Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Πρόνοια με ... συμβάσεις και ημερομηνία λήξης

Το αδιέξοδο της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα επιβεβαίωσε η πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων

Από τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων
Από τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων
Για το δικαίωμά τους στη σταθερή και μόνιμη εργασία διαδήλωσαν χτες, με πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας που ξεκίνησε την Πέμπτη. «Εγκλωβισμένοι» στις διάφορες μορφές ελαστικής απασχόλησης (συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου) με τις οποίες δουλεύουν οι περίπου 4.000 εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, μένουν απλήρωτοι - στην πλειοψηφία τους - για περισσότερους από 4 και 5 μήνες.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως σημειωνόταν και σε σχετική ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τον Απρίλη του 2007, από την έναρξη της λειτουργίας του (1997) είχε συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης χρηματοδότησης από την ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό, περιορισμένο χαρακτήρα, που δεν καλύπτει τις σοβαρές ανάγκες αυτών των τμημάτων του πληθυσμού.

Σήμερα έχει ελάχιστη, λειψή και προβληματική κρατική χρηματοδότηση, περιορισμένο χρόνο ζωής που παίρνει μικρές αναστολές, περιορίζεται σε ελάχιστο τμήμα του πληθυσμού της χώρας και υλοποιείται από ελάχιστο προσωπικό, χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ή απασχόληση που μοιραζόταν και σε άλλες εργασίες, χωρίς ενιαία σχέση εργασίας (μερική απασχόληση), χωρίς ενιαία ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς και οι εργαζόμενοι σ' αυτό συχνά καθυστερούν να πληρωθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το αδιέξοδο της πολιτικής που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την Πρόνοια, επιβεβαιώνουν οι μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων. «Είμαστε απλήρωτοι από τον Ιούνιο...» «Και δεν είναι μόνο αυτό, δεν ξέρουμε αν αύριο θα δουλεύουμε, αν θα πληρωνόμαστε και από πού θα πληρωνόμαστε...», σημείωσαν στο «Ρ» η Ταξιαρχούλα Αλεξάνδρου και η Χαρίκλεια Κουλιαδέλλη, από τη Μυτιλήνη. Οι μισθοί είναι ούτως ή άλλως ανεπαρκείς, τώρα που λείπουν, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. «Πολλοί έχουμε 2 ή 3 παιδιά... Ηρθαμε στην Αθήνα, κι αυτό με δανεικά».

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και, μέσα σε βροχή, πραγματοποίησαν πορεία έως τη Βουλή, όπου κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στα κόμματα. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τον υφυπουργό Εσωτερικών Αθ. Νάκο (πριν την πορεία), το στέλεχος της κυβέρνησης πέταξε το μπαλάκι στους δήμους.

Εξήγησε ότι μέχρι τα τέλη του 2008 οι δημοτικές επιχειρήσεις (στις οποίες υπάγεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι») θα περιέλθουν σε άλλο καθεστώς και γι' αυτό, η κάλυψη των σχετικών θέσεων εργασίας εξαρτάται από τις προκηρύξεις που θα κάνουν οι δήμοι. Χωρίς βέβαια να πει λέξη για την ομηρία στην οποία η πολιτική της κυβέρνησης καταδικάζει χιλιάδες εργαζόμενους, περιορίστηκε σε υποσχέσεις για καταβολή των δεδουλευμένων πριν τα Χριστούγεννα.

Οι εργαζόμενοι ζητάνε τη χρηματοδότηση του προγράμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στον αντίποδα, ο υφυπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε χτες ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα παραταθεί μέχρι τις 31/8/2008.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ