Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμοπαράδοτες εκτάσεις στο κεφάλαιο

Ενεργοποιούν το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων για την καταγραφή των προσφερόμενων εκτάσεων

Σε καταγραφή των εκτάσεων που είναι έτοιμες να παραδοθούν σε εκπροσώπους του κεφαλαίου για τη δημιουργία μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων, προχωρεί το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Περιφέρειες.

Τα παραπάνω ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, στη διάρκεια ομιλίας του με θέμα τη νέα ταυτότητα του ΕΛΚΕ. Και αυτό που προκαλεί ανησυχία, είναι αν στις προς καταγραφή εκτάσεις, συμπεριλαμβάνονται και εκείνες που δοκιμάστηκαν από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού, οι οποίες, λόγω της κυβερνητικής εγκατάλειψης, απειλούνται με ερήμωση. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Ηλείας, τις εποφθαλμιούν μεγάλοι επιχειρηματικοί - τουριστικοί ιδίως - όμιλοι, οι οποίοι είδαν τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν ολοσχερώς μεγάλα τμήματα του νομού, σαν μάννα εξ ουρανού, δεδομένου ότι, με τους πληθυσμούς τους εγκαταλειμμένους και σε απόγνωση, θα μπορούν πλέον να τις εξαγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα διάφορα «αναπτυξιακά σχέδια», τα οποία, σε συνδυασμό με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ανοίγουν το δρόμο για την εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής γης και ενισχύουν τα σχέδια για την εγκατάσταση βιομηχανικών, τουριστικών και άλλων μονάδων, σε περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνταν προστατευόμενες. Στις ζώνες αυτές υπάγονται και παραθαλάσσιες περιοχές, ορεινοί όγκοι, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οι οποίες, στη λογική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, παραδίδονται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Συμπληρωματική όλων αυτών, είναι και η χτεσινή εξαγγελία του υπουργού Οικονομίας περί σύστασης συμβουλίου νομικών εμπειρογνωμόνων, με στόχο «τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για τις επενδύσεις» «βελτίωση», η οποία προϋποθέτει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος, σε φιλοεπιχειρηματική κατεύθυνση. Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε τη μετονομασία του «ΕΛΚΕ» σε «Invest in Creece».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ