Από το οδοιπορικό του «Ρ» στην περιοχή τις μέρες της απεργίας
Το σπίτι - θερμοκήπιο στο οποίο αναγκάζονται να μένουν για να βγάλουν το πικρό μεροκάματο |
Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας όπου τους συναντήσαμε μοιάζουν με θάλαμο αερίων. Ιδιαίτερα όταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει και ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται πάνω από 45 βαθμούς, με την ατμόσφαιρα πλέον να είναι αποπνικτική. «Εδώ μέσα έχει ζέστη, πολύ κούραση και καθόλου αέρα», μας λέει ένας από τους εργάτες.
Διπλωμένοι στα δύο, δουλεύουν ακατάπαυστα κάτω από τον καυτό ήλιο για να σοδιάσουν τις φράουλες. Το διάλειμμα είναι στις 11.45 ακριβώς και μόλις για ένα τέταρτο. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς υπάρχουν «επιστάτες», άνθρωποι των μεγαλοκαλλιεργητών, που επιτηρούν. Ενας εξ αυτών φέρνει κάθε φορά ένα μπιτόνι με νερό για να δροσιστούν, χωρίς ποτήρια. Οι εργάτες τρώνε το κολατσιό που έχουν φτιάξει οι ίδιοι και πίνουν το νερό με τα κεσεδάκια στα οποία ρίχνουν τις φράουλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η... προσφορά του νερού δίδεται από πέρσι. Μέχρι τότε οι εργάτες το έφερναν μόνοι τους από το πρωί και μέχρι το μεσημέρι είχε... βράσει!
Διπλωμένοι στα δύο, μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, σοδιάζουν τη φράουλα... |
Η εικόνα είναι απελπιστική. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες, στις ίδιες ακριβώς κατασκευές - παράγκες - θερμοκήπια οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες, έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών, οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες με χαρτόνι για στρώμα και μοναδικό σκέπασμα μια κουρελού.
Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα είναι άγνωστες λέξεις. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στο ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν και να λειτουργούν ως φως πάνω στο οποίο συνωστίζονται όλων των ειδών τα έντομα. Από το ίδιο νερό, διανθισμένο με κάθε είδους «σαρίδια», πίνουν και μαγειρεύουν. Οι περισσότερο τυχεροί, ελάχιστοι στον αριθμό, διαβιούν κατά εικοσάδες σε εγκαταλειμμένα παλαιά σπίτια και αποθήκες που «άνοιξαν» για να φιλοξενήσουν ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν έως και 50 ευρώ το κεφάλι την παραμονή τους. Ετσι, εκεί που κατοικούσαν ποντίκια, σαύρες και αράχνες δημιουργήθηκε χώρος και για ανθρώπους.