι πονοκέφαλοι της Συνόδου

ΠΡΑΓΑ.-

Οι εργασίες της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας συνεχίζονται, με το φάντασμα της πετρελαϊκής κρίσης να κατατρύχει τους συνέδρους, αλλά και τις φωνές χιλιάδων διαδηλωτών που καταδίκασαν και θα συνεχίσουν να καταδικάζουν την πολιτική των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ανεξέλεγκτα οδηγούν το άρμα της παγκοσμιοποίησης, ενώ οδηγούν με γεωμετρική πρόοδο την πλειοψηφία της οικουμένης στην απόλυτη ένδεια.

Οι διαδηλωτές που και χτες περικύκλωσαν το Συνεδριακό Κέντρο δεν πείστηκαν από τις πολύκροτες ανακοινώσεις των ιθυνόντων για στροφή του δόγματος της ανάπτυξης... προς την «ποιοτική ανάπτυξη»! Συγκεκριμένα, η ΠΤ φαίνεται να έκανε κάποιου είδους αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας δε συνοψίζεται μόνον σε αριθμούς... αλλά και στην εξέλιξη μιας κοινωνίας, όπου μετράνε εξίσου παράμετροι όπως η εκπαίδευση, η Δικαιοσύνη και η ποιότητα της διατροφής. Η «ποιοτική στροφή» ήταν το θέμα του επικεφαλής οικονομολόγου της ΠΤ Νίκολας Στερν, παρουσιάζοντας στην Πράγα μελέτη με τίτλο «η ποιότητα της ανάπτυξης».

Οπως υποστηρίζει ο Στερν, αυτές οι σκέψεις δεν είναι κάτι καινούριο(!) αλλά απασχολούν την ΠΤ τα τελευταία 10-15 χρόνια, ενώ προσθέτει ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμο να φρενάρει η ανάπτυξη του ΑΕΠ, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι όροι μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ο Στερν έσπευσε όμως να τονίσει ότι η εξέλιξη στη φιλοσοφία της ΠΤ δε θέτει σε αμφισβήτηση την αναγκαιότητα για την άσκηση μιας προσεκτικής οικονομικής πολιτικής με χαμηλό πληθωρισμό και χωρίς εξωτερικές ανισορροπίες. Αλλά η κλασική συνταγή των διεθνών οικονομικών οργανισμών-ιδιωτικοποιήσεις και απορυθμίσεις- πρέπει να συνοδεύεται από την παράλληλη ενίσχυση της ποιότητας των θεσμών μιας χώρας. Οσο για τη σχέση εκπαίδευσης και ανάπτυξης, η μελέτη του διεθνούς οργανισμού υπογραμμίζει ως προτεραιότητα για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης την εκπαίδευση του γυναικείου πληθυσμού.

Παρ' όλα αυτά, όμως, τα δύο ακανθώδη ζητήματα που πονοκεφαλιάζουν τους Συνέδρους είναι η τρελή πορεία της τιμής του πετρελαίου και οι δυσμενείς επιπτώσεις που έχει στις οικονομίες των χωρών, αλλά και η πορεία του Ευρώ.

Τα δύο αυτά ζητήματα εκτός της Συνόδου, απασχόλησαν το G7, την Ομάδα των Επτά Περισσότερο Ανεπτυγμένων Βιομηχανικά Χωρών δηλαδή, η οποία εξαναγκάστηκε να κάνει παρέμβαση με ανακοίνωση, όπου τονίζει ότι παραμένει δεσμευμένη στην παρακολούθηση των εξελίξεων στις ξένες χρηματαγορές και θα συνεργαστεί ανάλογα, όπως δήλωσε χτες από την Πράγα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι το G7 ανησυχεί για το ευρώ και θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την απόδοση του νομίσματος ύστερα από την επέμβαση, την Παρασκευή, της Κεντρικής Τράπεζας, για ενίσχυση του δοκιμαζόμενου και συνεχώς εξασθενιζόμενου νομίσματος.

Το G7 επίσης αναφέρει ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να μην έχουν αρνητικές συνέπειες στη διεθνή οικονομία που βρίσκεται σε άνοδο οι ψηλές τιμές του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι «είναι κρίσιμο για τη διεθνή οικονομία που ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες λαμβάνουν μέτρα, για να συμβάλλουν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου και για μεγαλύτερη σταθερότητα στις αγορές πετρελαίου»...


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ