Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το ΚΚΡΟ πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές

Γ. Ζιουγκάνοφ: Οι κομμουνιστές εξακολουθούν να έχουν ιδεολογική υπεροχή στη Ρωσία

Απο τις ώρες της καταμέτρησης

Associated Press

Απο τις ώρες της καταμέτρησης
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών για την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), που διεξήχθησαν την Κυριακή 19 του Δεκέμβρη, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 24,22%, μετά την καταμέτρηση του 84,03% των ψήφων, και ο δεξιός συνασπισμός «Ενότητα», που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, στη δεύτερη με 23,37%. Στην τρίτη θέση έρχεται το κόμμα «Πατρίδα-Ολη η Ρωσία» των Γεβγκένι Πριμακόφ-Γιούρι Λουζκόφ με 12,64% και ακολουθεί η «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» των ριζοσπαστών - μεταρρυθμιστών Κιριένκο - Γκαϊντάρ - Νεμτσόφ - Τσουμπάις με 8,72%. Στην πέμπτη θέση είναι το κόμμα «Γιάμπλοκο» του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι με 6,13% και στην έκτη θέση το «Μπλοκ Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι» με 6,08%. Το ΚΚΡΟ είναι επίσης πρώτο και στις μονοεδρικές περιφέρειες με 43 βουλευτές. Οι υπόλοιποι συνασπισμοί και συνδυασμοί δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στο όριο του 5% για να μπουν στη Δούμα. Μεταξύ τους είναι το μπλοκ «Κομμουνιστές, εργαζόμενοι της Ρωσίας - για τη Σοβιετική Ενωση» (2,24%), το «Κίνημα για τη Στήριξη του Στρατού», «Γυναίκες της Ρωσίας», το κόμμα «Σπίτι μας - η Ρωσία» (1,21) του Βίκτορ Τσερνομίρντιν κ.ά.

Οι πάνω από 7.000.000 ψηφοφόροι εξέλεξαν 225 βουλευτές με το αναλογικό σύστημα και 224 (η έδρα της Τσετσενίας παραμένει κενή) με το σύστημα της μονοεδρικής εκλογής. Στις εκλογές συμμετείχε το 61,57% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις έδρες με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, το ΚΚΡΟ θα έχει 111 έδρες στη Δούμα σε σύνολο 450 έδρες. Η φιλοκυβερνητική «Ενότητα» 76 έδρες, ο κεντρώος συνασπισμός «Πατρίδα - Ολη η Ρωσία» των Πριμακόφ - Λουζκόφ, 61 έδρες, η «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» του Κιριένκο 30, το κόμμα «Γιάμπλοκο» του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι 22 έδρες και το κόμμα του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι 18 έδρες. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, στη νέα Δούμα θα μετέχουν 111 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Το ΚΚΡΟ επικράτησε στις εκλογές στις περιοχές: Καρατσάεβο - Κερκεσία, Βόρεια Οσετία, Αντιγκέι, Νταγκεστάν, Μπέλγκοροντ, Νίχνι - Νόβγκοροντ, Μπριάνσκ, Οριόλ, Ταμπόβ, Κουρσκ, Ριαζάν, Ουλιάνοφσκ, Βλαντίμιρ, Αλτάι, Σταυρούπολη, Κρασνοντάρ κ.ά.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε χτες ότι το ΚΚΡΟ επιβεβαίωσε τον ηγετικό του ρόλο στην κοινωνία, αντιμετώπισε μια βρώμικη εκστρατεία και βγήκε νικητής των εκλογών. «Το κόμμα μας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαδραμάτισε και θα διαδραματίσει ρόλο - κλειδί στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. Οι αντικομμουνιστικές δυνάμεις στη χώρα δεν υποστηρίχτηκαν παρά τη μεγάλη δημοκοπία», τόνισε. Παρατήρησε επίσης ότι οι κομμουνιστές εξακολουθούν να έχουν ιδεολογική υπεροχή στη Ρωσία, παρά την εκλογική επιτυχία των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, επειδή κανένα από τα άλλα μεγάλα κόμματα δεν είχε κάποιο μήνυμα για τους ψηφοφόρους. Οι κομμουνιστές, είπε, θα είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με οποιοδήποτε κόμμα εκτός από τις δεξιές δυνάμεις και τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και πρόσθεσε ότι το κόμμα του υποστηρίζει μειώσεις στους φόρους και καλύτερους όρους για επενδύσεις. Αναφερόμενος στο δεξιό μπλοκ «Ενότητα», το οποίο στηρίχτηκε ανοιχτά από τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο, ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε ότι αυτός ο φιλοκυβερνητικός συνασπισμός που σκαρώθηκε στα γρήγορα, χρησιμοποίησε στην προεκλογική εκστρατεία πρωτοφανή οικονομικά, χρηματικά και διοικητικά μέσα, χρησιμοποίησε όλους τους μηχανισμούς πίεσης, τον πληροφοριακό πόλεμο. Τέλος, οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ αναφέρουν στη δήλωσή τους πριπτώσεις παραβιάσεις του νόμου από αξιωματούχους, οι οποίοι παρενόχλησαν οπαδούς της αντιπολίτευσης, απολύοντάς τους από τις δουλιές τους ή αποφασίζοντας να τους γίνουν έκτακτοι φορολογικοί έλεγχοι, να τους επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα ή να ελεγχθούν στο πλαίσιο «ποινικών ερευνών που στη συνέχεια αποδείχτηκαν αβάσιμες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ