Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Ελαμψαν Κακιασβίλι, Ταμπάκος

 Ο Δημοσθένης Ταμπάκος επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και ανέβηκε στο βάθρο των κρίκων

Sportidea

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και ανέβηκε στο βάθρο των κρίκων
Ενα υπέροχο Σαββατοκύριακο για τον ελληνικό αθλητισμό ήταν αυτό που πέρασε. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ η χώρα μας τρεις φορές έφθασε στις κορυφές του κόσμου κατακτώντας δυο χρυσά και δυο αργυρά μετάλλια. Οι δυο «άτλαντες» της Αρσης Βαρών Πύρρος Δήμας και Ακάκιος Καχιασβίλι δικαίωσαν τις προσδοκίες παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στις κατηγορίες τους, ενώ στο στίβο η Κατερίνα Θάνου στα 100μ πήρε τη δεύτερη θέση. Την ίδια θέση πήρε και ο Δημοσθένης Ταμπάκος στους κρίκους

Στην ιστορία Δήμας, Καχιασβίλι

Στην ιστορία πέρασαν πλέον οι Πύρρος Δήμας και Ακάκιος Καχιασβίλι, καθώς με το τρίτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησαν ισοφάρισαν το ρεκόρ του Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Στην κατηγορία των 85κ ο Πύρρος Δήμας, αν και έκανε τα εύκολα δύσκολα, εντούτοις σήκωσε 390 κιλά στο σύνολο και όχι τα 400 που είχε σαν στόχο και που ήταν στις δυνατότητές του. Ομως και αυτά ήταν ικανά για να τον ανεβάσουν στην πρώτη θέση του βάθρου. Κι όμως, όλα πήγαν στραβά στο αρασέ, όπου έχασε την πρώτη προσπάθεια στα 175κ. λόγο χρόνου και τη δεύτερη από δική του νευρικότητα. Στην τρίτη και τελευταία δε ρισκάρισε καθόλου, αλλά συγκεντρώθηκε και σήκωσε το βάρος. Οι αντίπαλοί του στο αρασέ βρέθηκαν να προηγούνται ακόμα και πέντε κιλά, αφού ο Ασανίτζε (Γεωργία) έκανε 180, ο Χούστερ (Γερμανία) 177,5 και ο Τσακογιάν (Αυστραλία) 175, αλλά ήταν ελαφρύτερος από όλους. Στο ζετέ είχε δηλώσει ότι θα ξεκινούσε από τα 210 κιλά. Αυτό και έκανε, όμως δεν υπήρχε κανένα περιθώριο λάθους. Σήκωσε τα 210 και αμέσως βρέθηκε στο βάθρο, στη δεύτερη έκανε 215 με την καταπληκτική τεχνική του τζετ πρερ και ανέβηκε στην κορυφή. Στην τελευταία προσπάθεια και ενώ είχε πάρει το χρυσό έβαλε να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο ζετέ με 218,5κ, όμως δε σήκωσε καν την μπάρα.

Με την έξυπνη τακτική του Χρήστου Ιακώβου ο Καχιασβίλη κατέκτησε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο

Sportidea

Με την έξυπνη τακτική του Χρήστου Ιακώβου ο Καχιασβίλη κατέκτησε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο
Στα 94κ το ευκολότερο μετάλλιο στην καριέρα του κέρδισε ο Ακάκιος Κακιασβίλη, σε έναν αγώνα που θύμισε παρτίδα σκάκι και η τακτική είχε την τιμητική της. Ο Ελληνας πρωταθλητής ακολούθησε την τακτική του Χρήστου Ιακώβου και έτσι με μία μόνο προσπάθεια στο ζετέ στα 220κ κατάφερε να πάρει και αυτός το τρίτο του χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Με 405κ στο σύνολο, ο Ακάκιος ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Πολωνό Κολέτσκι με 405κ και στην τρίτη τον Ρώσο Πετρόφ με 402.5κ. Ο αγώνας ήταν για γερά νεύρα, όμως ο Χρήστος Ιακώβου έδειξε ότι λόγω εμπειρίας μπορεί να πάρει έναν αγώνα σχεδόν χωρίς να χρειαστεί να σηκώσει ο αθλητής. Μετά τις τρεις προσπάθειες στο αρασέ με 180 και 185 επιτυχημένα και 187.5 που δε σήκωσε, ξεκίνησε το ζετέ με 220κ. επιτυχημένα. Ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Πολωνός Σιμόν Κολέτσκι που είχε μείνει χαμηλά στο αρασέ (182.5), αλλά έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο ζετέ με 232.5, άφησε τα 220κ. που σήκωσε ο Ακάκιος και προσπάθησε με επιτυχία στα 222.5. Ετσι έφτασε και αυτός στο σύνολο τον Ακάκιο (405κ.), όμως δεν ήταν αρκετά τα κιλά μιας και ο Ελληνας αθλητής ήταν ελαφρύτερος από όλους τους αντιπάλους του. Η μπάρα ανέβηκε στα 225κ., όμως κανείς δεν μπήκε να σηκώσει. Ο Ακάκιος περίμενε τον Κολέτσκι, ο οποίος αν τα σήκωνε θα περνούσε μπροστά, όμως ο Κακιασβίλη θα είχε ακόμα δύο προσπάθειες. Το ίδιο έγινε και στα 227.5κ., όπου ο Κολέτσκι δεν είχε άλλα περιθώρια.

«Φτερωτή» Κατερίνα

Τελικά η Κατερίνα τα κατάφερε... Μπορεί να μη νίκησε για άλλη μια φορά τη μεγάλη της αντίπαλο Μάριον Τζόουνς, εντούτοις την κυνήγησε μέχρι τέλους. Και αυτή της η προσπάθεια της χάρισε το αργυρό μετάλλιο στην κούρσα των 100μ, όπου η Ελληνίδα πρωταθλήτρια σημείωσε χρόνο 11.2. Η άκυρη εκκίνηση που είχε χρεωθεί υποχρέωσε την Κατερίνα Θάνου να φύγει συγκρατημένα, κάτι που στα πρώτα μέτρα την άφησε πίσω. Περίπου όμως στα μισά άρχισε να... ανεβάζει ταχύτητα και στα τελευταία μέτρα κυνήγησε στα... ίσια τη Μάριον Τζόουνς που όδευε ακάθεκτη για το χρυσό. Η Θάνου πήρε το αργυρό, αλλά με δηλώσεις της ανανέωσε το ραντεβού της με τη Μάριον Τζόουνς για την επόμενη φορά.

«Ασημένιοι»... κρίκοι

Μπορεί αυτή τη φορά να αρκέστηκε στο ασημένιο μετάλλιο, όμως η Θάνου ανανέωσε το ραντεβού της με την Τζόουνς

Sportidea

Μπορεί αυτή τη φορά να αρκέστηκε στο ασημένιο μετάλλιο, όμως η Θάνου ανανέωσε το ραντεβού της με την Τζόουνς
Στο πιο δύσκολο αγώνα της γυμναστικής, τους κρίκους, ο Δημοσθένης Ταμπάκος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά. Ο 24χρονος αθλητής πήρε τη δεύτερη θέση στον κόσμο εκτελώντας άψογα το πρόγραμμά του και χωρίς το παραμικρό λάθος στις εξόδους του. Βαθμολογήθηκε με 9,760 και έχασε το χρυσό μετάλλιο από τον κορυφαίο αυτή τη στιγμή στο αγώνισμα Ούγγρο Τσολάνι, ο οποίος συγκέντρωσε 9,850 βαθμούς.

Εβδομος ο Μελισσανίδης

Στην έβδομη θέση βρέθηκε στον τελικό του άλματος ο Ιωάννης Μελισσανίδης που... γονάτισε από τα προβλήματα των τραυματισμών. Δεμένα τα πόδια και με πόνους στη μέση βαθμολογήθηκε στο πρώτο άλμα με 9.212 χωρίς να προσγειωθεί καλά, ενώ στο δεύτερο βελτιώθηκε και με 9.312 πήρε τελική βαθμολογία μέσο όρο 9.262.

Νικητής ο Ισπανός Ντεφέρ που ήταν ο μόνος που έκανε δύο καλές προσγειώσεις. Πήρε 9.712 βαθμούς και ήταν μακράν ο καλύτερος. Τον ακολούθησαν οι Μπονταρένκο (Ρωσία) με 9.575 και Μπλάνικ (Πολωνία) με 9.475. Οσο για το Νέμοφ που ήταν ο Ολυμπιονίκης σε αυτό το όργανο το 1996 στην Ατλάντα, με κακές προσγειώσεις και αυτός βρέθηκε στην 4η θέση με 9.456

Φύσηξε αργά για... Κακλαμανάκη

Μπορεί στην τελευταία ιστιοδρομία να πήρε την πρώτη θέση αλλά ήταν ήδη πολύ αργά για τον Νίκο Κακλαμανάκη, αφού τα πάντα είχαν κριθεί. Ετσι ο χρυσός Ολυπιονίκης της Ατλάντα κατέλαβε την 6η θέση στη γενική βαθμολογία με 64 βαθμούς ποινής, ενώ το χρυσό πήρε ο Αυστριακός Κριστόφ Σιέπερ με 38 βαθμούς ποινής. Στο ίδιο αγώνισμα των γυναικών η Αγγελική Σκαρλάτου κατετάγη 21η.

Τρεις κυρίες στον τελικό

Με τρεις αθλήτριες θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στον τελικό της δισκοβολίας.

Η Τασούλα Κελεσίδου ήταν 3η στον προκριματικό με 63,64, η Στέλλα Τσικούνα 8η με 61,59 και η Κατερίνα Βόγγολη 10η με 61,29. Οι τρεις μεγάλες Ελληνίδες αθλήτριες έδωσαν με αυτήν τους την εμφάνιση πολλές υποσχέσεις για πολύ καλά πλασαρίσματα στον τελικό και γιατί όχι ένα μετάλλιο... Εκπληξη αποτέλεσε ο αποκλεισμός της Ρουμάνας Νικολέτα Γκράσου, που ήταν από τα φαβορί για μετάλλιο, αλλά είχε δύο άκυρες βολές και μία στα 58,87.

Τα υπόλοιπα αθλήματα

ΣΤΙΒΟΣ: Σε πολύ κακή μέρα βρέθηκαν οι Κώστας Κουκοδήμος και Δημήτρης Σερέλης και αποκλείστηκαν από τον τελικό του μήκους. Ο Κουκοδήμος είχε ένα έγκυρο άλμα στα 7,44 και ο Σερέλης τρία άκυρα. Μεγάλη έκπληξη ο αποκλεισμός του Τζαμαϊκανού Τζέιμς Μπέκφορντ (2ος στην Ατλάντα πίσω από τον Λιούις). Τα ίδια ισχύουν και για την Ολγα Βασδέκη, αφού με καλύτερο άλμα στα 14.15 έμεινε τελικά στην 7η θέση. Το άγχος εξαφάνισε τα όνειρα του Κώστα Γκατσιούδη για διάκριση, αφού ο Ελληνας ακοντιστής με καλύτερη επίδοση 86.53 ήταν 6ος στον τελικό.

ΠΟΛΟ: Απογοητευτική εμφάνιση πραγματοποίησε η Εθνική ομάδα του πόλο, στο ματς με τη Γιουγκοσλαβία από την οποία ηττήθηκε με 10-3. Δεν είναι τόσο η ήττα, που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη, όσο η εμφάνιση των παικτών του Κούλη Ιωσηφίδη, οι οποίοι σε κανένα σημείο του αγώνα δεν έδειξαν ικανοί να «χτυπήσουν» τους «πλάβι».

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Αμυδρές ελπίδες για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου έχουν πλέον οι Σοφία Μπεκατώρου και Μίλι Τσουλφά στα «470», μετά τη 18η θέση που κατέλαβαν στη 10η ιστιοδρομία. Το ελληνικό πλήρωμα μία κούρσα πριν το τέλος βρίσκεται στην 7η θέση της γενικής κατάταξης με 53 βαθμούς ποινής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ασημένιος» Σαμπάνης (21/11/2002)
Από το καλό στο καλύτερο (25/12/1999)
Η χρυσή Ολυμπιάδα... (29/12/1996)
Το δεύτερο για την Ελλάδα (28/7/1996)
Εσπασαν καρδιές (23/7/1996)
Δύο χρυσά ο Λεωνίδης (12/4/1996)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ