Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Εστησαν καυγά για τις εντυπώσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • Ανούσιες διαδικαστικές κόντρες με «φόντο» την υπόθεση Ζαχόπουλου
  • Κ. Αλυσανδράκης - Ε. Μελά: Πραγματικό σκάνδαλο η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού

Ο ...αναμενόμενος δικομματικός καυγάς με στόχο τις εντυπώσεις από τη «ζεστή» ειδησεογραφικά υπόθεση Ζαχόπουλου κυριάρχησε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου πρόκειται να καταθέσουν σχετικά με το νομικό πλαίσιο του υπουργείου Πολιτισμού οι υπουργοί από το 1996 και μετά. Από την πλευρά του ΚΚΕ έγινε λόγος για ξεκάθαρη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία του θέματος, που είναι η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, η οποία δημιουργεί και τα σκάνδαλα. Χτες στην επιτροπή παραβρέθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις ο νυν υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να μην υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των ομιλητών από κάθε κόμμα και να κληθεί στην επιτροπή ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής. Οπως χαρακτηριστικά είπε η Α. Διαμαντοπούλου, «πρέπει να έρθει ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή (...). Πρέπει να συζητήσουμε την υπόθεση Ζαχόπουλου» και όχι γενικώς θέματα του υπουργείου Πολιτισμού. Η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλου, που υποστήριξε ότι πρόκειται για «προφανή και κραυγαλέα πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει εντυπώσεις και να συσκοτίσει την πραγματικότητα», χωρίς όμως να μπορέσει να κρύψει με τον τρόπο αυτό τη συμψηφιστική κυβερνητική τακτική. Εμφανής ήταν η εντυπωσιοθηρική τακτική των δύο κομμάτων αφού η ΝΔ επέμενε ώστε ακριβώς μετά τον Μ. Λιάπη να κληθούν στην επιτροπή οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και όχι οι προκάτοχοί του, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε να εστιάσει το ενδιαφέρον στην κλήτευση ή όχι του πρωθυπουργού. Οι τόνοι πάντως ανέβηκαν τόσο ώστε στην έδρα του προέδρου της επιτροπής ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, να αντικαταστήσει την Ε. Τσαρουχά. Ο Δ. Σιούφας αρνήθηκε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το θέμα της σειράς των υπουργών που θα καταθέσουν και αποδέχτηκε πρόταση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, για διπλασιασμό των ομιλητών από κάθε κόμμα. Υπέρ της κλήτευσης του πρωθυπουργού τάχθηκε και ο ΣΥΝ.

ΚΚΕ: Να γίνει η βαθύτερη δυνατή διερεύνηση

Τη θέση του ΚΚΕ διασαφήνισε ο εκπρόσωπός του, Κ. Αλυσανδράκης. Οπως είπε, πρέπει «να γίνει η βαθύτερη δυνατή διερεύνηση» ώστε «εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες να καταλογιστούν και εάν προκύψουν ποινικές ευθύνες να καταλογιστούν επίσης». Σημείωσε ότι «μας ενδιαφέρει να ερευνηθεί όλο το πεδίο», όμως «δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε αποτέλεσμα, ή ότι θα μπει φρένο στα σκάνδαλα» γιατί «ο πολιτισμός εμπορευματοποιείται και ιδιωτικοποιείται. Υπ' αυτό το καθεστώς δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν σκάνδαλα αφού είναι σύμφυτα του συστήματος».

Τόνισε ότι «υπάρχουν υποψίες για αποχαρακτηρισμούς μνημείων ώστε να ευνοούνται οικονομικά συμφέροντα» καθώς και «ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση κονδυλίων», όμως «πάνω από όλα είναι το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την αδιαφάνεια» και «δημιουργεί σκάνδαλα».

Ο Κ. Αλυσανδράκης τόνισε ότι «κρατάμε αποστάσεις από τα δυο κόμματα που διαγκωνίζονται για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για τις ατασθαλίες», γεγονός που είναι «αποπροσανατολιστικό». Οσον αφορά στο θέμα της κλήσης του Κ. Καραμανλή σημείωσε ότι «είτε έρθει ο πρωθυπουργός, είτε δεν έρθει δε θα έχουμε κάποια ουσιαστική διαφορά», επισημαίνοντας ότι ορθώς καλούνται όλοι όσοι χρημάτισαν υπουργοί Πολιτισμού, οι οποίοι όμως πρέπει να καταθέσουν με αντίστροφη χρονική σειρά της θητείας τους, ζητώντας τη διενέργεια ψηφοφορίας για το θέμα.

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες», τόνισε παρεμβαίνοντας η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά λέγοντας ότι «η ίδια η πολιτιστική πολιτική όπως αυτή καθορίζεται τα τελευταία χρόνια είναι σκανδαλώδης», αφού «παρακολουθούμε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης του χώρου του πολιτισμού». Οπως είπε, «μετά το 2000 τα επιχειρηματικά λόμπι όχι μόνο διαχειρίζονται τη διακίνηση του πολιτισμού αλλά παρεμβαίνουν στην παραγωγή του πολιτιστικού έργου», τονίζοντας ότι «αυτή η σκανδαλώδης πολιτική δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας σειράς θεσμών που γεννούν από μόνοι τους πρόβλημα». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), σημειώνοντας πως «το ΚΑΣ γίνεται γνωμοδοτικό αποφασιστικό και η σύνθεσή του διαφοροποιείται με κατάργηση θεσμικών εκπροσώπων και η πλειοψηφία του καθορίζεται ελέω εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού», προσθέτοντας ότι «επιλήψιμες αποφάσεις από το ΚΑΣ έχουν αναδειχτεί πολλές» και «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τις όποιες αποφάσεις αποχαρακτηρισμών». Επίσης, κατήγγειλε ότι «καταργήθηκαν επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν συλλογικοί φορείς» και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα: «Με ποια κριτήρια γίνεται η διακίνηση των κονδυλίων;», «Θα δώσετε στοιχεία στη δημοσιότητα για τις χρηματοδοτήσεις από τα έσοδα του ΟΠΑΠ;», «Ποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει χρηματοδοτήσει το υπουργείο Πολιτισμού;».

Στη συνολική τοποθέτησή του ο Μιχάλης Λιάπης εμμέσως παραδέχτηκε την ύπαρξη προβλημάτων στη θεσμική λειτουργία του υπουργείου Πολιτισμού μιλώντας για παράλυση του υπουργείου λόγω της υπόθεσης Ζαχόπουλου. Εκανε λόγο για «διαφάνεια και πλήρη δημοσιότητα» ενώ ειδικά για το ΚΑΣ δήλωσε ότι οι αποφάσεις του που θα παίρνονται με οριακή πλειοψηφία θα αναπέμπονται για επανεξέταση. Επίσης, υπενθύμισε ότι «κίνησα τον Νοέμβριο τη διαδικασία για την αλλαγή των αρμοδιοτήτων που είχαν παραχωρηθεί στον γενικό γραμματέα», τονίζοντας πάντως ότι σε κάθε περίπτωση θα διαφυλαχτεί η αρχή που λέει ότι «η πλειοψηφία αποφασίζει». Τέλος, όσον αφορά στα κονδύλια του υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε γενικόλογα ότι θα κινηθούν διαδικασίες επανακαθορισμού των κριτηρίων χρηματοδότησης.

Στην επιτροπή αναμένεται να καταθέσουν οι υπουργοί Πολιτισμού της ΝΔ Φ. Πάλλη - Πετραλιά, Π. Τατούλης και Γ. Βουλγαράκης και από το ΠΑΣΟΚ οι Ε. Παπαζώη, Θ. Πάγκαλος, Ε. Βενιζέλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ