Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εσπασαν το «συνδικαλιστικό άβατο» στη ΔΕΛΤΑ

Με μια μαζική και αιφνιδιαστική κινητοποίηση, εισέβαλαν χτες το πρωί στο εργοστάσιο και κάλεσαν τους εργάτες να συμμετάσχουν με το ΠΑΜΕ στην απεργία στις 12 του Δεκέμβρη

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με το πανό της Ομοσπονδίας στο προαύλιο της ΔΕΛΤΑ
Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με το πανό της Ομοσπονδίας στο προαύλιο της ΔΕΛΤΑ
Αγωνιστική εισβολή στο εργασιακό γκέτο της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο πραγματοποίησαν χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας. Εκαναν και μ' αυτόν τον τρόπο καθαρό προς κάθε κατεύθυνση ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα ανεχτεί κανένα εμπόδιο και κανέναν περιορισμό στην επαφή του με τους εργαζόμενους.

Η απόφαση για τη δυναμική και αιφνιδιαστική κινητοποίηση πάρθηκε ύστερα από την άρνηση (για πολλοστή φορά) της εργοδοσίας να επιτρέψει την είσοδο στο εργοστάσιο σε συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου του κλάδου, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την απεργία στις 12 του Δεκέμβρη και τις αντιδραστικές εξελίξεις στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η εταιρεία, που πουλήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλο, σε μεγάλο πολυεθνικό επενδυτικό όμιλο («Marfin»), έχει εδώ και χρόνια επιβάλει συνδικαλιστικό άβατο στα εργοστάσιά της. Σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν υπάρχει σωματείο ενώ και τα κλαδικά συνδικάτα έχουν εξοβελιστεί από τα εργοστάσια της επιχείρησης και βρίσκονται συστηματικά στο στόχαστρο της εργοδοσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμονές του τελευταίου συνεδρίου της ΓΣΕΕ (Μάρτης 2007), η εργοδοσία και η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία προσπάθησαν ακόμα και δικαστικά να αποκλείσουν εκπροσώπους της ταξικής Ομοσπονδίας από τις εργασίες του συνεδρίου. Το ΠΑΜΕ είχε απαντήσει με συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο, ιδιοκτησίας τότε του προέδρου του ΣΕΒ.

Ξεκάθαρο μήνυμα

Χτες, πριν ακόμα βγει ο ήλιος, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εισέβαλαν μαζικά στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ. Εργάτη τον εργάτη, άνοιξαν την κουβέντα για το Ασφαλιστικό και την ανάγκη στις 12 του Δεκέμβρη να νεκρώσει η παραγωγή, να γεμίσει ασφυκτικά η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Με την ντουντούκα, τα συνθήματα και το πανό της Ομοσπονδίας που άπλωσαν στο προαύλιο, κατήγγειλαν την τρομοκρατία της εργοδοσίας και κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν. Να σπάσουν τη σιωπή που προσπαθεί να επιβάλει η πολυεθνική για να διασφαλίσει τα υπερκέρδη της, να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού τους κλαδικού Συνδικάτου. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δεν άφησαν χώρο και διάδρομο του εργοστασίου που να μην μπουν, να μην αφήσουν την ανακοίνωση, να μη στήσουν ένα πηγαδάκι, μια γρήγορη κουβέντα με τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και την τελευταία ώρα και ενώ οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονταν ήδη μέσα στο εργοστάσιο, η εργοδοσία με παρεμβάσεις της προσπαθούσε να αποτρέψει την επαφή με τους εργαζόμενους. Κάθε απόπειρα έπεσε στο κενό. Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έφτασε σε όλους τους χώρους της παραγωγής, μέσα σε συνθήματα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει» και «Εμπρός εργάτη μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη».

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο Π. Τσιχλής, όσο και ο Κ. Λιαπάτης, πρόεδροι της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου, αντίστοιχα, τόνισαν ότι η χτεσινή κινητοποίηση ήταν ένα πρώτο μήνυμα προς την εργοδοσία που σύντομα θα βρει συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ