Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Μουσική
Πολιτισμός και περιφέρεια

Εδώ και αρκετά χρόνια, κυβερνητικοδημοτικοί «οργανισμοί - Φεστιβάλ», στήνουν ολιγοήμερα «φαστφουντοφεστιβάλ» κυρίως στην περιφέρεια, που κάποτε την έλεγαν επαρχία.

Νομίζουν ότι με το να παρουσιάζονται κάποια θεατρικά σχήματα και γνωστοί καλλιτέχνες, κυρίως από το χώρο του τραγουδιού, σε πόλεις της επαρχίας και των δήμων της Αττικής, προσφέρουν πολιτισμό στους κατοίκους των πόλεών τους.

* * *

Ισως αγνοούν ότι οι δημιουργοί, εκτελεστές κλπ. για να αναπτύξουν πολιτισμό χρειάζονται χρόνο, χρήματα, συμπαράσταση, υποδομή.

Ο κάθε πολίτης χρειάζεται πολιτιστική εκπαίδευση από καλλιτέχνες σοβαρούς, που σ' όλη τη διάρκεια του έτους θα ανεβάζουν έργα, τα οποία αυτός θα απολαμβάνει. Οταν όμως το φθινόπωρο κάνει δειλά την εμφάνισή του, οι περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας ερημώνουν πολιτιστικά. Μένουν τα σκυλάδικα και οι θλιβερές τηλεοράσεις που επαναλαμβάνουν τον αντιδραστικό μονότονο και γκρίζο μονόλογό τους.

* * *

Υπάρχει όμως κι ο πραγματικός καλλιτέχνης που καρποφορεί «Οπως το δέντρο που δεν εξαναγκάζει τους χυμούς του να ωριμάσουν, αλλά στέκεται παρήγορο στις ανοιξιάτικες μπόρες και χωρίς να φοβάται πως το καλοκαίρι θα μπορούσε να μην έρθει. Σίγουρα θα έρθει»*.

* Ράινερ Μ. Ρίλκε: «Γράμματα σ' ένα νέο ποιητή», μετάφραση Νίκος Παπασταϊκούδης, εκδόσεις Μπαρμπουνάκη.


Γιώργος ΜΗΝΑΣ
Συνθέτης - καθηγητής


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ