Γόρτυνα, Πραιτώριο: αεροφωτογραφία μετά τις ανασκαφές του 1999 |
Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, Αντονίνο ντι Βίτα, «ένας μνημειώδης βωμός, ύψους 3.40μ., αφιερωμένος σε μια θεότητα που λατρευόταν από τον 1ο μέχρι τον 5ο π.Χ. αιώνα, αποτελεί την πιο εκπληκτική ανακάλυψη που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών στην κρητική πόλη της Γόρτυνας».
Τα τελευταία είκοσι χρόνια οι γνώσεις μας γι' αυτή τη σημαντική πόλη, που ήταν θαμμένη από τους ελαιώνες στην πεδιάδα της Μεσσαράς, μεταβλήθηκαν ριζικά από ανακαλύψεις πρωταρχικής σημασίας. Σ' αυτό συντέλεσε ο εντοπισμός του αμφιθεάτρου κάτω από το σημερινό χωριό των Αγ. Δέκα, η ανακάλυψη του ελληνιστικού σταδίου κ.ά. Η ελληνο-ιταλική ανασκαφή, που συνεχίζεται ακόμη, αποκάλυψε μία εκκλησία με πέντε κλίτη, μήκους πάνω από 100μ., πλούσια σε ψηφιδωτά δάπεδα, επιχρυσωμένα κιονόκρανα, τοιχογραφίες. Πρόκειται για την πιο μεγαλοπρεπή βασιλική που έχει βρεθεί στην Κρήτη και μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας. Σημαντική είναι επίσης η ανακάλυψη ότι οι υδρορροές, από τις οποίες διοχετευόταν το νερό από τη στέγη του ναού στο Πραιτώριο, είχαν τη μορφή προτομής κροκοδείλου αντί των συνηθισμένων λεοντοκεφαλών.
Από τους ομιλητές και τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο σημειώνουμε: Ν. Πατεράκης («Ανασκαφή εργαστηριακού χώρου στο λόφο Πύργος Κισάμου 1997-98»). Ε. Μπορμπουδάκης («Η ανασκαφή της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη Μητρόπολη»). Α. Τσίγκου («Στοιχεία από το νεκροταφείο της αρχαίας Κισάμου»). Μ. Ξανθοπούλου («Παλαιοχριστιανική κεραμεική της Ιτάνου»). Μ. Οικονομίδου («Κρητική νομισματοκοπία στα ρωμαϊκά χρόνια: Τύποι - Συμβολισμός») κλπ.