Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σαρώνει όποιο δικαίωμα έχει απομείνει

Νέο κύμα ανατροπών το φθινόπωρο προανήγγειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Ασφάλιση που άμεσα αναμένεται να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα, όπου καταγράφονται διαρροές σχετικά με το περιεχόμενό του. Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι μέχρι το Φθινόπωρο θα ακολουθήσει και νέο κύμα αντιασφαλιστικών μέτρων, που θα βάλει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Πυρήνα του παρόντος νομοσχεδίου θα αποτελέσουν οι «ενοποιήσεις» Ταμείων, στο αντιασφαλιστικό «πνεύμα» του νόμου Ρέππα. Στη βάση αυτή, και σύμφωνα με τις διαρροές, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ανάμεσα σε άλλα την αύξηση από το 50ό στο 55ο έτος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, τη μείωση της σύνταξης κατά 8% ανά έτος για όποιον συνταξιοδοτείται πριν τα 65, καθώς και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το 58ο στο 60ό έτος για όσους συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης.

Οι προωθούμενες «ενοποιήσεις»

Σε ό,τι αφορά τις «ενοποιήσεις», σύμφωνα με δημοσίευμα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία πέντε Ταμείων κύριας ασφάλισης, έξι Ταμείων Επικουρικής και δύο φορέων Πρόνοιας. Τα Ταμεία κύριας ασφάλισης θα είναι τα εξής:

  • Το ΙΚΑ, για τους μισθωτούς εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Θα περιλαμβάνει κλάδο σύνταξης και κλάδο ασθενείας.
  • Ο ΟΑΕΕ, για τους ελευθεροεπαγγελματίες. Θα περιλαμβάνει κλάδο σύνταξης και επικουρικής ασφάλισης - προαιρετικά.
  • Ο ΟΓΑ για τους αγρότες.
  • Το Ενιαίο Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων για τους δικηγόρους, μηχανικούς, νομικούς και άλλους επιστήμονες. Θα περιλαμβάνει κλάδους σύνταξης, ασθένειας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
  • Το Ταμείο Εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Τα 6 Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης είναι τα

  • Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών.
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα.
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας.
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ΟΤΑ.
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο φορείς Πρόνοιας που θα προκύψουν είναι το Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα.

Σε συνάντηση που είχε χτες η υπουργός Απασχόλησης με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, επιβεβαίωσε ότι από τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς δεν εξαιρείται ο ΟΑΠ ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θα κατατμηθεί σε τρία κομμάτια (κύρια σύνταξη - επικουρική - πρόνοιας). Το κομμάτι της κύριας σύνταξης θα ενταχθεί στο ΙΚΑ και τα άλλα δύο στο κοινό Ταμείο τραπεζών και πρώην ΔΕΚΟ, που θα περιλαμβάνει τους κλάδους της επικουρικής ασφάλισης και της πρόνοιας.

Πριμοδοτούν την ιδιωτική Ασφάλιση

Και ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω των ενοποιήσεων να συμπιέσει και να εξισώσει προς τα κάτω συντάξεις και δικαιώματα, με το άλλο χέρι πριμοδοτεί τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα της Ασφάλισης και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζεται να θεσπίσει νέες φοροαπαλλαγές για την ασφάλιση στα λεγόμενα Επαγγελματικά Ταμεία, την ίδρυση των οποίων προέβλεπε ο νόμος Ρέππα.

Ενώ μιλώντας χτες στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στέκεται με κάθε τρόπο αρωγός στις επιδιώξεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για μείωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στην ασφαλιστική αγορά και περιορίζουν τον ανταγωνισμό προχωρούμε από την 1η Γενάρη στην κατάργηση του χαρτοσήμου για τις ασφάλειες ζωής». Επίσης, από το 2010 καταργείται το χαρτόσημο για όλες τις ασφάλειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ