Παρασκευή 4 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Απαιτείται σεβασμός σε περιβάλλον και δημόσια υγεία

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας, τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην εκμετάλλευση του λιγνίτη της Ελασσόνας με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών συμφερόντων

«Θεωρούμε σωστή και τασσόμαστε ενεργητικά στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων που αντιδρούν στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή μας, μέσα στο σημερινό πολιτικό συσχετισμό δύναμης, που στην εξουσία βρίσκονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι πολιτικοί εκφραστές τους». Αυτό σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, σχετικά με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην Ελασσόνα, επισημαίνοντας ότι η αρνητική θέση που εκφράζεται από την πλειοψηφία των κατοίκων, εδράζεται στη βεβαιότητα ότι «στην περιοχή της Ελασσόνας θ' ακολουθηθεί η ίδια πολιτική που εφαρμόστηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας, π.χ. στη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή εξόρυξη και αξιοποίηση του λιγνίτη με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος, χωρίς την παραμικρή προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «το ΚΚΕ δε συμφωνεί με τις αντεπιστημονικές απόψεις που προσπαθούν να απαξιώσουν τις εγχώριες πηγές ενέργειας και διευκολύνουν την πολιτική εισαγωγής πηγών ενέργειας». Και συνεχίζει: «Τέτοια περίπτωση αποτελεί η προσπάθεια απαξίωσης του λιγνίτη. Παρά τις αντίθετες επιστημονικές απόψεις που βεβαιώνουν ότι μπορεί η εκμετάλλευση του λιγνίτη να είναι αντιστοιχισμένη με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας των εργαζομένων και του πληθυσμού, έχει εξαπολυθεί εκστρατεία από την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), προκειμένου να οδηγηθούμε στην εισαγωγή πηγών ενέργειας και να οξύνεται το πρόβλημα εξάρτησης της χώρας». Κι αφού επισημαίνει ότι πάνω στα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί ο τρόπος αξιοποίησής του, στηρίζονται τα επιχειρήματα κατά του λιγνίτη και με την ένταση της προπαγάνδας δικαιολογημένα υιοθετούνται από μεγάλο μέρος του λαού, τονίζει: «Το πρόβλημα είναι πρώτα και κύρια πολιτικό, ευθύνονται αυτοί που στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας, κυβέρνησαν και κυβερνούν, αδιαφορώντας για το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο».

Υπογραμμίζοντας ότι «ο λιγνίτης αποτελεί σημαντική, αναντικατάστατη εγχώρια πηγή, πλήρως αξιοποιήσιμη επιστημονικά και τεχνικά, που μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγική ανάπτυξη», η ΝΕ, επισημαίνει: «Σήμερα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία, για δημόσιο φορέα ενέργειας, παράγοντα ανάπτυξης λαϊκής οικονομίας που οδηγεί σε ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και προωθεί την ευημερία. Μόνο εξουσία σε λαϊκά χέρια μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ενέργειας, αξιοποιώντας τις εγχώριες πηγές και δυνατότητες, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία, αλλά και την ανάπτυξη προς το συμφέρον του λαού».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Στην κατεύθυνση αυτή θα πάρουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης, αλλά και οργάνωσης του λαού του νομού μας. Η λαϊκή αντίδραση πρέπει να δεθεί με την αυριανή προοπτική, με το πρόβλημα της ανάπτυξης της χώρας. Να συνδυαστεί με αντίδραση στις πολιτικές απελευθέρωσης της ενέργειας, της παράδοσής της στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Να απεγκλωβιστεί από τις αντιλήψεις που προωθούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, που προσπαθούν να αποκρύψουν τις πραγματικές πολιτικές ευθύνες και να παρουσιάσουν το πρόβλημα σαν τεχνικό. Ενάντια στις αντιλήψεις που απαξιώνουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και νομιμοποιούν την ενεργειακή εξάρτησή της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ