Μετά τις εκλογές στα Σκόπια, η νέα «βόλτα» Νίμιτς στην περιοχή
«Καρποφόρησαν» οι προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, για να αποτρέψει μια «πρόωρη» επίσκεψη του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στην περιοχή. Ομως, την ίδια ώρα, στην Αθήνα το «αρραγές» μέτωπο παρουσιάζει ρωγμές, καθώς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ξεκινά ένας ακόμη γύρος ονοματολογικών προσεγγίσεων, οι οποίες εμποδίζουν την ελληνική διπλωματία να αντιμετωπίσει την ουσία και τους κινδύνους του προβλήματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται, ο εκπρόσωπος της Αθήνας στη διαπραγμάτευση υπό τον Μάθιου Νίμιτς, πρέσβης Αδ. Βασιλάκης, κατόπιν οδηγιών από το ελληνικό ΥΠΕΞ, διαμήνυσε, κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, στον διαμεσολαβητή πως η ελληνική κυβέρνηση δε θεωρεί ωφέλιμη και παραγωγική ενδεχόμενη επίσκεψή του στην περιοχή, πριν τις εκλογές στην ΠΓΔΜ.
Η προσέγγιση της Αθήνας «ακούγεται» λογική, καθώς βάσιμα θεωρεί ότι στο μέσο της προεκλογικής περιόδου στη γειτονική χώρα δεν είναι δυνατό να προωθηθούν συμβιβασμοί, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο ήταν επιθυμητό από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Σύμφωνα με την οπτική της Αθήνας, η όποια εμφάνιση του Νίμιτς στην περιοχή θα είχε σαν αποτέλεσμα την ανακύκλωση μιας συζήτησης, η οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί, αφού κανένας από τους δύο συνομιλητές δεν εμφανίζεται αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να μετακινηθεί από τις θέσεις του.
«Σκληρές» προσπάθειες καταβάλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρει διαφορές από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», φρόντισε να «κάψει» την ονομασία «Νέα Μακεδονία», το οποίο ήταν ένα από τα ενδεχόμενα που η κυβέρνηση διέρρεε τις προηγούμενες μέρες πως θα μπορούσε να αποδεχτεί. Κατά τον Ανδρέα Λοβέρδο, αυτή η ονομασία αφήνει ανοιχτές πόρτες για αλυτρωτισμούς από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Στο γνωστό εθνικιστικό μοτίβο εξακολουθεί να κινείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δε θα συναινέσει σε τροποποίηση του Συντάγματος για αλλαγή της ονομασίας και επανέλαβε τα περί δημοψηφίσματος.
«Το VMRO - DPMNE δε θα συμφωνήσει για τροποποίηση του Συντάγματος που στοχεύει στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της "Μακεδονίας". Το VMRO - DPMNE δε θα επιτρέψει οποιοδήποτε όνομα και συμβιβασμό που θα επιβληθεί από την Ελλάδα, να γίνουν αποδεκτά από συγκεκριμένους πολιτικούς, την κυβέρνηση ή τη Βουλή, χωρίς προηγουμένως να εκφραστούν οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος», τόνισε. Σε πανηγυρική συγκέντρωση στα Σκόπια για την παρουσίαση των εκλογικών συνδυασμών του συνασπισμού που ηγείται, ο Γκρούεφσκι κατηγόρησε τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση ότι όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να παρεμποδίσει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησής του. Επιτέθηκε δε έμμεσα στον πρόεδρο της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η "Μακεδονία" ξέρει ποιος άλλαξε το όνομα το 1993 με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να ρωτήσει το λαό και ξέρει ποιος όλο τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο επέμεινε στη θέση ότι μία ομάδα πολιτικών δεν μπορεί να αποφασίζει για το όνομα και την εθνική ταυτότητα, χωρίς πρώτα να ακούσει την άποψη του λαού σε δημοψήφισμα. Για το λόγο αυτό, το πρώτο μέρος του συνθήματός μας στις εκλογές είναι: "Η Μακεδονία ξέρει"».
Στη συγκέντρωση μίλησαν και οι 20 αρχηγοί κομμάτων που συμμετέχουν στο συνασπισμό, ο οποίος σχηματίστηκε πριν μερικές μέρες και του οποίου ηγείται το VMRO - DPMNE. Το κύριο σύνθημα του συνασπισμού αυτού είναι «Η Μακεδονία ξέρει - Η αναγέννηση συνεχίζεται».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι και ειδικά το ότι το κόμμα του δε θα συναινέσει σε όνομα που θα υπαγορεύσει η Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπου τα δύο μέρη προσέρχονται με τον ισότιμο τρόπο που ο ΟΗΕ αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. «Ευελπιστούμε εκεί να βρεθεί λύση», συμπλήρωσε ο Ρουσόπουλος.