Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Φραστική σκλήρυνση από κυβέρνηση

Σκόπιμα υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο Κ. Καραμανλής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχοντας στραμμένο το βλέμμα περισσότερο προς το εσωτερικό της χώρας παρά «προς τα έξω».

Σε μια εμφανή προσπάθεια να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα» προαναγγέλλοντας μια «περήφανη» στάση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κινούμενος όμως την ίδια στιγμή μέσα στο πλαίσιο, στους όρους και τις διαδικασίες που θέτουν οι ΗΠΑ, που βρίσκονται πίσω από την αδιαλλαξία της ηγεσίας της ΠΓΔΜ. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην άμεση εμπλοκή των Αμερικανών στις διαπραγματεύσεις, ενώ προσπάθησε να συγκαλύψει τον αιφνιδιασμό και τη «δυσάρεστη έκπληξη» που επιφύλαξαν στην ελληνική κυβέρνηση με την τελευταία πρόταση Νίμιτς.

Μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι με την τελευταία πρόταση του Μ. Νίμιτς «απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», αλλά ταυτόχρονα συμπλήρωσε ότι «πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών». Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς τους «συμμάχους» και περισσότερο να το ακούσει το εσωτερικό ακροατήριο, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστικότητα».

Για πολλοστή φορά επανέλαβε ότι «χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση δεν μπορεί να ανοίξει για το γειτονικό κράτος ο δρόμος για το ΝΑΤΟ», ενώ περιέγραψε το περιεχόμενο της λύσης που επιδιώκει η κυβέρνηση στη βάση «μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας». Οπως είπε, «δεν μπορεί να είναι λύση ψευδεπίγραφη», αλλά «χρειάζεται λύση ξεκάθαρη, πρακτική, σφαιρική, εφαρμόσιμη σε όλες τις πτυχές της. Λύση που να ισχύει έναντι όλων. Λύση για όλες τις χρήσεις». Αποσαφήνισε επίσης ότι «δεν επαρκούν απλές δηλώσεις συμφωνίας. Απαιτείται λύση που δε θα επιτρέπει ούτε παρασπονδίες, ούτε υπαναχωρήσεις. Λύση με την επικύρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ντ. Μπακογιάννη υπερασπίστηκε τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης λέγοντας ότι «χρησιμοποιήσαμε επιχειρήματα που βασίζονται στη σύγχρονη διεθνή πολιτική» και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση απευθύνθηκε στους διεθνείς συνομιλητές «με όρους σταθερότητας, με όρους περιφερειακής συνεργασίας», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει «ενσωματώσει» τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Αναφερόμενη στην τελευταία πρόταση Νίμιτς είπε ότι «απέχει από αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί λύση κοινώς αποδεκτή» και ανέφερε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει απαντήσει για τα σημεία που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως έχουν ή αυτά που χρήζουν αποσαφηνίσεων.

Η στάση των Σκοπίων

Την ίδια ώρα μερίδα του Τύπου των Σκοπίων αναφέρει ότι και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στην τελευταία πρόταση για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» γράφει ότι διέρρευσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, για την εξέταση της πρότασης του κ. Νίμιτς, «διάκειται αρνητικά» απέναντι σε αυτήν.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση ή τοποθέτηση από τα επίσημα Σκόπια για την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ