Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Μουσεία δημιουργίας, όχι... αγοράς

Το αντικείμενο των κρατικών μουσείων τέχνης πρέπει να είναι «το σύνολο της εικαστικής δημιουργίας και όχι η αγορά τέχνης», σημειώνει το Εικαστικό Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του για την τροπολογία - «Λιάπη», σχετικά με τις διοικήσεις των δύο κρατικών μουσείων σύγχρονης τέχνης.

Συγκεκριμένα, το ΕΕΤΕ προτείνει το 9μελές ΔΣ των μουσείων να απαρτίζεται από εκπροσώπους των καλλιτεχνικών και συναφών επιστημονικών φορέων, ενώ διορισμένοι από το υπουργείο Πολιτισμού να είναι μόνον ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, «προκειμένου να συνδέουν τα μουσεία με την εθνική πολιτιστική πολιτική και κρατική επιχορήγηση». Αλλά ακόμη κι εκείνοι να επιλέγονται με ανοιχτή πρόσκληση, με «αποκλειστική ευθύνη των ΔΣ».

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα «να καταργηθεί το θολό τοπίο που δημιουργεί η κρυφή ατζέντα του διευθυντή», ωστόσο «δε θίγει το αντιδεοντολογικό προνόμιο, που δίνει ο νόμος Βενιζέλου, να διορίζει τα μέλη του ΔΣ (πλην του εκπροσώπου του ΕΕΤΕ) και τον διευθυντή». Απατώντας σε ορισμένα δημοσιεύματα με «υποτιμητικές», όπως σημειώνει, για το ίδιο αναφορές, το ΕΕΤΕ σημειώνει πως «είναι απορίας άξιο, γιατί μια αυτονόητη διευθέτηση θεωρείται ότι υποβαθμίζει το επιστημονικό επίπεδο των μουσείων και να μην θεωρείται ότι το επιστημονικό επίπεδο καταργείται με το να προσδένονται στις πολιτικές σκοπιμότητες των εκάστοτε υπουργών, το ΔΣ και διευθυντής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ