Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Πολύνεκρος ο απολογισμός της σφαγής

«Προσωρινή» αποχώρηση από τη Γάζα ανακοίνωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 117 νεκρούς (πολλά παιδιά), καθώς φθάνει σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών

Νεαροί Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν με πέτρες τον ισραηλινό στρατό κατοχής

Associated Press

Νεαροί Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν με πέτρες τον ισραηλινό στρατό κατοχής
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αποχώρησαν, νωρίς χτες το πρωί, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις με τα τελευταία τεθωρακισμένα να αφήνουν πίσω τους τον καταυλισμό Τζαπαλίγια. Η αποχώρηση συνοδεύτηκε από άλλες οκτώ επιδρομές ισραηλινών μαχητικών, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι. Ο συνολικός απολογισμός, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, φθάνει, από την περασμένη Τετάρτη, τους 117 νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες, με το Σάββατο να καταγράφεται ως η αιματηρότερη ημέρα καθώς σκοτώθηκαν περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι.

Μεταξύ των θυμάτων, που αναμενόταν να αυξηθούν καθώς τα παλαιστινιακά σωστικά συνεργεία άρχισαν να προσεγγίζουν τις περιοχές όπου είχε αναπτυχθεί ο ισραηλινός στρατός, συμπεριλαμβάνονται πολλά παιδιά. Παράλληλα, ανοιχτά παρέμεναν τα σύνορα της νότιας Γάζας με την Αίγυπτο προκειμένου οι βαριά τραυματίες να μεταφέρονται σε αιγυπτιακά νοσοκομεία. Διαδηλώσεις συμπαράστασης στους κατοίκους της Γάζας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και χτες και σε Βηθλεέμ, Χεβρώνα, Νάμπλους, Καλκίλια και περιφερειακά της Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη, καθώς και το ΚΚ Ισραήλ. Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Ενας, τουλάχιστον, έφηβος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν. Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν στο Λίβανο και τη Συρία.

Οι χτεσινές κηδείες των Παλαιστινίων στη Γάζα έγιναν μαχητικές διαδηλώσεις

Associated Press

Οι χτεσινές κηδείες των Παλαιστινίων στη Γάζα έγιναν μαχητικές διαδηλώσεις
Εκπρόσωπος της «Χαμάς» μίλησε για «νίκη σε βάρος των εισβολέων». Οπαδοί και μέλη της «Χαμάς» πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στην πόλη της Γάζας την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη και οι κηδείες δεκάδων θυμάτων. Για «ολοκλήρωση της συγκεκριμένης φάσης της επιχείρησης» έκανε λόγο, όμως, και ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Χαΐμ Ραμόν. Ο πρωθυπουργός Ολμέρτ, από την πλευρά του, καθιστούσε σαφές ότι η αποχώρηση δεν είναι παρά «μια ανάπαυλα» καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών και αυτό σημαίνει ότι τώρα είμαστε στη μέση της προσπάθειας και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά», ενώ διογκώνεται η φημολογία περί γενικευμένης εισβολής με το πρόσχημα της εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα.

Πηγές προσκείμενες στην ισραηλινή ηγεσία διέρρεαν ότι δεν πρόκειται παρά για ένα «ολιγοήμερο αν όχι διήμερο διάλειμμα» στις επιχειρήσεις, ενόψει της άφιξης σήμερα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, που εξακολουθεί να μιλάει για «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ». Αναλόγου περιεχομένου ήταν και η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίασε, εκτάκτως το Σαββατοκύριακο, μετά από παλαιστινιακό αίτημα και μοίρασε ευθύνες ισομερώς σε θύτη και θύμα, κατακτητή και κατεχόμενο, ζητώντας εκατέρωθεν αυτοσυγκράτηση! Οσο για την ΕΕ, κατήγγειλε, γενικώς, τη «δυσανάλογη χρήση βίας από τον ισραηλινό στρατό».

Η Ράις, πάντως, που φθάνει σήμερα, στοχεύει να συναντηθεί τόσο με την ισραηλινή όσο και με την παλαιστινιακή ηγεσία, πιέζοντας για συνέχιση των, κενών ουσίας όπως έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί, διαπραγματεύσεων που εισήγαγε η σύνοδος εντυπώσεων της Ανάπολης στα τέλη Νοέμβρη.

  • Διαδήλωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα, πραγματοποίησαν ενώσεις Παλαιστινίων, που μένουν στην Ελλάδα, την Κυριακή το βράδυ. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού εξέφρασαν συμμετέχοντας στην πρώτη αυτή κινητοποίηση και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Δ. Αγκαβανάκης και Γ. Μπουλούγαρης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ