Κυριακή 17 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Σύντομη αναδρομή στη σύγχρονη ιστορία της

-- Μετά από το Ρώσο-τουρκικό πόλεμο η Αικατερίνη Β', με βάση το «Μανιφέστο» του 1783 προσάρτησε την Κριμαία στη Ρωσία.

-- Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση η Κριμαία έγινε «θέατρο» σκληρών μαχών με τις αντεπαναστατικές δυνάμεις και τα ξένα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα, που επενέβησαν για να πνίξουν την Επανάσταση.

-- Μετά τη νίκη των επαναστατικών δυνάμεων η Κριμαία εντάχθηκε ως Αυτόνομη Δημοκρατία στη σύνθεση της Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρωσίας.

-- 19 Φλεβάρη 1954 επί ηγεσίας του Ν. Χρουστσόφ, η Κριμαία εντάχθηκε στη σύνθεση της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας (ΣΣΔΟυ), ως ένδειξη φιλίας του ρωσικού με τον ουκρανικό λαό και με το σκεπτικό πως έτσι η περιοχή αυτή θα αναπτυσσόταν καλύτερα στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδιασμού.

-- 12 Φλεβάρη 1991, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία (20/01/91), η περιοχή της Κριμαίας μετασχηματίστηκε σε Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κριμαίας στη σύνθεση της ΣΣΔΟυ, ενώ η Σεβαστούπολη αποκτά ειδικό καθεστώς, ξεχωριστής ένταξης στη σύνθεση της ΣΣΔΟυ.

-- 4 Σεπτέμβρη 1991, το Ανώτατο Σοβιέτ της Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Κριμαίας (ΑΣΣΔΚ) ενέκρινε διακήρυξη για την επίσημη κυριαρχία ΑΣΣΔΚ.

-- 26 Φλεβάρη του 1992, με την απόφαση του Ανώτατου Σοβιέτ η ΑΣΣΔΚ μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Κριμαίας.

-- 5 Μάη 1992, το Ανώτατο Σοβιέτ της Δημοκρατίας της Κριμαίας ανακήρυξε την κρατική ανεξαρτησία της Κριμαίας.

-- 6 Μάη 1992, ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κριμαίας.

-- 19 Μάη 1992, το Ανώτατο Σοβιέτ της Δημοκρατίας της Κριμαίας ανάστειλε την ισχύ της απόφασής του για την κρατική ανεξαρτησία της Κριμαίας.

-- 25 Σεπτέμβρη 1992, υπό την πίεση του Κιέβου και της τότε πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας (Μπ. Γιέλτσιν) υποβλήθηκαν ουσιαστικές τροπολογίες στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κριμαίας, ώστε αυτή να αποκτήσει το καθεστώς της αυτόνομης Δημοκρατίας στα πλαίσια της Ουκρανίας. Πρόκειται για τη μόνη περιοχή της Ουκρανίας που έχει καθεστώς αυτονομίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ