Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Επεστράφη μετά από 442 χρόνια το Μακάο

ΜΑΚΑΟ .-

Εκατοντάδες Κινέζοι στρατιώτες μπήκαν χτες στην έως την Κυριακή Πορτογαλική αποικία, δεχόμενοι μια «θερμή υποδοχή από τους κατοίκους του», όπως σημείωναν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά από 442 χρόνια αποικιοκρατικής εκμετάλλευσης - είναι χαρακτηριστικό ότι η πόλη θεωρείται «παράδεισος των τζογαδόρων» - η Κίνα αναλαμβάνει πλήρως τον έλεγχο της πολιτείας, η οποία μαστίζεται από το έγκλημα και τις συμμορίες. «Η καταπολέμηση του εγκλήματος και της βίας πρέπει να εξυψωθεί σε πολιτικό επίπεδο», σχολίασε ο Εντμουντ Χο, ο οποίος διορίστηκε πρώτος «διευθύνων» του Μακάο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

«Το Μακάο εισέρχεται σε μια εντελώς νέα εποχή ανάπτυξης», τόνισε από την πλευρά του ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν.

Η επιστροφή του Μακάο στην Κίνα από την Πορτογαλία, μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία το 1997, σηματοδοτεί το τέλος και επίσημα της εποχής της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας. Ο Πορτογάλος Πρόεδρος Χόρχε Σαμπάιο, δήλωσε πάντως τη «συμπαράστασή του» στην επαρχία, που κατά την άποψή του θα συνεχίσει να αποτελεί «σταυροδρόμι».

Ο Ζεμίν επισήμανε ότι επόμενος στόχος του Πεκίνου είναι η ένταξη και της Ταϊβάν στην ηπειρωτική Κίνα. Θέμα ωστόσο που θεωρείται ακανθώδες, καθώς οι «εθνικιστές» που επιθυμούν την πλήρη ανεξαρτησία του νησιού κυριαρχούν, προεξάρχοντος του Προέδρου Λι Τενγκ-χούι, πράγμα που δεν αναμένεται να αλλάξει στις εκλογές που αναμένονται στις αρχές του νέου έτους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ