Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΚΛΟΝΤ ΜΙΛΕΡ
Το μυστικό

Χωρίς να παραβλέπω στο ελάχιστο τη μεγάλη σφαγή των Εβραίων από τους ναζί, θεωρώ ότι το ζήτημα, όσο παραμένει απλώς στην καταγραφή, όσο δεν προχωράει σε βαθύτερες και πειστικότερες αναλύσεις, όσο αποφεύγει να μπει στην ουσία, όσο δεν αναζητάει τις αιτίες της συμπεριφοράς τόσο των ναζί όσο και των Εβραίων, έχει εξαντληθεί, πια, κινηματογραφικά! Από εδώ και στο εξής κακό κάνει παρά συνεισφέρει στη δικαιολογημένη οργή!

«Το Μυστικό» είναι μια ακόμα ταινία που αναφέρεται στο δράμα των Εβραίων! Ο θεατής, όμως, δεν έχει τίποτα να κερδίσει, αφού δεν του προσκομίζει νέα στοιχεία, δεν του προσφέρει νέα ματιά του ζητήματος. Το άλλο μέρος της ταινίας, η πινακοθήκη των χαρακτήρων της, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Ομως, επειδή «φορτώνεται» με το βάρος του εβραϊκού δράματος, χάνει την αυτοτέλειά του και το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ταινία του Κλοντ Μιλέρ, με πολύ καλή κινηματογραφική οπτική, παρακολουθεί την «ιστορία» μιας οικογένειας από τα προπολεμικά χρόνια μέχρι τη δεκαετία του 1980! Η πορεία αυτής της οικογένειας, τα λάθη της, τα πάθη της, οι αγωνίες της, οι έρωτές της παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον. Ομως, κάθε τόσο παρεμβάλλεται η εβραϊκή καταγωγή της οικογένειας, το γνωστό δράμα των Εβραίων και η ταινία αποπροσανατολίζεται! Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που ακόμα και ο καλοπροαίρετος θεατής να θυμώνει που τον «ξεγελάνε». Που του παρουσιάζουν μια συναισθηματική οικογενειακή ιστορία και εμβόλιμα του «θυμίζουν» ότι αλλού θέλουν να τον παρασύρουν, ότι αλλού έχουν το νου τους οι δημιουργοί της ταινίας!

Εχοντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω υπόψη, μπορείτε να δείτε την ταινία για τις υπόλοιπες αρετές της. Για τους πολύ ανθρώπινους και αληθινούς χαρακτήρες της, για την καλή αισθητική της, για την πλοκή, για την τρυφερότητά της! Για τους κομψούς διαλόγους της και το άψογα δομημένο σενάριό της. Επίσης, για την καλή μουσική επένδυση και την εξαιρετική φωτογραφία της (εποχής). Αλλά και για τους ύμνους της στον έρωτα!

Παίζουν: Σεσίλ Ντε Φρανς, Πατρίκ Μπριέλ, Λιντιβίν Σανιέ, Ζιλί Ντεπαρντιέ, Ματιέ Αμαρλίκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ