Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
Μια πραγματικά λαϊκή συμμετοχική διαδικασία

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο πρέσβης στη χώρα μας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες

Ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες
Ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές της 20ής Γενάρη, όπου ο λαός θα εκλέξει τους αντιπροσώπους του για τα Επαρχιακά Συμβούλια και την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.

Ο Κουβανός πρέσβης έκανε εκτενή αναφορά στο εκλογικό σύστημα της χώρας που διαφέρει απ' αυτά που γνωρίζουμε, αφού οι υποψήφιοι δεν προτείνονται από κόμματα, αλλά από τον ίδιο το λαό. Σημαντικό χαρακτηριστικό της εκλογικής διαδικασίας είναι η συμμετοχή του λαού στο να προτείνει και να επιβεβαιώνει τις υποψηφιότητες μέσα στα πλαίσια των συνελεύσεων των εκλογικών περιφερειών. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ούτε το Κομμουνιστικό Κόμμα, ούτε η Κομμουνιστική Νεολαία συμμετέχουν στη διαμόρφωση των υποψηφίων, αλλά στην ουσία δουλεύουν μέσα στο σύνολο της κοινωνίας για να διευκολύνουν την εκλογική διαδικασία. Ο ίδιος σημείωσε ότι το 50% των εκπροσώπων τόσο στα Επαρχιακά Συμβούλια, όσο και στην Εθνοσυνέλευση προέρχεται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των δημοτικών εκλογών, ενώ ένα ακόμα 50% προέρχεται από προτάσεις που έχουν γίνει μέσα από κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις, ξεχωρίζοντας άξιους πολίτες για να εκλεγούν βουλευτές και επαρχιακοί αντιπρόσωποι.

Ο λαός ανακαλεί τους εκπροσώπους του

Ο Ερμες Ερέρα πρόσθεσε ότι η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι υποχρεωτική και είναι μυστική και άμεση. Στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, η συμμετοχή έχει παρουσιάσει υψηλά ποσοστά που αγγίζουν το 95-96%. Μίλησε και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκλογικού συστήματος της Κούβας, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει και το δικαίωμα ανάκλησης των εκλεγμένων, κάτι που δεν ισχύει σε άλλα συστήματα. Κάθε τρεις μήνες πραγματοποιείται λαϊκή συνέλευση στις εκλογικές περιφέρειες του δήμου, όπου οι εκλεγμένοι κάνουν απολογισμό της δουλιάς τους και η συνέλευση μπορεί να αποφανθεί κατά των ενεργειών τους, να ασκήσει κριτική ή και να τους ανακαλέσει. Μπορεί, παράλληλα, να γίνει αντικατάστασή τους για λόγους υγείας, θανάτου ή ακόμα και αλλαγή κατοικίας, μια και ο εκλεγμένος δε θα έχει άμεση επαφή με τους κατοίκους ούτε με τα τοπικά προβλήματα. Παρόμοιος μηχανισμός ανάκλησης υπάρχει και για τα Επαρχιακά Συμβούλια και την Εθνοσυνέλευση. Στην ίδια λογική εντάσσεται και το γεγονός ότι οι Κουβανοί που ζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό (π.χ. οι διπλωμάτες) δε συμμετέχουν στις εκλογές, γιατί βρίσκονται μακριά από τις γειτονιές και τους κατοίκους και δεν είναι σε θέση να έχουν πλήρη γνώση ή και αξιολόγηση για τους καταλληλότερους πιθανούς εκπροσώπους.

Διαρκής λαϊκή παρέμβαση

Από τη διαδικασία των εκλογών στο Νησί της Επανάστασης, με τους μικρούς πιονέρους να φυλάνε την κάλπη

Associated Press

Από τη διαδικασία των εκλογών στο Νησί της Επανάστασης, με τους μικρούς πιονέρους να φυλάνε την κάλπη
«Η αρχή μας είναι ο λαός να συμμετέχει σε ό,τι τον αφορά, πρόκειται για ζήτημα ουσίας», πρόσθεσε ο Κουβανός πρέσβης, αναφέροντας παράλληλα ότι η συμμετοχή του λαού στη διακυβέρνηση της χώρας είναι συνεχής και δεν περιορίζεται στην εκλογική διαδικασία, κάτι που εξάλλου φαίνεται και από το γεγονός ότι οι σημαντικοί νόμοι και νομοσχέδια συζητιούνται σε δημόσιο διάλογο ή με τη διανομή υλικού και τίθενται σε ισχύ μόνο με την καθολική έγκριση του λαού.

Σε ό,τι αφορά το μονοκομματικό σύστημα στην Κούβα, ο Ερμες Ερέρα, αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες της αντίδρασης να διαμορφώσουν την άποψη ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στην Κούβα, υπογράμμισε ότι προήλθε από ιδέα του Κουβανού ήρωα Χοσέ Μαρτί τον 19ο αιώνα, ο οποίος είχε το σκεπτικό πώς να ενωθεί όλος ο λαός. «Τη μέρα που εμείς δε θα είμαστε ενωμένοι, οι ΗΠΑ θα μας καταπιούν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε και για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κατασκευάσουν τους λεγόμενους αντιφρονούντες, φυσικά με τα κατάλληλα ανταλλάγματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ