Σάββατο 26 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΚ ΟΤΕ
Κάλεσμα ανυπακοής στο «αξιολόγιο» της υποταγής

Η διοίκηση του Οργανισμού προωθεί σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων, ολοκληρώνοντας το «διευθυντικό δικαίωμα» που της έδωσε με νόμο η κυβέρνηση

Στην υλοποίηση ενός συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού «που δεν κατέχει θέση ευθύνης» προχωρά κατά τη διάρκεια του Γενάρη η διοίκηση του ΟΤΕ, με το οποίο ολοκληρώνεται το Διευθυντικό Δικαίωμα και έρχεται να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης και εκβιασμού των εργαζομένων, όπως καταγγέλλει η ΕΣΚ ΟΤΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να μη συμμετέχει κανείς σε αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δει παλιότερα το φως της δημοσιότητας από τις ταξικές δυνάμεις, το περιεχόμενο του συστήματος αξιολόγησης είναι έτσι δομημένο, ώστε να καλλιεργείται στον εργαζόμενο συνείδηση πλήρους συμμόρφωσης με τις εργοδοτικές επιδιώξεις. Να γίνει, δηλαδή, ο εργαζόμενος «κοινωνός των εταιρικών αξιών με ζήλο και ενθουσιασμό», να έχει «προσαρμοστικότητα» και να είναι «δεκτικός στις αλλαγές χωρίς αντιδράσεις», να «επιδιώκει την επαγγελματική του ανάπτυξη μέσα από την ανάπτυξη της επιχείρησης».

Ταυτόχρονα, η «αξιολόγηση» οδηγεί σε διαχωρισμό των εργαζομένων, κάνοντας χρήση των κατηγοριών «ανεπαρκής», «μέτριος», «καλός», «πολύ καλός», «εξαίρετος». Στοχεύει στην κατάργηση του μισθολογίου, αφού συνδέει άμεσα και διαφοροποιεί την αμοιβή με τη χορήγηση μπόνους και πριμ, σύμφωνα με την κατάταξη και μόνο για τους «πολύ καλούς» και «εξαίρετους». Ενώ όσοι κριθούν δύο φορές «ανεπαρκείς» θα απολύονται: αυτοδίκαια αν είναι «νέοι» ή θα περνάνε πρώτα από συμβούλιο προσωπικού αν είναι «παλαιοί».

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΣΚ ΟΤΕ αναφέρεται στο κλίμα ανασφάλειας και φόβου που καλλιεργείται αυτόν τον καιρό στους εργαζόμενους, προκειμένου «να μην αντιταχθούν στην υλοποίηση του συστήματος αξιολόγησης και να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, παρά και ενάντια στα συμφέροντά τους». Αυτή η επιχείρηση εκφοβισμού, σημειώνει, «μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους» και δηλώνει ότι «θα αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους, με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και τα ταξικά αγωνιστικά συνδικάτα. Λίγες μέρες πριν οι δυνάμεις αυτές νίκησαν - έκαμψαν την εργοδοτική αδιαλλαξία και πέτυχαν την ανάκληση των απολύσεων σε "Καρφούρ", "Ρενό", Δήμο Πετρούπολης».

Τέλος, σχετικά με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΟΜΕ - ΟΤΕ και τα σωματεία του χώρου επισημαίνεται ότι υποχρέωσή τους είναι «να στηρίζουν την αντίσταση των εργαζομένων και όχι να αναπαράγουν τα εκβιαστικά διλήμματα για "συνέπειες" σε βάρος όσων δε συμμετέχουν στη διαδικασία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ