Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 200 ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Εκαναν το καθήκον τους, συνεχίζουμε...

Η θυσία τους αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το παρόν και το μέλλον, τόνισε στην ομιλία της η Χρ. Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση τιμής για τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές πριν από 64 χρόνια, την 1η Μάη του 1944, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αλλά και υπόσχεσης συνέχισης του αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών τους, πραγματοποίησαν την Κυριακή το πρωί και στο πλαίσιο της επετείου των 90 χρόνων του ΚΚΕ, η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έγινε στο χώρο της εκτέλεσης, με τη συμμετοχή και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ).

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και οι αντιστασιακοί, πραγματοποίησαν προσυγκεντρώσεις στην πλατεία Καισαριανής και έξω από το παλιό Δημαρχείο, απ' όπου, κρατώντας κόκκινες σημαίες και σημαίες της Αντίστασης και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ούτε στις εξορίες, ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Εννιά δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» κ.ά., πορεύτηκαν προς το Σκοπευτήριο, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Εκεί οι συμμετέχοντες κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο των ηρώων, τη στιγμή που από τα μεγάφωνα ακούγονταν τα ονόματα των εκτελεσμένων. Καταθέσεις στεφάνων έγιναν από την ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ, την ΠΟΑΟ, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, την ΠΕΚΑΜ, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, πολλών τοπικών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ κ.ά. Στην εκδήλωση, εκτός των άλλων, παρευρέθηκε ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής και ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος.

Αποψη από την εκδήλωση στον τόπο της θυσίας των 200 ηρώων κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Αποψη από την εκδήλωση στον τόπο της θυσίας των 200 ηρώων κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
«Οι 200 κομμουνιστές αυτοί έγιναν ήρωες γιατί απλά έκαναν το καθήκον τους. Σ' αυτή τη λέξη βρίσκεται το μεγαλείο της κάθε ηρωικής πράξης χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων κομμουνιστών. Εκαναν το καθήκον τους συνειδητά», υπογράμμισε στην ομιλία της η Χρ. Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «την κάθε επέτειο που τιμάμε, όπως η σημερινή, δεν την αντιμετωπίζουμε ως κάτι που έγινε στο μακρινό παρελθόν και ως μουσειακό είδος. Τίποτα από την ιστορία του Κόμματος δεν αφορά το παρελθόν. Εχει τη βάση του στο παρελθόν, αλλά αφορά το παρόν και το μέλλον».

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι η θυσία των ηρώων συμπίπτει με την Πρωτομαγιά, η ομιλήτρια τόνισε χαρακτηριστικά: «Αισθανόμαστε την ευθύνη μας απέναντι στην εργατική τάξη, να αντλήσουμε διδάγματα, να βγούμε πιο ικανοί και πιο ισχυροί ιδεολογικοπολιτικά, ώστε να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία. Να συμβάλλουμε ώστε να ριζοσπαστικοποιείται η πάλη της Εργατικής Τάξης, να δυναμώνει η σύγκρουση με τον ταξικό της αντίπαλο, να 'ρθει πιο κοντά στην εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής. Να κατακτήσει την εξουσία και να πάρουν οι εργάτες στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν με τα χέρια και το μυαλό τους».

Ακολούθησε συναυλία με τη συμμετοχή του μουσικού χορευτικού και θεατρικού συγκροτήματος της ΚΝΕ, με τα τραγούδια του «Επιτάφιου» του Γ. Ρίτσου.

  • Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, την Παρασκευή 9 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Καισαριανής, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ στην αντιφασιστική πάλη και η στάση των άλλων δυνάμεων», με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ