Τρίτη 22 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ενενήντα χρόνια ΚΚΕ στην πρωτοπορία των αγώνων της εργατικής τάξης

Κοσμοπλημμύρα το βράδυ της περασμένης Κυριακής στον Περισσό. Η αίθουσα Συνεδρίων αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει τους εκατοντάδες εργάτες, φοιτητές, νέους και μεγαλύτερους, μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Αθήνας της ΚΝΕ με θέμα: «90 χρόνια ΚΚΕ στην πρωτοπορία των αγώνων της εργατικής τάξης» και ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρακολουθώντας την ως το τέλος με αμείωτο ενδιαφέρον.

Εντυπωσιακά, δικαίως προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όλων, τα ταμπλό που κοσμούσαν το φουαγιέ της αίθουσας με αρχειακό φωτογραφικό υλικό από την ιστορική διαδρομή του κομμουνιστικού κινήματος, του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, καθήλωσε τους παραβρισκόμενους, το οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης - η οποία άνοιξε με ανάγνωση αποσπασμάτων από το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» - πριν και μετά την ομιλία και αφορούσε στην ιστορία του ΚΚΕ απ' την ίδρυσή του ως σήμερα και στην ιστορική πορεία της εργατικής τάξης. Της οποίας άλλωστε «γέννημα» ήταν το ΚΚΕ, «γέννημα» της συνένωσης του εργατικού κινήματος με τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, όπως επεσήμανε ο Κ. Παρασκευάς στην ομιλία του.

Απ' την εκδήλωση δεν έλειψε κανείς. «Εκεί» ο Γ. Ρίτσος να απαγγέλλει: «Από κανένα δεν το δανειστήκαμε το κόκκινο... δικό μας είναι... τρία κόκκινα γράμματα...»! «Εκεί» ο Ν. Μπελογιάννης. «Εκεί» οι αγωνιστές της Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι εκτελεσμένοι, οι δολοφονημένοι, οι εξόριστοι, οι βασανισμένοι. «Εκεί» και ο Χ. Φλωράκης βέβαιος: «Ο κόσμος που ζούμε μπορεί ν' αλλάξει και θ' αλλάξει. Είμαστε σίγουροι!». Εκεί εκατοντάδες νέοι αγωνιστές να δηλώνουν με τα παρατεταμένα χειροκροτήματά τους την τιμή και την περηφάνια τους, για τους ήρωες που ανέδειξαν το Κόμμα και η τάξη τους, να δηλώνουν δέσμευση συνέχισης του αγώνα.


«Τιμώντας τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, αισθανόμαστε την υποχρέωση και την ευθύνη, απέναντι στην εργατική τάξη, μπροστά σ' αυτή τη βαρυσήμαντη ιστορική επέτειο να αντλήσουμε διδάγματα, να βγούμε πιο ικανοί και πιο ισχυροί ιδεολογικοπολιτικά ώστε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, πιο αποφασιστικά και σταθερά μέχρι την εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης, την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας» υπογράμμισε ο Κ. Παρασκευάς στην ομιλία του.

Ο ομιλητής επεσήμανε με έμφαση πως το ΚΚΕ αντίθετα προς όλες τις ψευδοπροφητείες παραμένει όρθιο, ζωντανό, μαχητικό, δεν έκανε ούτε θα κάνει δήλωση μετάνοιας στο σύστημα. Αναφερόμενος στη δράση του Κόμματος, σημείωσε ότι δεν υπήρξε αγώνας μικρός ή μεγάλος για τα συμφέροντα των εργαζόμενων, που να μην είχε την ανυστερόβουλη και γενναία συμπαράσταση του ΚΚΕ. Και γι' αυτό, υπογράμμισε, δεν υπάρχει πιο μεγάλη και πιο βρώμικη συκοφαντία, απ' αυτή που ξεστομίζουν την τελευταία περίοδο οι λιποτάκτες του εργατικού κινήματος, ότι «το ΚΚΕ δεν παλεύει για τα προβλήματα και τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό». Η απάντηση, τόνισε ο Κ. Παρασκευάς, βρίσκεται στην ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ και στη στάση των δεκάδων απολυμένων μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (μόνο στις τελευταίες κινητοποιήσεις) γιατί πρωτοστατούσαν για την επιτυχία τους. Η απάντηση επίσης είναι ότι οι κομμουνιστές στην 90χρονη αγωνιστική διαδρομή τους, ούτε την πάλη για λύση των προβλημάτων τους παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες, ούτε το σοσιαλισμό στη δευτέρα παρουσία. Το ΚΚΕ ούτε έκρυψε ποτέ ούτε κρύβει, ότι υποτάσσει την καθημερινή του πάλη στον στρατηγικό του στόχο, την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Ο Κ. Παρασκευάς τόνισε ότι σήμερα απαιτείται κόμμα πιο ικανό να προετοιμάζει τις γραμμές του και ταυτόχρονα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κόμμα αποφασισμένο και πεισμένο ότι μπορεί να φέρει νικηφόρα σε πέρας την αποστολή του, ξεπερνώντας αντιξοότητες και δυσκολίες.

Επανέλαβε ότι πίσω απ' τη γραμμή συσπείρωσης και πάλης, τη γραμμή κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, δεν υπάρχει δρόμος θετικής διεξόδου, υπάρχει η διαχείριση, η ενσωμάτωση στο σύστημα για να τονίσει ότι «όσοι υπόσχονται εύκολες λύσεις αποπροσανατολίζουν και εξαπατούν το λαό και αυτό αφορά ιδιαίτερα τις δυνάμεις του οπορτουνισμού», απέναντι στις οποίες επεσήμανε την ανάγκη να κρατιέται σταθερό και μόνιμο μέτωπο.

Αναλυτική δημοσίευση της ομιλίας του Κ. Παρασκευά θα δώσουμε σε επόμενο φύλλο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ