Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ 2008
Η απεργία πατάει σε γερά θεμέλια

Μια βδομάδα πριν την απεργία στις 16 Απρίλη, μιλάει στον «Ρ» ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

-- Λίγες μέρες πριν την απεργία, που επικεντρώνουν οι ταξικές δυνάμεις για την προετοιμασία και την επιτυχία της;

-- Το ταξικό εργατικό κίνημα δίνει όλες του τις δυνάμεις για να έχει επιτυχία η απεργία που διοργανώνουν στις 16 Απρίλη Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, για την κλιμάκωση του αγώνα. Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία, αλλά και η ίδια η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) του ενός ευρώ από τη ΓΣΕΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται καλό σχέδιο, καθώς και η οργάνωση της πάλης από το κάθε σωματείο, Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο, Επιτροπή Αγώνα. Να οργανωθεί ο αγώνας στους χώρους δουλειάς. Η δημιουργία απεργιακών επιτροπών θα δώσει ώθηση στη μάχη, θα συσπειρώσει περισσότερους εργαζόμενους. Χρειάζεται καλή περιφρούρηση με σχέδιο, για να σπάσει η τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Μέχρι την απεργία, τα ΔΣ των σωματείων να προχωρήσουν σε πλατιές συζητήσεις στους χώρους δουλειάς. Το κάθε συνδικάτο με τα δικά του υλικά να ανοιχτεί πλατιά και με καλύτερο εξοπλισμό να συμβάλει για να γίνει κατανοητή η σημασία της απεργίας, η σημασία του να δοθεί συνέχεια στον αγώνα. Για να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο δικομματισμός, που κυβερνά τόσα χρόνια και επιβάλλει σκληρή πολιτική λιτότητας, ανατρέπει εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα με στόχο να αυξηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, τα οποία πραγματικά ευημερούν.

Ο Γιώργος Πέρρος μιλάει στον «Ρ»
Ο Γιώργος Πέρρος μιλάει στον «Ρ»
Να αναμετρηθούμε με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της. Ο αγώνας θα δοθεί και με τη δημιουργία και τη σταθεροποίηση επιτροπών αγώνα στις εργατογειτονιές. Να οργώσουμε χώρους δουλειάς που δουλεύουν νέοι εργαζόμενοι, γυναίκες που πλήττονται ιδιαίτερα από τα αντεργατικά μέτρα. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στους μετανάστες που υπάρχουν σε όλους τους κλάδους και είναι χιλιάδες.

Αγώνας με πολλαπλή σημασία

-- Πόσο βοηθούν τα ποιοτικά βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, συνολικά στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων;

-- Η απεργία πατάει σε γερά θεμέλια. Τα ποιοτικά βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, με τη συμμετοχή νέων δυνάμεων στο ΠΑΜΕ και νέων εργατικών σωματείων, η δραστηριοποίηση περισσότερων απεργιακών φρουρών, καθώς και η προσπάθεια για την καλύτερη λειτουργία των σωματείων, βοηθούν στην ανάπτυξη του αγώνα, γιατί μπαίνουν στη μάχη περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι που ξεφεύγουν από το δόκανο του δικομματισμού, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Βοηθάει να γίνεται κατανοητό ότι σήμερα είναι ανάγκη να δώσουν ολοκληρωμένη απάντηση, να παλέψουν για την ανατροπή όλων των νόμων, Πετραλιά - Σιούφα - Ρέππα. Να δώσουν απάντηση στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Κατανοούν ότι χρειάζεται να κρατάμε σταθερό το τιμόνι χωρίς διλήμματα, με πλαίσιο που στρέφεται ενάντια στο κεφάλαιο, στους πολιτικούς του εκπροσώπους. Που παλεύει για την ανατροπή της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής, της ανάπτυξης που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Η σημασία της απεργίας είναι μεγάλη και καθοριστική για το επόμενο διάστημα. Γιατί ο αγώνας για την υπογραφή των Κλαδικών Συμβάσεων έχει στόχο να ακυρώσει την άθλια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με τη διεκδίκηση ικανοποιητικών αυξήσεων, παρά τις δυσκολίες που βάζει η υπογραφή της από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία και τους εργοδότες. Να δοθεί χτύπημα στη λογική που λέει ότι «διεκδικούμε όσο αντέχει η οικονομία», σε συνθήκες όπου η κερδοφορία του κεφαλαίου συνεχώς μεγαλώνει. Γιατί χρειάζεται να χτυπηθούν τα κέρδη και να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι αιτήματα που ικανοποιούν τις ανάγκες τους, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Μ' αυτό το εφόδιο, οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στην απεργία, απορρίπτοντας τους μισθούς πείνας των 600 - 700 ευρώ. Διεκδικώντας αποφασιστικά κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ, που είναι στοιχειώδης όρος διαβίωσης της εργατικής λαϊκής οικογένειας σε συνθήκες ακρίβειας και εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών.

Γιατί θα χρειαστεί να δώσουμε συνέχεια στον αγώνα, επειδή Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβέρνηση της ΝΔ φέρνουν νέα μέτρα, που ανατρέπουν ακόμη περισσότερα εργατικά δικαιώματα. Το πόρισμα Κουκιάδη προτείνει την κατάργηση των αποζημιώσεων, απελευθερώνει τις απολύσεις, καταργεί το πενθήμερο. Η υιοθέτηση της Ευρωσυνθήκης προμηνύει νέα δεινά για τους εργαζόμενους, το λαό.

Γιατί πρέπει να παρεμποδιστεί στην πράξη η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά και να ανατραπούν οι νόμοι Σιούφα της ΝΔ και Ρέππα του ΠΑΣΟΚ. Και εδώ το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα, πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις μορφές πάλης. Ενισχύοντας την οργάνωση της εργατικής τάξης, τα πόδια του ταξικού κινήματος στους χώρους δουλειάς, οξύνοντας τεκμηριωμένα την αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, επιμένοντας στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης.

Ακόμα μεγαλύτερες οι απαιτήσεις

-- Πόσο δυσκολεύει τη μάχη των συμβάσεων η υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, συνολικά η τακτική της στο κίνημα;

-- Η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ από τη ΓΣΕΕ δυσκολεύει τη μάχη των κλαδικών συμβάσεων. Η κατεύθυνση που έδωσε ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις να μην ξεπερνούν την ΕΓΣΣΕ οι αυξήσεις στους κλάδους δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Η τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ βάζει εμπόδια, γιατί προσπαθεί να δηλητηριάσει τους εργαζόμενους με τη λογική της συναίνεσης, της εργασιακής ειρήνης, της αποδοχής των αιτημάτων του ΣΕΒ για τη μερική απασχόληση, τις αιτιολογημένες απολύσεις κλπ.

Δεν πρόκειται μόνο για τις ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αλλά και για την «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΣΥΝ, που λειτουργεί σαν ουρά και κάνει ζημιά στους εργαζόμενους. Η τοποθέτηση που έκανε η «Αυτόνομη Παρέμβαση», αποδίδοντας σε «λάθος» της ΓΣΕΕ την υπογραφή της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ με αυτούς τους απαράδεκτους όρους, είναι χαρακτηριστική. Γιατί αποσιωπά τη συνειδητή στήριξη από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής της λιτότητας.

Επομένως, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για την οργάνωση και την κινητοποίηση της εργατικής τάξης, των νέων εργαζόμενων, των γυναικών, των μεταναστών. Για να δυναμώσουν οι δεσμοί των σωματείων με τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς. Για να δημιουργηθούν και άλλες Επιτροπές Αγώνα σε επιχειρήσεις και γειτονιές. Για να ισχυροποιούνται τα συνδικάτα και να οργανώνονται οι εργαζόμενοι στους κλάδους.

Κλιμάκωση στην απεργία της Πρωτομαγιάς

-- Με δεδομένες τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα πάλης, τι χαρακτήρα παίρνει ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς;

-- Σε αυτές τις συνθήκες, αλλά και σε συνθήκες έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και παρεμβάσεων στα Βαλκάνια, ο γιορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το ταξικό κίνημα. Μέσα από ένα πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, με προσπάθειες για εκδηλώσεις στα εργοστάσια, στις εργατικές γειτονιές θα βοηθήσει, ώστε να έχουν επιτυχία οι απεργιακές συγκεντρώσεις. Να συσπειρωθούν περισσότερες εργατικές λαϊκές δυνάμεις, να διαμορφωθούν γερές βάσεις για τη συνέχεια της πάλης.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα απ' όλη αυτή τη δράση, στοχεύει ώστε να γίνεται κατανοητό από πλατύτερες εργατικές λαϊκές δυνάμεις ότι:

  • Η ταξική πάλη είναι η κινητήρια δύναμη της ιστορικής εξέλιξης και η ταξική συνεργασία είναι επικίνδυνη για την εργατική τάξη.
  • Οτι η ενίσχυση της ταξικής ενότητας είναι βασικός παράγοντας για την αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος και την αλλαγή των συσχετισμών. Για να ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των αγώνων, με την ενίσχυση του ΠΑΜΕ και την αποδυνάμωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, του δικομματισμού, του διπολισμού.
  • Να αναδειχτεί η σημασία του δρόμου ανάπτυξης που έχει κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, η ανάγκη για την κοινωνική συμμαχία.
  • Να καταδειχτεί η σημασία της μαζικής σύγκρουσης με τη στρατηγική των αναδιαρθρώσεων, με το καθεστώς της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και η πάλη για την κατάργησή της.

Προχωράμε με μεγάλη ευθύνη, με μεγάλη απαιτητικότητα.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ