Με πρόταση των δυνάμεων του ΣΥΝ, η απόφαση της πλειοψηφίας στο χτεσινό ΔΣ οδηγεί σε εκτόνωση των κινητοποιήσεων. Πρόταση για κλιμάκωση σε ενιαία ταξική γραμμή από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση |
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να κηρυχτούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που όμως θα βρίσκονται υπό διαρκή αίρεση, καθώς ταυτόχρονα αποφασίστηκε ότι το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση. Δηλαδή, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να ματαιωθούν οι απεργίες. Ηδη, μετά από πρόταση της ΔΑΚΕ αποφασίστηκε να γίνει σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση του ΔΣ. Κριτήριο για το αν θα συνεχιστούν ή όχι θα είναι το αν η κυβέρνηση θα δώσει κάποια ψίχουλα - βελτιώσεις σε ό,τι αφορά αποκλειστικά και μόνο τον συγκεκριμένο κλάδο. Ψίχουλα πολύ πιο πίσω ακόμα και από τα αρχικά αποσπασματικά αιτήματα της πλειοψηφίας για εξαίρεση του ΟΑΠ ΔΕΗ από τις «ενοποιήσεις» των ταμείων.
Οι ταξικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία», κατήγγειλαν την απόφαση αυτή υπογραμμίζοντας ότι βάζει σε αμφισβήτηση τον αγώνα των εργαζομένων. Η πρόταση των ταξικών δυνάμεων ήταν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την επόμενη Τετάρτη και νέα συνεδρίαση του ΔΣ την ίδια μέρα. Με πλαίσιο όπου θέτει ως ζήτημα αιχμής την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και παραπέρα την κατάργηση των μέχρι τώρα αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Ενιαία ταξική πάλη ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και των φορέων της. Ενδεικτικό της δυναμικής της πρότασης της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» ήταν ότι κατάφερε να χαλάσει τους παγιωμένους συσχετισμούς, αποσπώντας τρεις ψήφους πάνω από τις δυνάμεις της, στη μυστική ψηφοφορία που έγινε στο Γενικό Συμβούλιο.
Αποκαλυπτικό του ρόλου που παίζουν οι δυνάμεις του ΣΥΝ στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι ότι η απόφαση της πλειοψηφίας αποτελεί δική τους πρόταση, στην οποία - ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών παρατάξεων - συμφώνησαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Δείγμα ότι οι θέσεις του ΣΥΝ εξυπηρετούν τις δυνάμεις του δικομματισμού. Αλλωστε, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ ήταν τα κόμματα εκείνα που το 1999 έβαλαν ανοιχτά πλάτη στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, υπερψηφίζοντας τη σύσταση του ΟΑΠ ΔΕΗ, που χρύσωνε το χάπι της απελευθέρωσης της Ενέργειας και υπονόμευε από τότε ακόμα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των χιλιάδων εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Ενα ακόμα στοιχείο που αναδεικνύει ανάγλυφα το ρόλο των δυνάμεων του οπορτουνισμού: Η ΣΑΔ (Συνασπισμός) στη ΓΕΝΟΠ, εστιάζει αποκλειστικά στο ζήτημα του ΟΑΠ ΔΕΗ. Χτες, ο εκπρόσωπος της ΑΣΚ (Συνασπισμού) στην ΠΟΕ ΟΤΑ, έθετε ζήτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου. Είναι ολοφάνερο ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του Συνασπισμού αρθρώνουν εντελώς καιροσκοπικά οποιοδήποτε πλαίσιο αιτημάτων θεωρούν ότι εκείνη τη στιγμή εξυπηρετεί τις συνδικαλιστικές και πολιτικές επιδιώξεις τους, ανάλογα με το χώρο που βρίσκονται. Και ότι φυσικά όποιο αίτημα και να θέτουν δεν έχει ως κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων.