Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ξεκάθαρες οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις

Αφγανιστάν, «αντιπυραυλική ασπίδα» και η ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην αμερικανική ατζέντα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έδωσε από το Βουκουρέστι το στίγμα των προθέσεών του, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε ομιλία του στο Βουκουρέστι ο Τζ. Μπους, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

-- Οτι εξακολουθεί να παραμένει αφοσιωμένος στην κατασκευή «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην ανατολική Ευρώπη, λέγοντας ότι θα πιέσει τον απερχόμενο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να κάμψει τις αντιδράσεις του για το θέμα. Αναφερόμενος στην πρόταση του Βλ. Πούτιν να διαθέσει για την αντιπυραυλική άμυνα μια ρωσική βάση ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι «οι βάσεις αυτές μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο σύστημα εντοπισμού των απειλών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ».

-- Οτι οι ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα λάβουν μια «ιστορική απόφαση» για την ένταξη στη Συμμαχία της Αλβανίας, της Κροατίας και της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», όπως την αποκάλεσε. «Θα επεκτείνουμε τον κύκλο της ελευθερίας, διευρύνοντας τη Βορειοατλαντική Συμμαχία με νέα μέλη στα Βαλκάνια», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

-- Επανέλαβε την έκκλησή του για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρά τις αντιδράσεις και μελών του ΝΑΤΟ και κυρίως της Ρωσίας. «Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι το ΝΑΤΟ καλωσορίζει τις βλέψεις της Γεωργίας και της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι τους προσφέρει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι γι' αυτό», δήλωσε.

Ενισχύσεις στο Αφγανιστάν

Στο θέμα του Αφγανιστάν επέμεινε ιδιαίτερα ο Τζ. Μπους και ζήτησε από τους συμμάχους να στείλουν και άλλους στρατιώτες στο Αφγανιστάν. «Οπως τόνισε και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο Λονδίνο την περασμένη βδομάδα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε να χάσουμε το Αφγανιστάν. Οποιο και αν είναι το κόστος, όντως δύσκολο, δεν μπορούμε να το ανεχτούμε, πρέπει να νικήσουμε», δήλωσε ο Τζ. Μπους. «Αν δε νικήσουμε τους τρομοκράτες στο Αφγανιστάν, θα τους αντιμετωπίσουμε στο έδαφός μας», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Την περασμένη Τρίτη, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να στείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

ΝΑΤΟ - Ρωσία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ δήλωσε από πλευράς του ότι «το αν θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, την Παρασκευή, εξαρτάται από τον Πούτιν, από το εάν θα έρθει στη Σύνοδο χωρίς προκαταλήψεις». Ο Σέφερ ανέφερε ότι η Συμμαχία συνεργάζεται καλά με τη Μόσχα σε ζητήματα όπως η παροχή βοήθειας από τη ρωσική πλευρά για μεταφορές που αφορούν τη διεθνή δύναμη της ISAF, την εκπαίδευση αστυνομικών από το Αφγανιστάν στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων ναρκωτικών που δρουν στη χώρα, το διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τις θαλάσσιες επιχειρήσεις διάσωσης.

Παρ' όλα αυτά, λείπει η πολιτική ώθηση για μια στρατηγική συνεργασία σε ανώτατο επίπεδο, σημείωσε ο Σέφερ, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας θα είναι εποικοδομητικές και θα κινηθούν στην κατεύθυνση της εξεύρεσης πραγματικών λύσεων στα υφιστάμενα προβλήματα.

«Σημαντική η Σύνοδος»

Η Σύνοδος του Βουκουρεστίου θα είναι πολύ σημαντική, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, ενόψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη ρουμανική πρωτεύουσα.

Ο Σέφερ ανέφερε, επίσης, πως στην ατζέντα των εργασιών της τριήμερης συνόδου περιλαμβάνονται και άλλα ζητήματα, όπως το Κόσσοβο, οι διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ, η διεύρυνση της Συμμαχίας και οι νέες απειλές στον τομέα της ασφάλειας.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το γεγονός της παρουσίας του Ουκρανού Προέδρου, Βίκτορ Γιούσενκο, στο Βουκουρέστι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναθέρμανση των σχέσεων(2009-01-27 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό ενδιαφέρον(2008-04-22 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ αποτελεί κίνδυνο για τους λαούς(2008-04-09 00:00:00.0)
Ρωσική στήριξη στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν(2008-04-05 00:00:00.0)
«Ναι» σε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ(2008-04-05 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» από τη Σύνοδο Κορυφής(2008-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ