Ερευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο προωθούμενος αποχαρακτηρισμός της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων θα γίνει στη βάση πολιτικής απόφασης υπέρ του κεφαλαίου
Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του συγκαλύπτουν τους πραγματικούς κινδύνους που προκύπτουν για εκατομμύρια εργαζόμενους από τη δουλιά τους |
Τα στοιχεία της μελέτης έρχονται από μια ακόμη πλευρά να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το χαρακτήρα της αναθεώρησης της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που προωθεί η κυβέρνηση. Οτι δηλαδή, ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων θα γίνει στη βάση πολιτικής απόφασης, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας και την απαλλαγή της από τις υποχρεώσεις απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, χωρίς ούτε στο ελάχιστο να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, αφού αυτά, αν υπήρχαν, θα επέβαλαν την επέκταση και όχι τη συρρίκνωση των ΒΑΕ.
Στο πλαίσιο της μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξετάστηκαν ασθενείς οι οποίοι εισήχθησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο χρονικό διάστημα από τον Ιούνη μέχρι το Δεκέμβρη του 2004.
Από τους 1.687 ασθενείς που εξετάστηκαν, οι 264, (ποσοστό 16%), διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από επαγγελματική νόσο και, μάλιστα, για τους 122 απ' αυτούς, (ποσοστό 7,3%), η εισαγωγή έγινε ειδικά για την αντιμετώπιση μιας βέβαιης, ή πιθανολογούμενης επαγγελματικής ασθένειας. Εργατικά «ατυχήματα» διαπιστώθηκαν σε 164 από τους ασθενείς που εξετάστηκαν, (ποσοστό 10%).
Επίσης, 922 ασθενείς, (ποσοστό 55%), δήλωσαν ότι ήταν εκτεθειμένοι σε έναν, ή και περισσότερους βλαπτικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Συγκεκριμένα, 398 ανέφεραν έκθεση σε φυσικούς βλαπτικούς παράγοντες, 234 σε εισπνεόμενους, 586 σε χημικές ουσίες, διαλύτες, ή βαρέα μέταλλα, 480 σε φυτοφάρμακα, ενώ το 5% των εξετασθέντων δήλωσε ότι ήταν εκτεθειμένοι σε λοιμογόνους παράγοντες.
Στο πλαίσιο της μελέτης, εξετάστηκαν και στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία υπολογίζεται ότι από τους 1.800.000 ασθενείς που νοσηλεύονται, ετησίως, στα νοσοκομεία της χώρας μας, πάνω από 65.000 εισάγονται εξαιτίας μιας σαφώς τεκμηριωμένης επαγγελματικής πάθησης.
Η μη καταγραφή και, κατ' επέκταση, η μη «αναγνώριση» των επαγγελματικών νοσημάτων στη χώρα μας εξυπηρετεί τους εργοδότες, οι οποίοι, αν και υπαίτιοι για τις επαγγελματικές ασθένειες, δεν αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη γι' αυτές και δεν πληρώνουν τίποτα για την υγειονομική περίθαλψη, ή και την αναγκαστική συνταξιοδότηση των εργαζομένων που πάσχουν από επαγγελματική νόσο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα οι επαγγελματικές παθήσεις, αντί να καλύπτονται από τις εργοδοτικές εισφορές, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καλύπτονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους.