Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα βραβεία του Φεστιβάλ Δράμας

1ο Βραβείο σπουδαστικής ταινίας στην Θούλη Δοσίου, για το «Γκρίζο φρούτο»
1ο Βραβείο σπουδαστικής ταινίας στην Θούλη Δοσίου, για το «Γκρίζο φρούτο»
Επεσε, το περασμένο Σάββατο, η αυλαία του 23ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με την τελετή απονομής των βραβείων, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου. Την ίδια μέρα ολοκληρώθηκε και το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους, που διοργανώθηκε για έκτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δράμας.

Το 1ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας απονεμήθηκε στην ταινία «Ενας λαμπερός ήλιος» του Βασίλη Λουλέ. Το 2ο βραβείο της ίδιας κατηγορίας έλαβε ο Αντώνης Σαμουράκης για την ταινία του «Καυτός ορίζοντας». Το 1ο βραβείο σπουδαστικής ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία «Γκρίζο φρούτο» της Θούλης Δοσίου και το ειδικό βραβείο γυναικείας σκηνοθετικής παρουσίας στη μνήμη της Τώνιας Μαρκετάκη έλαβε η Εύη Καραμπάτσου για την ταινία της «Η κυρία των σκύλων». Το ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» έλαβε η Κωνσταντίνα Βούλγαρη για την ταινία «Γιούπι».

Απονεμήθηκαν ακόμη οι παρακάτω διακρίσεις: Σεναρίου, «Ελα να σου πω...» της Κατερίνας Φιλιώτου, φωτογραφίας, «Φλεγόμενη Στέλλα» του Χρήστου Αλεξανδρή, μοντάζ, «Θολό ποτάμι» της Ελισάβετ Χρονοπούλου, γυναικείας ερμηνείας στη Βικτώρια Χαραλαμπίδου («Ενας λαμπερός ήλιος»), ανδρικής ερμηνείας στον Κωνσταντίνο Λάγγο («Ο βετεράνος»), σκηνικών - κοστουμιών στον Κένι Μακ Λίλαν («Φωταγωγός»), σκηνοθεσίας στον Σύλλα Τζουμέρκα για την ταινία «Τα μάτια που τρώνε», ηχητικής επένδυσης στον Γιώργο Ποτάγα για την ταινία «Monday».

Το ειδικό Βραβείο «Ελληνες του κόσμου» δώθηκε στην «Επιδίωξη» της Μυρτώς Μακρίδη
Το ειδικό Βραβείο «Ελληνες του κόσμου» δώθηκε στην «Επιδίωξη» της Μυρτώς Μακρίδη
Το ειδικό βραβείο της κατηγορίας «Ελληνες του κόσμου» έλαβε η «Επιδίωξη» της Μυρτώς Μακρίδη. Το ειδικό βραβείο της Νομαρχίας Δράμας για ταινία κοινωνικού προβληματισμού έλαβε η Στρατούλα Θεοδωράτου για την ταινία «Θολό ποτάμι». Με εύφημο μνεία τιμήθηκε η ταινία του Ηλία Δημητρίου «Merry Kitshmas».

Τα διεθνή βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής: Grand Prix στον Ελβετό Esen Isik για την ταινία «Ο κλεμμένος πατέρας», 2ο βραβείο καλύτερης ταινίας στον Νορβηγό Oyvind Sandberg για την ταινία «Ο Ελμερ και η λουλουδόβαρκα», καλύτερης βαλκανικής ταινίας στον Μίτκο Πάνοφ για την ταινία «Το λιβάδι» συμπαραγωγής ΠΓΔΜ - ΗΠΑ. Καλύτερη ταινία κινουμένου σχεδίου ανακηρύχτηκε «Οι κάλτσες της μεγάλης πόλης».

Το βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες «Η κυρία των σκύλων» και «Ελα να σου πω» της Εύης Καραμπάτσου και της Κατερίνας Φιλιώτου αντίστοιχα, ενώ της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στην ταινία «Peaceville» του Γιώργου Πιτσάκη (αρτιότερη τεχνικά σπουδαστική ταινία) και στον Γιάννη Βεσλεμέ για τον «Φωταγωγό» σαν αρτιότερη τεχνικά ταινία μυθοπλασίας.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό ποσό που κυμαίνεται από 800.000 έως ένα εκατομμύριο δραχμές. Την κριτική επιτροπή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αποτελούσαν οι Πάνος Γλυκοφρίδης, Τάκης Γιαννόπουλος και Γιάννης Τζιώτης.

Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ προσέλκυσε πολύ κόσμο σε όλη τη διάρκειά του, ενώ η εκπρόσωπος του αντίστοιχου Φεστιβάλ του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, Ελίζαμπεθ Σα Φρερ, είπε ότι το Φεστιβάλ Δράμας συγκαταλέγεται στα δέκα σημαντικότερα γεγονότα για τις ταινίες μικρού μήκους, παγκοσμίως.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ