Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Προς τι;

Δηλαδή είναι να γελάς και να ντρέπεσαι με τα καμώματά τους. Ψήλωσε ξαφνικά τ' ανάστημά τους ή μάκρυνε η σκιά τους με το γέρμα του ήλιου;

Προς τι οι τυμπανοκρουσίες και οι πανηγυρισμοί; Προς τι τα κάλπικα τα λόγια τα μεγάλα; Οι μεγαλοστομίες και οι ενθουσιασμοί; Τα τεράστια επίθετα του ηρωισμού και της μεγαλοσύνης; Λύθηκε κανένα θέμα εξωτερικής ή εσωτερικής πολιτικής; Μήπως αποκτήσαμε αντιΝΑΤΟική φωνή; Μήπως η κυβέρνηση είπε κάποιο ΟΧΙ για την αντιπυραυλική ζώνη και δεν τ' ακούσαμε; Μήπως είπε ΟΧΙ στην ανεξαρτησία του Κοσσόβου και δεν το αντιληφθήκαμε; Μήπως θ' αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν (και το Κόσσοβο) και δεν το πήραμε είδηση; Μήπως έδιωξε τις ξένες βάσεις απ' τη Σούδα και δε μας πληροφόρησε; Μήπως η σκληρή διπλωματική σκόπευση αποδόθηκε σε εθνικιστική υστερία;

Μήπως έδωσε μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα; Μήπως φρέναρε κι απέσυρε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο; Μήπως σταμάτησε την ακρίβεια, την ανεργία, τη φτώχεια και την κακομοιριά; Τίποτα απ' όλα αυτά. Βαδίζουμε στην παρακμή και την ανυποληψία.

Ο μπάρμπα - Γιώργης ο γείτονας, χωρίς καμιά ενημέρωση, σαν έτσι από ένστικτο κι αυτοάμυνα, όχι πάλι θα έλεγε. Βέτο πάλι θα έβαζε. Στα τόσα μεγάλα προβλήματα, το παιχνίδι της ονομασίας θα του φάνταζε μικρό.

Κάναμε ταμπέλα το αυτονόητο και το ανακηρύξαμε σαν το άπαν. Φορέσαμε περικεφαλαίες θριάμβου, μάσκες και μαστίγιο Ζορό, πήραμε μουσειακά γιαταγάνια και με εμβατήρια και σαλπίσματα ξεχυθήκαμε στους δρόμους πανηγυρίζοντας τη μεγάλη νίκη.

Εδώ φάνηκε ολοκάθαρα ένα τεράστιο έλλειμμα. Το έλλειμμα πολιτικών επιτυχιών με συνέπεια στην καταφυγή εκκωφαντικών θορύβων ώστε να περάσουν από το μικροσκόπιο μικροεπιτυχίες και να μεγεθυνθούν.

Οι μεγαλοστομίες των πραιτόρων περί θριάμβου και περί γιγάντιων πολιτικών, πού ακριβώς κολλάνε; Δεν κατάλαβα καλά. Επρεπε να πούμε ναι για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και να μη θεωρηθεί αυτό υποχώρηση; Επρεπε για μια ακόμη φορά να σκύψουμε το κεφάλι; Να πούμε, π.χ., «Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς;»... `Η «είμαστε όλοι Αμερικανοί» και πρέπει να υπακούσουμε και να υποταχθούμε στις βουλές τους; Ναι σε όλα, λοιπόν;

Ετσι έπρεπε να γίνει - αυτό το λίγο - κι έτσι έγινε! Εκεί που έπρεπε να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ, εκεί κάναμε τον ψόφιο κοριό. Αν γινόταν αυτό, θα μπορούσαμε να 'μασταν περήφανοι και να φορούσαμε την περικεφαλαία του θριάμβου και της νίκης. Τώρα ΟΧΙ.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ