Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από ρεκόρ σε ρεκόρ ευρώ και πετρέλαιο

Συνεχίζεται η κατρακύλα του αμερικανικού δολαρίου, έναντι του ευρώ, γεγονός που αξιοποιείται δεόντως από τα κερδοσκοπικά κυκλώματα - παράλληλα με άλλες εξελίξεις στη διεθνή οικονομία - για τζογάρισμα με την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου και όχι μόνο. Χτες το ευρώ σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, όπως και οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, ενώ συνεχίστηκε η κατρακύλα των μετοχών στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια. Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αποφάσισε χτες να διατηρήσει αμετάβλητα στο 4% τα επιτόκια του ευρώ και παράλληλα να μη δώσει μέρισμα στις «εθνικές» κεντρικές τράπεζες.

Το ποσό που θα διανεμόταν ως μέρισμα από τα κέρδη της ΕΚΤ θα μεταφερθεί στο λογαριασμό «πρόβλεψης έναντι κινδύνων συναλλάγματος, επιτοκίων και τιμής χρυσού», στους οποίους είναι τοποθετημένα περιουσιακά στοιχεία της ευρωτράπεζας. Για το 2006 η ευρωτράπεζα δε διένειμε ποσό 1,3 δισ. ευρώ που προέρχεται από την κυκλοφορία τραπεζογραμματίων και για το 2007, ακόμη 2 δισ. ευρώ.

Πριν γνωστοποιηθούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ, η ισοτιμία του ευρώ έφτασε μέχρι και τα 1,5372 δολάρια για να κλείσει στα 1,5347 δολάρια. Η νέα εξασθένηση του δολαρίου ή η ανατίμηση του ευρώ, ώθησε σε νέα επίπεδα ρεκόρ τις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού εκτινάχτηκε στα 105,96 δολάρια το βαρέλι (νέο ιστορικό ρεκόρ) ενώ και η τιμή του μπρεντ άγγιξε τα 104 δολάρια (103,96 δολάρια) το βαρέλι.

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο (ΧΑΑ), που ήταν κλειστό για 3 μέρες λόγω της απεργίας των υπαλλήλων στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών έπεσε μέχρι τις 3.970 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 3.999,42 μονάδες (πτώση 1,37%).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ