Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Κρίση με αφορμή περίπτωση δωροδοκίας...

Καθημερινές σχεδόν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Associated Press

Καθημερινές σχεδόν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
ΛΙΜΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η χώρα εδώ και μήνες βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης εξαιτίας της καταγγελλόμενης ευρύτατης νοθείας των γενικών εκλογών της 25ης Μάη από τον επί δύο θητείες Πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος κατόρθωσε να ανανεώσει -αντισυνταγματικά - τη θητεία του για τρίτη φορά. Καμία καταγγελία, ούτε οι συνεχείς διαδηλώσεις ούτε καν οι «απειλές» από τις ΗΠΑ, πτόησαν τον Φουτζιμόρι...

Ομως, ως διά μαγείας αυτή η διεφθαρμένη και δικτατορική κυβέρνηση, που οι Περουβιανοί ήλπιζαν ότι μπορούσαν να «ανατρέψουν» με τις συνεχείς δυναμικές τους διαδηλώσεις, ανατράπηκε από ένα βίντεο! Αυτό που προβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη από ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο - καλωδιακό - στο οποίο εμφανιζόταν ο στενός συνεργάτης του Φουτζιμόρι και αρχηγός της «SIN», Βλαντίμιρο Μοντεσίνος, την ώρα που δωροδοκούσε έναν γερουσιαστή της αντιπολίτευσης για να αλλάξει στρατόπεδο.

Την επομένη το βίντεο μεταδόθηκε σε όλη την περουβιανή επικράτεια, ενώ η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» αναδημοσίευσε όλες τις στιχομυθίες που διεμείφθησαν μεταξύ του Μοντεσίνος και του Λουίς Αλμπέρτο Κουρί, βουλευτή της αντιπολίτευσης που δωροδοκήθηκε προκειμένου να αποστατήσει. Το Σάββατο, λοιπόν, ο Πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, με τηλεοπτικό διάγγελμα προκήρυξε νέες γενικές εκλογές στη χώρα ανακοινώνοντας ότι ο ίδιος δε θα είναι και πάλι υποψήφιος για την Προεδρία. «Μετά από πολλή σκέψη αποφάσισα, πρώτον να απενεργοποιήσω την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (SIN) και δεύτερον, να προκηρύξω αμέσως εκλογές στις οποίες δε θα συμμετάσχω», είπε ο Φουτζιμόρι, χωρίς να προσδιορίσει την ημερομηνία των εκλογών.

Ικανοποίηση ΟΑΚ, Τολέδο και φόβοι για πραξικόπημα

Αμέσως μετά, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών με ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την «υπεύθυνη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση του Περουβιανού Προέδρου, Αλβέρτο Φουτζιμόρι, να προβεί στη διενέργεια προεδρικών εκλογών. Συγχαίρει επίσης και την αντιπολίτευση στο Περού, για την «εποικοδομητική και μετριοπαθή γλώσσα», με την οποία υποδέχτηκε την ανακοίνωση του Φουτζιμόρι, το περασμένο Σάββατο.

Αρνούμενος να συμμετάσχει στις νέες εκλογές, ο Φουτζιμόρι «αποποιήθηκε κάθε φροντίδα για το προσωπικό του συμφέρον προς όφελος των ίδιων των συμφερόντων της χώρας», προστίθεται στο ίδιο ανακοινωθέν. Προηγουμένως, ο γγ του ΟΑΚ, Σέσαρ Γκαβίρια, είχε εξάρει σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN την «πατριωτική» απόφαση του Φουτζιμόρι.

Στο μεταξύ, ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, Αλεχάντρο Τολέδο, δήλωσε, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, ότι ελπίζει πως θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί με ενεργητικότητα «διότι έχουμε ανάγκη από μία περίοδο ανοικοδόμησης και εθνικής συμφιλίωσης» καθώς και ότι δεν έχει αμφιβολίες «ότι ο Πρόεδρος Φουτζιμόρι θα πραγματοποιήσει τις εξαγγελίες του, αλλά ελπίζω ότι δε θα υπάρξουν εξωτερικοί παράγοντες που θα τον εμποδίσουν να πράξει ό,τι ανακοίνωσε».

Ωστόσο πολλά στελέχη της περουβιανής αντιπολίτευσης δε συμμερίζονται την ευδαιμονία που κατέλαβε τον Τολέδο και εξέφρασαν έντονες ανησυχίες ότι η αιφνίδια παραίτηση και κυρίως ο λόγος για τον οποίο έγινε - η ανάμειξη των πολύ ισχυρών μυστικών υπηρεσιών, η διάλυσή τους και η σύλληψη του Μοντεσίνος - μπορεί να οδηγήσουν σε πραξικόπημα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ