Τρίτη 1 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξι πιάνα, δώδεκα πιανίστες

Εξι πιάνα, δώδεκα κορυφαίοι πιανίστες επί σκηνής, σε μια διαφορετική, μοναδική βραδιά μουσικής πανδαισίας... Στις 8/1 (9 μ.μ.), δίνει την πρώτη του συναυλία στην Αθήνα - στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, 210.3213.100) - το μουσικό σύνολο «Piandaemonium», στο οποίο συμμετέχουν οι πιανίστες: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Αντώνης Ανισέγκος, Ευτυχία Βενιωτά, Δόμνα Ευνουχίδου, Νίκος Ζαφρανάς, Στέφανος Θωμόπουλος, Γεώργιος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Λενιώ Λιάτσου, Ειρήνη Μαύρου, Χρήστος Νούλης, Θεόδωρος Τζοβανάκης, Κώστας Χάρδας.

Το «Piandaemonium» δημιουργήθηκε πριν 9 χρόνια ως πειραματικό σχήμα για την παρουσίαση μιας συναυλίας ειδικής, με έργα για πιάνο. Η ιδέα της γνωστής πιανίστριας Δόμνας Ευνουχίδου να καλέσει έντεκα, ακόμα, πιανίστες ήταν από την αρχή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μοναδική. Πρωτίστως από μουσική άποψη, γιατί κάποια έργα γράφονται αποκλειστικά για το «Piandaemonium» από Ελληνες συνθέτες κατά παραγγελία, αλλά και γιατί αυτό το σχήμα δίνει την ευκαιρία να συνηχήσουν έξι πιάνα, δημιουργώντας έναν ηχητικό χώρο διαφορετικό από τον ήχο ενός πιάνου, πλουτίζοντας και αλλάζοντας έτσι την αντίληψη του ακροατή για το πιάνο αλλά και για, ήδη, γνωστά έργα. Αλλά και ως εγχείρημα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, τολμηρό και δύσκολο, καθώς απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και τεχνική, με απαραίτητο το συγχρονισμό και τη δημιουργική συνύπαρξη δώδεκα διαφορετικών ερμηνευτών.

Οι μέχρι σήμερα εμφανίσεις του «Piandaemonium» στη Θεσσαλονίκη και στη Μικρή Επίδαυρο είχαν μεγάλη επιτυχία κι απέσπασαν ενθουσιώδη σχόλια. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στη συναυλία στο «Παλλάς» περιλαμβάνει έργα των: Νίκου Σκαλκώτα, Γιώργου Κουμεντάκη, Αντώνη Ανισέγκου, Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, Graham Fitkin, Albert Lavignac, Mack Wilberg. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Δόμνα Ευνουχίδου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ