Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Οι πιέσεις θα κλιμακωθούν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες

O Σλ. Μιλόσεβιτς υπογράφει τα έγγραφα προκήρυξης των εκλογών

Associated Press

O Σλ. Μιλόσεβιτς υπογράφει τα έγγραφα προκήρυξης των εκλογών
Το μόνο για το οποίο μπορεί κανείς να είναι βέβαιος, όσον αφορά τις επόμενες μέρες μέχρι τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών προεδρικών, γενικών και τοπικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας είναι ένα: Οι έντονες πιέσεις, απειλές, «φιλικές προειδοποιήσεις» και «παραινέσεις» αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή την πλειάδα φορέων που... συγκροτούν το τρομοκρατικό «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» θα κορυφωθούν έως εκεί που δεν παίρνει...

Στο πορτρέτο δαιμονοποίησης του νυν και επίσης υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα προστεθούν και άλλες μελανές πινελιές, ενώ στην πλάτη της πλειοψηφίας των περίπου 7.810.000 Γιουγκοσλάβων ψηφοφόρων η λεγόμενη διεθνής κοινότητα θα χρησιμοποιήσει με φειδώ ή μη τη γνωστή τακτική του καρότου και του μαστιγίου. Υπερβολές; Οποιος παρακολούθησε τις εξελίξεις των τελευταίων πέντε ημερών με επίκεντρο τις επικείμενες εκλογές στην ΟΔ Γιουγκοσλαβία, θα διαπίστωσε πως μέσα στις καθημερινές συνήθειες ανθρώπων, όπως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Βρετανός λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ ΟΗΕ για τα Βαλκάνια, Καρλ Μπιλντ, οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες από τις περίπου 40 χώρες - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ή αξιωματούχους φορέων του «Συμφώνου Σταθερότητας», ήταν τα δηλητηριώδη βέλη αναφοράς στη σημερινή γιουγκοσλαβική ηγεσία και οι «νουθεσίες», «παραινέσεις» και «φιλικά μηνύματα» προς το γιουγκοσλαβικό λαό. Ολοι τους στηλίτευσαν την «πολιτική εκφοβισμού και τρομοκρατίας» του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όλοι προέβλεψαν «κλίμα βίας και νοθείας» στις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη, όλοι «υπενθύμισαν» στο γιουγκοσλαβικό λαό πως «οι δρόμοι για την Ευρώπη είναι ανοιχτοί, πως τα δολάρια και τα μάρκα θα πέσουν σαν βροχή, πως οι κρουνοί των ξένων επενδυτών θα ανοίξουν, εάν οι Σέρβοι ψηφοφόροι τιμήσουν με την ψήφο τους "τις δημοκρατικές δυνάμεις στην ΟΔ Γιουγκοσλαβία"»... Ποιες είναι αυτές οι κατά το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ «δημοκρατικές δυνάμεις» στη Σερβία; Επί της ουσίας, σχεδόν όλες οι παρατάξεις πλην των ακόλουθων δύο: Το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και το «Κόμμα της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς» της Μιργιάνα Μάρκοβιτς (συζύγου του Προέδρου Μιλόσεβιτς). Ενας μάλιστα εξ αυτών, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους Γιουγκοσλάβους ψηφοφόρους έδωσε και την ακόλουθη «χρυσή συνταγή» της επιτυχίας. Ο Ρόμπερτσον, απευθυνόμενος στους Σέρβους, είπε επί λέξει στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη: ««Το μέλλον σας βρίσκεται στην Ευρώπη. Σας καλωσορίζουμε σ' αυτήν, εάν επιστρέψετε στις δημοκρατικές αξίες... Ο δρόμος στο μέλλον θα είναι ανοιχτός με προϋποθέσεις τη δημοκρατία, την ανοχή, το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κυριαρχία των νόμων και την οικοδόμηση μιας πραγματικής οικονομίας της αγοράς, που είναι η μόνη απαλλαγμένη από κυκλώματα διαφθοράς. Οπως μας δείχνει το πρόσφατο παράδειγμα της Κροατίας, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όσες χώρες γυρίσουν την πλάτη τους στο παρελθόν και αναζητήσουν την οικοδόμηση ενός νέου μέλλοντος, κτισμένου στον ακρογωνιαίο λίθο τέτοιων αξιών»(!).

Βέβαια, βασικός εμπνευστής αυτής της χρυσής «συνταγής» δε θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο Ρόμπερτσον, καθώς σ' αυτά τα συστατικά θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η πεμπτουσία της πολιτικής τακτικής και οικονομικής εξαθλίωσης που επιχειρούν οι μεγάλες δυνάμεις στα Βαλκάνια εδώ και χρόνια... Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, είχε χαράξει «γραμμή», δίνοντας συχνά «αντι-μιλοσεβιτσικά» ρεσιτάλ μήνες πριν, για να μην πούμε χρόνια... Καθ' όλη τη διάρκεια του θέρους, η κ. Ολμπράιτ δεν έχανε ούτε μία τόση δα αφορμή για να επιτεθεί με μένος κατά του «δαίμονα» που ακούει ...στο όνομα Μιλόσεβιτς, για να προτρέψει τη σερβική αντιπολίτευση να ενωθεί «εις μίαν πολιτική σάρκα» ει δυνατόν, προκειμένου να «εξορκιστεί» το «κακό» και να «επανέλθει στη Σερβία η δημοκρατία και η ελευθερία»... Αναρίθμητες, δε, ήταν οι φορές που η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιχείρησε να δώσει κατεύθυνση στα δεκάδες κόμματα που συνθέτουν την - πάντοτε... - διχασμένη σερβική αντιπολίτευση, αναλαμβάνοντας ακόμη και το «βάρος» διαφήμισής τους στο εξωτερικό ή ακόμη και στο εσωτερικό...

Ενα ταυτόχρονα «ψυχρό και θερμό» προεκλογικό κλίμα

Και ενώ όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στη «Δύση», στη Σερβία το προεκλογικό κλίμα εμφανίζεται ταυτόχρονα και θερμό και ψυχρό... Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των Σέρβων φαίνεται να παρακολουθεί με στωικότητα τις προεκλογικές εκστρατείες διαφόρων υποψηφίων, κομμάτων ή κινημάτων, δίχως να εκδηλώνεται με θέρμη υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Τα προεκλογικά πανό ή συνθήματα σε δημόσιους χώρους δε θυμίζουν «Ελλάδα», ούτε (τουλάχιστον μέχρι πρότινος) πραγματοποιούνταν μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις που θα μπορούσε κανείς να πει πως κάνουν πάταγο..

Το «θερμό» μέρος της προεκλογικής εκστρατείας φαίνεται κυρίως - αν όχι μόνον - να περιορίζεται στον σποραδικό κλεφτοπόλεμο των σερβικών αστυνομικών αρχών με τα μέλη της φοιτητικής αντικυβερνητικής οργάνωσης «ΟΤΠΟΡ» («Αντίσταση»), ή στους διαξιφισμούς που διαδραματίζονται ανάμεσα στα κρατικά και στα λεγόμενα ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Οι καθημερινές αντιδικίες ανάμεσα στα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα σε σχέση με το ποιος μεταχειρίζεται προεκλογικά δίκαια ή άνισα τις κυβερνητικές ή τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις καλά κρατούν...

Ποιοι διεκδικούν και τι...

Παρά το γεγονός πως οι κάλπες που θα στηθούν στις 24 του μήνα θα είναι τουλάχιστον τρεις, εντούτοις τα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης γνωρίζουν καλά πως εάν έχουν μία σοβαρή ελπίδα για να κερδίσουν μία μάχη, αυτή θα αφορά τις προεδρικές εκλογές. Οι δυνατότητές τους να κερδίσουν μία πλειοψηφία στις έδρες του Ομοσπονδιακού, του Σερβικού Κοινοβουλίου, ή στις περισσότερες πόλεις και χωριά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας είναι ελάχιστες εάν όχι μηδαμινές. Σύμφωνα δε με πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «ΝΙΟΥΣΓΙΟΥΙΚ», δεν αποκλείεται οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να χάσουν τη δημαρχία σε αρκετές πόλεις που θεωρούνταν έως πρότινος «προπύργια» της αντιπολίτευσης...

Σχεδόν όλοι (ακόμη και Δυτικοί πολιτικοί παρατηρητές!) θεωρούν βέβαιο πως συμμαχία ανάμεσα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας και το κόμμα της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς ενδεχομένως θα συντρίψει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στις ομοσπονδιακές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Ετσι, η μόνη ελπίδα της σερβικής αντιπολίτευσης αφορά ουσιαστικά τις προεδρικές εκλογές. Παρά τις επίσημες υποψηφιότητες πέντε ατόμων, δύο ξεχωρίζουν. Η μία αφορά τον γνωστό Γιουγκοσλάβο ηγέτη, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και η άλλη τον 56χρονο δικηγόρο και αρχηγό του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, που υποστηρίζεται από άλλες 17 πολιτικές παρατάξεις.

Οι υποψηφιότητες του νυν δημάρχου Βελιγραδίου, Βόγισλαβ Μιχαήλοβιτς (που στηρίζεται από το «Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης» του Βουκ Ντράσκοβιτς) και του Τόμισλαβ Νίκολιτς(στελέχους του «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος» του Βόγισλαβ Σέσελι) φαίνεται να έχουν πέσει στη σκιά... των προβολέων της δημοσιότητας τόσο στη Σερβία όσο και στο εξωτερικό... Οι τελευταίες - έστω και ποικίλως ελεγχόμενες -δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μιχαήλοβιτς να συγκεντρώνει περίπου το 3% των προτιμήσεων των Σέρβων ψηφοφόρων και τον Νίκολιτς ένα ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το 4%. Σχεδόν απαρατήρητη περνά η υποψηφιότητα του 64χρονου Μιοντράγκ Βιντόζκοβιτς (δικηγόρος) που υποστηρίζεται από το ...«Καταφατικό Κόμμα».

Οσον βέβαια αφορά στις προεδρικές εκλογές, ενδέχεται να μη λυθεί την επόμενη Κυριακή ο γρίφος σε σχέση με την ταυτότητα του επόμενου Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας... Ορισμένοι θεωρούν πως θα ακολουθήσει στις αρχές Οκτώβρη ένας δεύτερος και σαφώς σκληρότερος εκλογικός γύρος, με πρωταγωνιστές τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ