Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιώνει τριετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση!

Αποκαλυπτική των επιδιώξεων των μεγαλοεργοδοτών η δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη από τις Βρυξέλλες. Στη μάχη της Σύμβασης τα συνδικάτα της Ζώνης

Την παρότρυνση της κυβέρνησης προς τους «κοινωνικούς εταίρους» να καταλήξουν σε τριετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξέφρασε χτες από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει το ΕΚΟΦΙΝ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. «Αυτό που θα ήταν ευχής έργο - είπε επί λέξει ο υπουργός -, δεδομένου ότι οποιοδήποτε στοιχείο μειώνει την αβεβαιότητα είναι θετικό για την οικονομία, να είχαμε διετείς συμβάσεις - όπως είχαμε και στο παρελθόν - και, αν είναι δυνατόν, να είχαμε ακόμη και τριετείς συμβάσεις (...) Και δεδομένου ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει σε πλαίσιο τριετίας, θα ήταν νομίζω χρήσιμο για την οικονομία να είχαμε έναν προγραμματισμό σε επίπεδο τριετίας σε όλους τους τομείς, ώστε να υπάρχει μια βεβαιότητα για τις εξελίξεις μέσα στην επόμενη τριετία».

Η κυβερνητική παρότρυνση, εκτός από τις επιδιώξεις των μεγαλοεργοδοτών, εκφράζει και τη βεβαιότητα ότι η ενδοτικότητα της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τριετή ΕΓΣΣΕ, ρίχνοντας ακόμα πιο κάτω τους μισθούς και τα μεροκάματα, που βάσει της προηγούμενης Σύμβασης «αυξήθηκαν» κατά 77 λεπτά τη μέρα μεικτά. Κι αυτό χωρίς να υπολογίσει κανείς τις συνέπειες που είχε η κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ στις κλαδικές συμβάσεις και στις μάχες των συνδικάτων για την απόσπαση ικανοποιητικών αυξήσεων. Για το δημόσιο, ο υπουργός επικαλέστηκε ξανά τις αντοχές του προϋπολογισμού για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις πείνας.

Κινητοποιήσεις στη Ζώνη

Στον αντίποδα και προετοιμάζοντας τον κλάδο για την ολομέτωπη σύγκρουση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της Ενωσης Μετάλλου Σαλαμίνας, από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα, οι μεταλλεργάτες θα απέχουν από κάθε μορφή υπερωριακής απασχόλησης.

Την Τρίτη κλιμακώνουν με 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στις 9 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό και πορεία στα δικαστήρια όπου θα εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι εργοδότες για το μνημείο που έχουν στήσει μέσα στη Ζώνη οι εργάτες, καταγγέλλοντας τα εργοδοτικά εγκλήματα. Την Τετάρτη οι μεταλλεργάτες συμμετέχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί επίσης στον ηλεκτρικό σταθμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ