«Νέο γύρο» αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων προανήγγειλε επίσημα ο Κ. Καραμανλής, κλιμακώνοντας την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα.
Προκειμένου να διευκολύνει τη γρήγορη προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» η κυβέρνηση αξιοποιεί αφενός την όξυνση του δικομματικού καυγά και αφετέρου την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ακριβώς γι' αυτό ο πρωθυπουργός μπήκε πρόθυμα και δυνατά στη δικομματική κόντρα ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, ενώ φανερή ήταν η προσπάθειά του να «εξαργυρώσει» την τάχα «περήφανη» στάση του στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ προκειμένου να περάσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος.
«Είμαστε τώρα στο ξεκίνημα ενός αποφασιστικού κύκλου μεγάλων μεταρρυθμίσεων», τόνισε χτες ο Κ. Καραμανλής μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών σχεδίων για το επόμενο διάστημα. Στη συνέχεια παρουσίασε τον «κατάλογο» με τις «μεταρρυθμίσεις» που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Συγκεκριμένα:
-- Η εφαρμογή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Επαναλαμβάνοντας τα γνωστά ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «μεταρρύθμισης που οδηγεί σε ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα», ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την απόφασή του «να προχωρήσει η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος».
-- Ανατροπές στην Παιδεία. «Δίνουμε μόνιμη προτεραιότητα στη συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», είπε, και στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε ως προτεραιότητες την εφαρμογή «χωρίς αναβολές» του νόμου - πλαισίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την εφαρμογή του σχεδίου για «το Σχολείο του Μέλλοντος», ενώ προετοιμάζεται σε βάθος χρόνου η εφαρμογή ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
-- «Αναμόρφωση» στην Υγεία. Στις προτεραιότητες της νέας τετραετίας ανέδειξε τις «αλλαγές» στο ΕΣΥ, την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την εμπέδωση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα του Συστήματος Υγείας, δίχως να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος.
-- Ιδιωτικοποίηση λιμανιών και αεροδρομίων, ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», κατασκευή ιδιωτικών αυτοκινητόδρομων, προώθηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη βιομηχανία, τον τουρισμό.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε ότι ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να αναφερθεί στον ΟΤΕ, γεγονός που δεν είναι άσχετο με τις ενδοκυβερνητικές και επιχειρηματικές αντιδράσεις για το ξεπούλημά του στους Γερμανούς.
-- «Καποδίστριας 2». Ο Κ. Καραμανλής εμφάνισε ως «δεδομένη» την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει μέσα στο χρόνο «η μεγάλη μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας», επισημαίνοντας ότι για το σκοπό αυτό αναπτύσσεται διάλογος και στενή συνεργασία με τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι στους πρώτους μήνες της νέας κυβερνητικής θητείας «άνοιξε ο δρόμος για τολμηρές μεταρρυθμίσεις», ενώ απέδωσε τυχόν καθυστερήσεις στην αντιπολίτευση γιατί «σε εκείνη την κρίσιμη καμπή για την πορεία της χώρας μας ξέσπασε μια απερίγραπτη θύελλα σκιών, φημολογιών, διαδόσεων, αφορισμών, υπερβολών», υπαινισσόμενος την υπόθεση Ζαχόπουλου.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός μπήκε δυνατά στη δικομματική κόντρα, ανεβάζοντας τους τόνους της φραστικής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με το ΣΥΡΙΖΑ. Αφού ξεκαθάρισε ότι η πρόταση δυσπιστίας «δεν αλλάζει το σχεδιασμό» της κυβέρνησης, προχώρησε στην αντεπίθεση. Υποστήριξε ότι η πρόταση μομφής είναι «ένα ακόμη παιχνίδι στον ανταγωνισμό πυροτεχνημάτων, που έχει ξεσπάσει στον ευρύτερο χώρο της αντιπολίτευσης», κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «προσπαθεί απλώς να υπερκεράσει το ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπολιτευτική υπερβολή, σε μηδενισμό, σε αντιδραστικότητα». Στο παιχνίδι εντυπώσεων συμπεριέλαβε και την πρόταση για δημοψήφισμα αλλά προσπάθησε να ακυρώσει γενικότερα το δημοψήφισμα ως τρόπο έκφρασης του λαού, ισχυριζόμενος ότι «δεν θα γινόταν καμία σημαντική μεταρρύθμιση εάν κάθε φορά χρειαζόταν δημοψήφισμα»!