Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Φλεβάρη 2008 - αριθ. φύλλου: 10004

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Το θεσμικό «περιβόλι» της εμπορευματοποίησης

Γρηγοριάδης Κώστας

Εδώ και τουλάχιστον μία 10ετία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμπληρώνουν και ενδυναμώνουν τη θεσμική «φαρέτρα» του καπιταλισμού, ώστε να μπορεί να ξεπερνά κάθε εμπόδιο στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μια μικρή αναδρομή σε αυτή τη συνεπή προσπάθεια του κυρίαρχου αστικού πολιτικού συστήματος αρκεί, καταρχήν, για να αποδομήσει την προπαγανδιστική ρητορική των δύο κομμάτων και άλλων πολιτικών δυνάμεων που αρέσκονται στη χρήση όρων όπως «σκάνδαλο», «νομιμότητα», «παρανομία», «θεσμοί». Πολύ περισσότερο αυτή η αναδρομή μπορεί να φανεί χρήσιμη σήμερα, που όλα δείχνουν ότι η λεγόμενη «υπόθεση Ζαχόπουλου» και τα «παρελκόμενά» της δεν πρόκειται να αποκαλύψει τίποτα περισσότερο από αυτά που το σύστημα θέλει να «αποκαλυφθούν». Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που δε θα υπάρχει ούτε ένας εργάτης που να θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει ένας «καλύτερος καπιταλισμός»...


ΣΕΛ.  4   -   5


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
Το σάλπισμά του επίκαιρο εκατόν εξήντα χρόνια μετά

ΣΕΛ.  11   -   14
ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ
Καταστροφικά και για το περιβάλλον!

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δείχνουν να επιβεβαιώνουν τους φόβους για επερχόμενο ισχυρό πλήγμα στο ήδη χαμηλό βιοτικό επίπεδο δισεκατομμυρίων ανθρώπων, από την παραγωγή βιοκαυσίμων, δηλαδή την εκτεταμένη παραγωγή γεωργικών προϊόντων όχι για ανθρώπινη ή ζωική κατανάλωση, αλλά για βιομηχανική κατεργασία με σκοπό την παραγωγή καυσίμων, υποκατάστατων του πετρελαίου.


ΣΕΛ.  7
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Βάζει στο περιθώριο την εργατική τάξη

Η απομόνωση των λαϊκών στρωμάτων από το οικοδόμημα του αθλητισμού στην καπιταλιστική κοινωνία φανερώνει τον ταξικό χαρακτήρα που του έχει δοθεί, αλλά και τους σκοπούς που εξυπηρετεί.


ΣΕΛ.  15
Ανυπότακτη στάση ζωής!

Αυτό που απαιτούν οι καιροί δεν μπορεί να είναι οι «ελεημοσύνες του καναπέ», παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι θέλουν πραγματικά να προσφέρουν κάτι. Ούτε αρκεί να σώσουμε ένα δεντράκι και να αφήνουμε ανενόχλητες τις επιχειρήσεις να «αλωνίζουν» στα δάση και τις παραλίες. Σήμερα απαιτείται δράση, συντονισμένος, συλλογικός και οργανωμένος αγώνας για μια άλλη κοινωνία. Να «υιοθετήσουμε» μια αγωνιστική και ανυπότακτη στάση ζωής!


ΣΕΛ.  24

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ