ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ: «Αυτό που θα έχει πραγματικά αντίκτυπο είναι να δείξουμε ότι είμαστε ένα κόμμα αποφασισμένο για τη μεγάλη ανατροπή (...) Είναι κατάκτηση το γεγονός ότι την τελευταία περίοδο το κόμμα έχει τις πιο ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα θέματα» (ο Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ / ΑΥΓΗ).
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: «Επιχειρώντας μια κριτική αποτίμηση της νέας Συνθήκης θα πρέπει πρωτίστως να τονιστεί ότι (...) μολονότι συνιστά ένα νομικό και πολιτικό κείμενο χαμηλών προσδοκιών, περιλαμβάνει ορισμένα θετικά στοιχεία (...) Φυσικά σε πολλούς άλλους τομείς υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις (...) δεν χρειάζονται ωστόσο αφορισμοί, κραυγές και υπερβολές (...) Στο ερώτημα εάν ήταν τελικά αναγκαία αυτή η Συνθήκη, η απάντηση για δύο τουλάχιστον πρακτικούς πολιτικούς λόγους είναι "ναι". Πρώτον, για την εύρυθμη λειτουργία της διευρυμένης Ενωσης και την ικανότητα λήψης αποφάσεων, η ειδική πλειοψηφία και ο περιορισμός του δικαιώματος βέτο συνιστούν κινήσεις εκ των ων ουκ άνευ, ώστε να δρουν προληπτικά αποτρέποντας μπλοκαρίσματα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης εξαιτίας εθνικών εγωισμών. Δεύτερον για την απόπειρα αντιμετώπισης του δημοκρατικού ελλείμματος...» (ο Απόστολος Σταγγαλινός, επιστημονικός συνεργάτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς / ΑΥΓΗ).
ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: «Οι στόχοι μας πρέπει να είναι επιθετικοί και όχι μόνο αμυντικοί. Αυτό εξασφαλίζεται από το πλαίσιο της ΓΣΕΕ (διακήρυξη της ΓΣΕΕ για την απεργία) το οποίο με σαφήνεια συγκρούεται με το νομοθετικό πλαίσιο Σιούφα - Ρέππα» (ο Αλέκος Καλύβης, συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ / ΑΥΓΗ).
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: «Αυτό που ζούμε είναι ένας σοβαρός κλονισμός του πολιτικού συστήματος και όχι μια συγκυριακή κρίση του δικομματισμού. Η κρίση αυτή μπορεί να προσλάβει δομικά χαρακτηριστικά και να ανατρέψει δεδομένα του πολιτικού συστήματος που κυριάρχησαν για τριάντα και πλέον έτη (...) Καταγράφεται πλέον σαφής η θετική διάθεση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος για την προώθηση πολιτικής συνεργασιών στη βάση κοινών προγραμματικών στόχων. Η συγκυρία για να περάσουμε από τον δικομματισμό στον διπολισμό είναι κατάλληλη» (η Μαρία Δαμανάκη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ / ΤΟ ΒΗΜΑ).