Κυριακή 10 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Εκφράσεις παραστατικής ζωγραφικής

Εργο του Τ. Πατρασκίδη
Εργο του Τ. Πατρασκίδη
«Εξι εκδοχές παραστατικής ζωγραφικής» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που εγκαινιάζεται την Τρίτη το απόγευμα στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5». Παρουσιάζονται πρόσφατα έργα έξι γνωστών ζωγράφων (Ζαχαρία Αρβανίτη, Γιάννη Βαλαβανίδη, Χρόνη Μπότσογλου, Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, Νίκου Χουλιαρά, Γιάννη Ψυχοπαίδη), με μακρόχρονη θητεία στην παραστατική ζωγραφική και με κυρίαρχη παρουσία στην ελληνική τέχνη. Η θεματολογία τους ποικίλει, το ίδιο και ο τρόπος γραφής τους. Και οι έξι, όμως, δημιουργοί, ασχολούνται με την ουσία της ζωγραφικής παράστασης, το χώρο της εικόνας και τη σχέση του με τη φιγούρα πάνω στην επιφάνεια του πίνακα.

Οπως σημειώνει η Μάρθα - Ελλη Χριστοφόγλου, προλογίζοντας την έκθεση, «H συνύπαρξή τους στην ίδια αίθουσα αναδεικνύει πρώτα απ' όλα την πολυφωνία της ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής και, κατά δεύτερο λόγο, επιτρέπει να ανιχνεύσουμε τις πιθανές υπόγειες συγγένειες που συνδέουν μεταξύ τους τα έργα της έκθεσης». Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες της έκθεσης, να διαπιστώσουν την επιρροή που έχουν ασκήσει στους νεότερους συναδέλφους τους, οι περισσότεροι μάλιστα ως καθηγητές στην ΑΣΚΤ.

Η επίμονη επεξεργασία μιας εικαστικής γλώσσας, που εκφράζει το προσωπικό όραμα του καλλιτέχνη, είναι το κοινό στοιχείο που συνδέει μεταξύ τους την ποιητική ματιά του Ζ. Αρβανίτη, τη λιτότητα του Γ. Βαλαβανίδη, το λυρισμό του Χρ. Μπότσογλου, τις χρωματικές εντάσεις του Τ. Πατρασκίδη, την υπαρξιακή αφήγηση του Ν. Χουλιαρά και τον κριτικό στοχασμό του Γ. Ψυχοπαίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8/3.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ