Κυριακή 20 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Εκτοξεύθηκαν στα 8,8 δισ. ευρώ

Θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ στο 12μηνο για να διαμορφωθούν 6 και πλέον φορές πάνω από την κρατική χρηματοδότηση στα 5,5 εκατ. ασφαλισμένων στο ΙΚΑ

Παραπάνω από τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις συνεχίζουν να εκτοξεύονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων
Παραπάνω από τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις συνεχίζουν να εκτοξεύονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων
Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, πολύ πάνω από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και ακόμη παραπάνω από τους μισθούς, τα μεροκάματα, τις συντάξεις, τα γλίσχρα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, συνεχίζουν να εκτοξεύονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα των πλέον ισχυρών από αυτούς. Η λίστα των κερδών βρίθει με εταιρείες που εμφανίζουν τριψήφια ποσοστά ανόδου που φτάνουν μέχρι και το αστρονομικό 26.314%!

Η συγκεκριμένη κατάσταση καταγράφεται στους ισολογισμούς των μεγάλων επιχειρήσεων, όπου με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αποδείχνεται ότι ο πλούτος που με το καθημερινό μόχθο παράγουν οι εργαζόμενοι είναι και άφθονος και υπεραρκετός έτσι ώστε να καλύψει απόλυτα όλες τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Αποδείχνεται ακόμη ότι τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί των υποτιθέμενων αντοχών της οικονομίας, είναι και σαθρά και ψευδεπίγραφα. Μοναδικός στόχος τους είναι να δικαιολογήσουν τα απολύτως αβάσιμα στην κατεύθυνση διαιώνισης και ενίσχυσης των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που εκπορεύονται από την ΕΕ, της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Από όποια πλευρά και να διαβάσει κανείς τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων της πλουτοκρατίας, θα διαπιστώσει τη σωρεία των αντιθέσεων ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο, το οποίο χρόνο με το χρόνο καταφέρνει και βάζει στο χέρι ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Για παράδειγμα οι τραπεζίτες θησαυρίζουν από την πίτα των δανείων στα οποία εξανάγονται τα νοικοκυριά. Οι μεγαλομέτοχοι των ιδιωτικών νοσοκομείων επίσης θησαυρίζουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική στο χώρο της δημόσιας υγείας. Το χονδρεμπόριο και οι μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου συνεχίζουν ανενόχλητοι να ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα. Βασικές υποδομές (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, λιμάνια) έχουν εκχωρηθεί σε ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία βρήκαν και εκεί νέο ζωτικό χώρο κ.ά. Ολα αυτά είναι οι επιμέρους διακλαδώσεις του ενιαίου χαρακτήρα που έχει το υπάρχον εκμεταλλευτικό σύστημα.


Ας δούμε όμως τους ισολογισμούς στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2007 που δημοσίευσαν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις (επεξεργασία στοιχείων: Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ).

  • Τα συνολικά καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) για τις εισηγμένες επιχειρήσεις απογειώθηκαν σε 8,8 δισ. ευρώ (από 6,8 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2006) παίρνοντας αύξηση 29,1%. Με άλλα λόγια το καθαρό κέρδος τους φτάνει σε 39 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα!
  • Ηδη στο 9μηνο του 2007 μάζεψαν παραπάνω απ' ό,τι σε ολόκληρο το 12μηνο του 2006 (8,6 δισ. ευρώ) και ακόμη παραπάνω από το 12μηνο του 2005 (6,6 δισ. ευρώ).
  • Σε αυτό το πλαίσιο τα αναμενόμενα κέρδη για ολόκληρο το φετινό 12μηνο εκτιμάται ότι με πολύ άνεση θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ. Θα πρόκειται για ένα ακόμη ρεκόρ, που προϊδεάζει και για τα αμύθητα ποσά που θα καρπωθεί η πλουτοκρατία με τη μορφή μερισμάτων. Για λόγους συγκρισιμότητας των μεγεθών ας σταθούμε στο ότι η κρατική χρηματοδότηση έτους 2007 για τους 5,5 εκατ. ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και τις οικογένειές τους ήταν μόλις 1,8 δισ. ευρώ. Σε πραγματικούς όρους τα κέρδη (μόνο των εισηγμένων ΑΕ) μιας και μόνης χρονιάς είναι πάνω από την κρατική χρηματοδότηση που δόθηκε στο ΙΚΑ σε βάθος... 10ετίας!
  • Ο τζίρος (πλην τραπεζών και άλλων που δεν έχουν τέτοιο στοιχείο) έφτασε σε 61,4 δισ. ευρώ παίρνοντας αύξηση 10,8%.
  • Από την άποψη της συγκέντρωσης των κερδών, οι 20 ισχυρότερες επιχειρήσεις (με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία) απέσπασαν πάνω από 7 δισ. ευρώ ή το 80% της συνολικής μάζας των κερδών.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την κερδοφορία (μετά από φόρους) των επιμέρους επιχειρηματικών κλάδων (9μηνο 2007):

  • Τράπεζες: Απογειώθηκαν σε 4,5 δισ. ευρώ (από 2,77 δισ. ευρώ το 2006) με το ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 62,1%. Οπως προκύπτει το 51,3% από τη συνολική πίτα των κερδών πήγε στις τράπεζες εξαιτίας και της ραγδαίας αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών και της άλλης τοκογλυφίας τους.
  • Διυλιστήρια: Οι δύο όμιλοι του κλάδου (ΕΛ.ΠΕ.-Μότορ Οϊλ) ενθυλάκωσαν 383,98 εκατ. ευρώ (από 351,9 εκατ. ευρώ) με αύξηση 9,1%
  • Χονδρικό εμπόριο: Συνεχίζουν από το καλό στο καλύτερο, δυναμώνοντας την αφαίμαξη στα λαϊκά εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών (τζίρος) ήταν 18,2%, ενώ τα κέρδη τους έτρεξαν με 78,5% για να διαμορφωθούν σε 436,2 εκατ. ευρώ (από 244,3 εκατ. ευρώ).
  • Λιανικό εμπόριο: Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία για τις μεγάλες αλυσίδες του κλάδου. Με αύξηση τζίρου 13,3% πέτυχαν να αυγατίσουν τα κέρδη τους σε ποσοστό 31,5%. Η μάζα των κερδών τους διογκώθηκε σε 85,65 εκατ. ευρώ (από 65,15 εκατ. ευρώ). Και από την άποψη αυτή γίνεται φανερό το ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και ταυτόχρονα οι μεγάλοι ωφελημένοι από την αύξηση του πληθωρισμού που ροκανίζει ακόμη περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.
  • Υδρευση: Οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ απέσπασαν 40,64 εκατ. ευρώ (από 30,09 εκατ. ευρώ) με αύξηση 35,1% που βέβαια οφείλεται στις ανατιμήσεις που φόρτωσαν στα νοικοκυριά για το κατά τα λοιπά «κοινωνικό αγαθό»...
  • Υπηρεσίες Υγείας: Τα 4 ιδιωτικά νοσοκομεία απέσπασαν 53,2 εκατ. ευρώ (από 28,67 εκατ. ευρώ) με αύξηση 85,9% ελέω της ασκούμενης πολιτικής στην Υγεία.
  • Λιμάνια: Οι οργανισμοί λιμένων (ΟΛΠ και ΟΛΘ) έφτασαν τα 30,6 εκατ. ευρώ (από 15,78 εκατ. ευρώ) με αύξηση 94,2% . Είναι απόλυτα εύλογο το ενδιαφέρον των λεγόμενων επενδυτών για την περαιτέρω εκποίηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την παράδοση δραστηριοτήτων και σε «συμπράξεις» με ιδιωτικά κεφάλαια.
  • Τρόφιμα: Τα εργοστάσια μεταποίησης τροφίμων απέσπασαν 31,1 εκατ. ευρώ (από 26,7 εκατ. ευρώ) πετυχαίνοντας αύξηση 16,5%.
  • Ασφάλειες: Διογκώθηκαν σε 26,1 εκατ. ευρώ (από 17,2 εκατ. ευρώ) με αύξηση 51,4%.
  • Εστιατόρια: Οι τρεις αλυσίδες γρήγορου φαγητού απέσπασαν πάνω από 7 εκατ. ευρώ (από 4,86 εκατ. ευρώ) εμφανίζοντας αύξηση 45%.

Εξίσου αποκαλυπτικοί είναι και οι ισολογισμοί 25.342 ΑΕ και ΕΠΕ (εκτός τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και χρηματιστηριακών) οι οποίες λόγω μεγέθους και συγκέντρωσης έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών. Τα κέρδη τους (επεξεργασία στοιχείων από την ICAP) μέσα στο 2006 απογειώθηκαν σε 8,6 δισ. ευρώ με ιλιγγιώδη ρυθμό αύξησης που φτάνει σε 60%! Χαρακτηριστικό για το βαθμό συγκέντρωσης είναι το γεγονός ότι οι 300 ισχυρότερες από αυτές κατέχουν τη μισή (περίπου 50%) της πίτας του συνολικού τζίρου και των κερδών.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ