Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ
Απούσα η κυβερνητική κοινωνική πολιτική για το παιδί

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων

Από την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στον Συνήγορο του Πολίτη
Από την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στον Συνήγορο του Πολίτη
Με την επίσκεψή της στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, «εγκαινίασε» χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την προσπάθεια που ξεκινά το ΚΚΕ, προκειμένου να ενημερωθεί και να δράσει για το θέμα της προστασίας, της φροντίδας και των δικαιωμάτων του παιδιού, κυρίως του εγκαταλειμμένου, του κακοποιημένου παιδιού, των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων, των Ρομά, και όσων ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Οπως τονίστηκε, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν πανελλαδικά επισκέψεις σε χώρους που συνδέονται με το παιδί και τη φροντίδα του.

Μεγάλες ελλείψεις, τραγικές καταστάσεις

Στη συνάντηση με τον Συνήγορο του Πολίτη και τον Συνήγορο του Παιδιού, μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε πως απουσιάζουν υποδομές, υπηρεσίες Πρόνοιας και προσωπικό, που να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται και να στηρίζουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Κανονικά κάθε δήμος, κάθε τοπική κοινότητα, κάθε συνοικία θα έπρεπε να διαθέτει τις απαραίτητες υπηρεσίες και προσωπικό, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για ένα κέντρο που θα συντονίζει όλες αυτές τις υπηρεσίες. «Δηλαδή, αν διαπιστωθεί ακατάλληλο περιβάλλον στην οικογένεια, τέτοιο που το παιδί να μην μπορεί να μείνει με την οικογένεια, δεν υπάρχει μέρος να πάει...», είπαν.

Αναδείχτηκε ακόμα ο ρόλος που μπορεί και πρέπει να παίξει το σχολείο. «Οι εκπαιδευτικοί ακόμα κι αν διαπιστώσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα (σ.σ. από μαθησιακή δυσκολία μέχρι κακοποίηση, εξαθλίωση κλπ.) δεν έχουν πού να απευθυνθούν», σημείωσαν. Και τόνισαν ότι χρειάζεται εντός του εκπαιδευτικού συστήματος και σε όλες τις βαθμίδες του, υποστήριξη με ειδικότητες ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ.

Επιπλέον, για τα ασυνόδευτα αλλοδαπά ανήλικα σημειώθηκε πως δεν υπάρχει καν καθεστώς προστασίας τους, αλλά συλλαμβάνονται και μετά απελαύνονται. «Αντιμετωπίζονται σαν παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας και όχι σαν παιδιά που χρειάζονται ασφάλεια και φροντίδα», είπαν χαρακτηριστικά.

Αναφορά έγινε επίσης και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ή με ανίατες ασθένειες. Μάλιστα, ενδεικτικά της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί λόγω ελλείψεων, είπαν πως σε κάποια ιδρύματα δένουν τα παιδιά στα κρεβάτια τους, γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό για τη φροντίδα τους!

Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Εγκαινιάζουμε σήμερα μια μελετητική αλλά και αγωνιστική προσπάθεια του ΚΚΕ για το ζήτημα των παιδιών. Ιδιαίτερα εκείνων που ζουν σε εξαθλιωμένες οικογένειες, παιδιά κακοποιημένα, εγκαταλειμμένα με ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά των μεταναστών.

Ξεκινήσαμε σήμερα με μια πολύ ενδιαφέρουσα και ενημερωτική συζήτηση με τον Συνήγορο του Πολίτη τον κ. Καμίνη και τον Συνήγορο του Παιδιού τον κ. Μόσχο, για να μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε και ένα γενικό πλαίσιο εξέτασης της υπόθεσης. Τους ζητήσαμε τη γνώμη τους για το πώς μπορεί καλύτερα να οργανωθεί αυτή η καμπάνια. Θεωρούμε εύστοχη και πετυχημένη τη συνάντησή μας. Μας έδωσαν και τα πρώτα στοιχεία και τις εκτιμήσεις τους και συνεχίζουμε. Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας βεβαίως θα αναπτύξουμε και αγωνιστικές δραστηριότητες, όταν διαπιστώνουμε συγκεκριμένα και οξυμένα προβλήματα.

Αυτό, πάντως, που έχει σημασία, όσον αφορά στο παιδί, είναι ότι λείπει η κυβερνητική κοινωνική πολιτική, οργανωμένη σε πανελλαδική κλίμακα και αποκεντρωμένη σωστά».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το λόγο για τον οποίο προχωράει το ΚΚΕ σε χωριστή καμπάνια για το παιδί σημείωσε:

«Οταν λέμε "παιδί" σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις κάτι το ειδικό. Οταν υπάρχουν εγκαταλειμμένα παιδιά, παιδιά κακοποιημένα δεν μπορείς να τα αντιμετωπίζεις όπως τους ενήλικες.

Ως τώρα είχαμε διαμορφώσει μια πολιτική για το παιδί όσον αφορά στην οικογένεια, στο σχολείο, στο νηπιαγωγείο, όμως τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων με αποτέλεσμα να έχουμε και ειδικά φαινόμενα όσον αφορά στα παιδιά και θέλουμε αυτά να τα μελετήσουμε.

Μην ξεχνάτε τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών που έχουμε σήμερα. Είναι ένα καινούργιο σχετικά πρόβλημα το τι γίνεται με τα παιδιά των μεταναστών. Επομένως, θέλουμε να έχουμε μια αντικειμενική εικόνα και πιο συγκεκριμένες και εξειδικευμένες προτάσεις».

«Παραβατική πολιτική» εις βάρος των ανηλίκων

Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων. Οπως ειπώθηκε, τα στοιχεία μιλούν για αύξηση της παραβατικότητας, που σημαίνει και αυξημένες ανάγκες για τη διαπαιδαγώγηση και ομαλή επανένταξη των ανηλίκων στην κοινωνία. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και οι υποδομές σχεδόν ανύπαρκτες. Οπως υπογραμμίστηκε, λόγω ανυπαρξίας υποδομών, το δικαστήριο ανηλίκων δυσκολεύεται να θέσει θεραπευτικά μέτρα ή κοινωφελούς εργασίας. Σχεδόν κανένα μέτρο δεν επιβάλλεται ή δεν εφαρμόζεται λόγω έλλειψης υποδομής.

«Εδώ φτάνουν όλοι οι εκτεθειμένοι στη φτώχεια», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τους Επιμελητές, κάτι που μαρτυρούν και τα στοιχεία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους ανήλικους μετανάστες, στο ρόλο που πρέπει να παίξει το σχολείο και η νομοθεσία. Εμφαση δόθηκε και στην υποστελέχωση, καθώς στην υπηρεσία εργάζονται 18 άτομα, τα οποία χειρίζονται 180 υποθέσεις κατ' έτος. Οι επιμελητές εφαρμόζουν 12 αναμορφωτικά μέτρα, όπως η επιμελητεία, η οποία περιλαμβάνει τη διαπαιδαγώγηση, την ένταξη και επανένταξη, την ψυχολογική στήριξη, την ψυχιατρική αξιολόγηση και να σταλούν οι ανήλικοι στις κατάλληλες δομές, αλλά αυτές δεν υπάρχουν.

Αλλα μέτρα είναι η αναδοχή, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχος φορέας, ούτε τα κονδύλια ή η κοινωφελής εργασία, αλλά επίσης δεν εφαρμόζεται. Επιπλέον, δεν υπάρχουν εισαγγελείς και δικαστές ανηλίκων. Οι Επιμελητές ανέφεραν ως βασικό, που πρέπει να γίνει, την αποποινικοποίηση του ΚΟΚ, αλλά και να μη θεωρείται παραβατική πράξη η επαιτεία.

Μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την εξής δήλωση: «Το ενδιαφέρον από τη συνάντηση είναι ότι ο τομέας αυτός ασχολείται με την αναμόρφωση, την επανένταξη των ανηλίκων. Βεβαίως, ακούγεται πολύ ωραία αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και - κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον - λείπουν οι υποδομές, όπως είναι οι μονάδες μέριμνας και κυρίως λείπει ο χώρος της διαδικασίας διαπαιδαγώγησης και επανένταξης και σε πολλές περιπτώσεις τα ανήλικα αυτά παιδιά τοποθετούνται στα συνηθισμένα σωφρονιστικά καταστήματα και μάλιστα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα - απ' ό,τι μας είπαν - για τις κοπέλες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ