Τρίτη 22 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
ΝΑΤΟικό ενδιαφέρον

Στα Σκόπια ο γγ της συμμαχίας

Σε διερεύνηση της δυνατότητας να υλοποιηθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προχώρησε χτες με επίσκεψη στα Σκόπια ο γγ της συμμαχίας, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ. Ο Σέφερ, εκφράζοντας και την επιθυμία της Ουάσιγκτον, δήλωσε πως η επιθυμία της συμμαχίας είναι να ολοκληρωθεί η ΝΑΤΟποίηση της περιοχής μέχρι τις 9 του Ιούλη, ημερομηνία που θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Αλβανία και η Κροατία.

«Ηρθα στα Σκόπια, είπε στις δηλώσεις του ο Σέφερ, να συνομιλήσω με την ηγεσία της χώρας σας, για να δούμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία αναφορικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Στις 9 Ιουλίου, η Κροατία και η Αλβανία θα υπογράψουν το πρωτόκολλο για την ένταξή τους στη Συμμαχία. Θέλω το ίδιο να είναι σε θέση να πράξει και μία ακόμη χώρα, η δική σας. Εχετε τη δυνατότητα μέχρι τις 9 Ιουλίου να βρείτε λύση στο θέμα του ονόματος». Ο γγ του ΝΑΤΟ είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, και τον υπουργό Αμυνας, Λάζαρ Ελένοφσκι.

«Είμαι αισιόδοξος. Η φιλοδοξία μου, ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ, είναι να δω τη χώρα σας να εντάσσεται στη συμμαχία. Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευσή σας για το γεγονός ότι η χώρα σας δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Ομως, εγώ θέλω να κοιτάω μπροστά και ελπίζω το ίδιο να επιθυμείτε κι εσείς, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίλυση του προβλήματος με την ονομασία», επισήμανε ο Γ. Σέφερ, και πρόσθεσε: «Εχετε δύο επιλογές. Είτε να κοιτάτε πίσω κρατώντας το θυμό, είτε να κοιτάξετε μπροστά».

Ο Γ. Σέφερ ανέφερε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία η οποία λαμβάνει αποφάσεις στη βάση της αρχής της ομοφωνίας. «Για να ληφθεί μία απόφαση πρέπει να συμφωνήσουν και οι 26 χώρες της συμμαχίας. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό στο Βουκουρέστι, όμως θέλω να ελπίζω ότι μπορεί να υπάρξει ομοφωνία, σχετικά σύντομα», διαμήνυσε ο ίδιος.

Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ και ο ίδιος ως γενικός γραμματέας της συμμαχίας δεν έχουν άμεσο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και το μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας θα συνεχιστούν και μετά τις πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ, οι οποίες θα διεξαχθούν την 1η του Ιούνη. Ο Γ. Σέφερ επισήμανε την ανάγκη οι εκλογές αυτές να διεξαχθούν σύμφωνα με όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες.

«Σκληροί» στα Σκόπια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ιβιτσα Μπότσεφσκι, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, με τον Σέφερ, υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ παραμένει ενεργός και εποικοδομητικός μέτοχος στη διαδικασία αναζήτησης λύσης στο θέμα της ονομασίας. «Εννοείται, πρόσθεσε, παραμένουν εκείνες οι κόκκινες γραμμές που συνδέονται με την εθνική ταυτότητα και ακεραιότητα των Μακεδόνων και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απάντησε στην «παροχολογία» της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στα Σκόπια όταν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Είναι εύκολο, είπε ο Αν. Μιλόσοσκι, για την Ελλάδα να παινεύεται, με ξένα, ευρωπαϊκά χρήματα, όμως εμείς δεν είμαστε έμποροι. Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε Μακεδόνες και το γεγονός αυτό δεν εξαρτάται από τα ελληνικά χρήματα.

Επιστολή Καραμανλή στον ΟΗΕ

Τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΟΗΕ διατυπώνει ο Κ. Καραμανλής σε επιστολή που έστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης και εξηγεί γιατί δεν υφίσταται παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με το βέτο που άσκησε η χώρα μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών έγινε γνωστό πως ο ΓΓ του ΟΗΕ παρέλαβε την επιστολή στις 16 του Απρίλη, ενώ την ύπαρξη της επιστολής επιβεβαίωσε χτες και το Μέγαρο Μαξίμου, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενό της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ