Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Ανάγκη να συνενώσουμε τις δυνάμεις

Ομιλία του ΣΣ Αμπντούλα, εκπροσώπου του Ιρακινού Κομμουνιστικού Κόμματος

Αγαπητοί σύντροφοι,

Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς από το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, μαζί με τις ευχές μας, για την επιτυχία της συνάντησης αυτής και την εδραίωση των ιδιαίτερων σχέσεων μεταξύ των Κομμάτων μας. Εκφράζουμε την εκτίμησή μας, για την πρωτοβουλία των συντρόφων στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, με τη διοργάνωση των ετήσιων αυτών συναντήσεων. Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν απαραίτητη ανάγκη υπό το φως των συνεχόμενων διεθνών αλλαγών, ώστε να βγούμε όλοι εμείς, με κοινές προτάσεις, για ένα κοινό έργο.

Η παγκοσμιοποίηση έχει εμβαθύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των αστικών κρατών και έχει αυξήσει την ψαλίδα, που χωρίζει το βορρά από το νότο. Σε αυτές τις πολύπλοκες συνθήκες η παγκοσμιοποίηση σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλη άρνηση όχι μόνο από τα κομμουνιστικά και αριστερά Κόμματα, αλλά από πολλές κοινωνικές δυνάμεις και από τις κοινωνίες γενικότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο αγώνας παίρνει πλέον διεθνείς διαστάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου και αυξάνονται οι απαιτήσεις των λαών για κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις διαδηλώσεις, που έγιναν στο Σιάτλ και στην Ουάσιγκτον και που τις είδαμε όλοι και στις οποίες συμμετείχαν διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Εκείνο που ένωσε τις δυνάμεις αυτές είναι η άγρια επίθεση του καπιταλισμού ενάντια στα κεκτημένα δικαιώματα της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ηδη, διακρίνουμε τις αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων καπιταλιστικών μητροπόλεων.

Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι υπάρχει όντως μια δυνατότητα υπαρκτή για τη συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε ένα ευρύ μέτωπο για την επίτευξη περισσότερων επιτυχιών και την υιοθέτηση πρακτικών πολιτικών απέναντι στα νέα αυτά φαινόμενα.

Οι προηγούμενες εμπειρίες μάς δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ των διαφορετικών αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι έχουμε ανάγκη να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων, με στόχο την επικράτηση ενός διεθνούς συστήματος πιο δίκαιου, που να αναγνωρίζει στους λαούς το δικαίωμα να επιλέγουν τη δική τους ζωή. Και ταυτόχρονα να αγωνιστούμε για τον αφοπλισμό και για την επικράτηση της ειρήνης, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τη δημοκρατία, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αγαπητοί σύντροφοι

Το Κόμμα μας από τότε που ιδρύθηκε καλούσε πάντα υπέρ της συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά σε όλη την αραβική πατρίδα. Σε όλες τις αραβικές χώρες και καλέσαμε τις αραβικές μάζες να κινητοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν τους κοινούς κινδύνους.

Το Κόμμα μας πήρε μέρος σε πολλές συμμαχίες μυστικές και φανερές. Πολλές φορές είχαμε επιτυχίες, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είχαμε και αποτυχίες. Οι συμμαχίες αυτές δυστυχώς αποτέλεσαν πεδίο εσωτερικών μαχών. Εμείς πάντοτε στις συμμαχίες μας είχαμε ως κριτήριο το συμφέρον της εργατικής τάξης, ανάλογα με τις αντικειμενικές συνθήκες. Και για την επίτευξη των στόχων προς όφελος του λαού και της πατρίδας, για την πρόοδο και την ευημερία.

Η εμπειρία στη χώρα μας δείχνει ότι οι νίκες του λαού μας ήταν πάντοτε συνδεδεμένες με την εθνική του ενότητα. Η προηγούμενη εμπειρία μας αποδεικνύει τη σημασία της διατήρησης της ιδεολογικής ταυτότητας του Κόμματος, ως απαραίτητης προϋπόθεσης, για να συνεχίζει να παίζει τον εθνικό του ρόλο. Και μάλιστα να παίζει ένα πρωτοποριακό ρόλο.

Χωρίς την πολιτική δημοκρατία δεν μπορούμε να διατηρήσουμε ούτε τα κεκτημένα δικαιώματα, ούτε τις προοδευτικές συμμαχίες. Δυστυχώς πολλοί από τους συμμάχους μας κατά καιρούς προκάλεσαν τη διάσπαση των συνεχειών αυτών, όμως εμείς διατηρούσαμε πάντοτε την ανεξάρτητη σκέψη μας και δεν υποκύψαμε στις πιέσεις τους στα μεγάλα θέματα, οι οποίες θα μας οδηγούσαν στο να απολέσουμε τη θέση μας, την πρωτοποριακή μας θέση στην εργατική τάξη.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του σκοπού και μεταξύ του μέσου που χρησιμοποιείται για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Γιατί η κάθε συμμαχία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, αλλά οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, για την εξέλιξη του αγώνα μας μέσα στην εργατική τάξη.

Αγαπητοί σύντροφοι, η χώρα μου, εδώ και μερικά χρόνια, ζει μια πολύπλοκη κατάσταση με εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Το ζήτημα του Ιράκ σήμερα είναι διεθνές ζήτημα, ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του καθεστώτος του Ιράκ που εισέβαλε στο Κουβέιτ και το καθεστώς αυτό είναι απόλυτα υπεύθυνο για τα όσα υφίσταται σήμερα το Ιράκ.

Εμείς το 6ο Συνέδριό μας αποκαλέσαμε το καθεστώς στη Βαγδάτη, ως απόλυτη δικτατορία σοβινιστική, φασιστική, σεχταριστική και η οποία έχει επεκτατικές βλέψεις σε βάρος γειτονικών αδελφών λαών και ότι το καθεστώς αυτό αποτελείται από τα μέλη της οικογένειας του δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν και των φίλων του στην ηγεσία του κόμματος και διάφορους εμπόρους όπλων.

Το Κόμμα μας κατέληξε στην ανάγκη να μπει σε συμμαχίες με άλλες δυνάμεις και να συνενώσει την ιρακινή αντιπολίτευση, την πολύπλευρη ιρακινή αντιπολίτευση ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός, γιατί η διάχυση της ιρακινής αντιπολίτευσης θα διαιωνίσει το ιρακινό καθεστώς.

Το κριτήριο για τη συμμετοχή στη συμμαχία αυτή είναι η θέση των Κομμάτων απέναντι στο εθνικό ζήτημα και απέναντι στο καθεστώς που κυβερνά σήμερα στο Ιράκ. Επίσης μια άλλη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός δημοκρατικού καθεστώτος με ατομικές ελευθερίες και η επίλυση του εθνικού προβλήματος με δημοκρατικές διαδικασίες.

Με βάση τις προϋποθέσεις αυτές το Κόμμα μας θεωρεί ότι η άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί εναντίον του Ιράκ είναι άμεση ανάγκη, για την οποία καλούμε τη διεθνή Κοινότητα, τους φίλους και τους συντρόφους μας να διακρίνουν μεταξύ του καθεστώτος και του λαού. Δηλαδή, μεταξύ του θύτη και του θύματος. Καλούμε να αρθεί το εμπάργκο ώστε να μην πληρώνει ο λαός το τίμημα. Να επιβληθούν κυρώσεις στο καθεστώς μόνο. Δηλαδή, να είναι διπλωματικές, στρατιωτικές και πολιτικές κυρώσεις, για να μην μπορέσει το καθεστώς να επαναλάβει τα εγκλήματά του σε βάρος των γειτονικών λαών, αλλά και σε βάρος του ίδιου ιρακινού λαού.

Το Κόμμα μας όρισε την απόφαση του Κογκρέσου για την απελευθέρωση του Ιράκ ως επικίνδυνο προηγούμενο και ως επέμβαση στα εσωτερικά του Ιράκ και εμείς το καταδικάσαμε και το θεωρούμε ως ένα αμερικανικό σχέδιο, για άμεση επέμβαση στο Ιράκ.

Και επίσης η επέμβαση των Αμερικανών στην Ιρακινή αντιπολίτευση δημιούργησε διάφορα προβλήματα. Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη κινητοποίησης του ιρακινού λαού και του ιρακινού στρατού, γιατί είναι οι μόνες πραγματικές δυνάμεις που μπορούν να επιφέρουν την αλλαγή. Αλλά, υπάρχουν και δυνάμεις ακόμα μέσα στο ίδιο το καθεστώς που μπορούν να εργαστούν για την ανατροπή του.

Εμείς δεν υποβαθμίζουμε την επιρροή του ξένου παράγοντα, όμως θα πρέπει να ωφεληθούμε μόνο από τις δικές μας δυνάμεις, τις εθνικές, ζητώντας μια έντιμη διεθνή βοήθεια στο λαό μας, για να εφαρμοστεί το ψήφισμα 688 των Ηνωμένων Εθνών, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για να προσαχθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι συνεργάτες του σε διεθνές δικαστήριο, για να δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε τη θέση του Κόμματός μας, για την ανάγκη να μελετηθεί η δυνατότητα συνεργασιών και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, μέσω της διοργάνωσης επαφών και επικοινωνιών όπως το πρόγραμμα SOLID NET, που ετοίμασε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα εκσυγχρονιστεί, για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Και τονίζουμε την ανάγκη για την ύπαρξη μιας συνεχούς συνεργασίας ανάμεσά μας. Σας ευχαριστώ θερμά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ