Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εμπαιγμός για Λύκειο Αριστοτέλη - Ωδείο

«Ή στο κεφάλαιο ή σε κανέναν!». Αυτό είναι ουσιαστικά το «σύνθημα» της κυβέρνησης για τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, που με πολύχρονους αγώνες κατοίκων και φορέων διασώθηκε από την τσιμεντοποίησή του λόγω της κατασκευής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή.

Χτες, ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, επισκέφθηκε το χώρο και «ζήτησε την οριστικοποίηση της μελέτης για το στέγαστρο στην παλαίστρα του Λυκείου του Αριστοτέλη, για να αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης του έργου»!

Πρόκειται για φράση που αναδεικνύει τον κυνισμό και αδιαφορία του δικομματισμού για την πολιτιστική κληρονομιά, αφού: 1) Τα σημαντικότατα ευρήματα του 4ου π.Χ. αι. έχουν βρεθεί από το 1996. 2) Το στέγαστρο παραμένει μακέτα από το 2000, με αποτέλεσμα τα ευρήματα να βρίσκονται στο έλεος του καιρού, ενώ, παράλληλα, ο χώρος παραμένει «οικόπεδο», με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να αναθαρρήσουν οι «φιλότεχνοι» επιχειρηματίες για τη χρήση του. 3) Οπως προκύπτει από δημοσίευμα του «Βήματος» (12/11/2006) ο γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, «διαβεβαίωσε ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη, δεδομένου ότι έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων»»!

Συμπέρασμα: Μετά από δέκα χρόνια, από τότε που βρέθηκαν οι αρχαιότητες, εφτά από τη μελέτη για το στέγαστρο και ένα από τη «διαβεβαίωση» πως η χρηματοδότηση είναι «εξασφαλισμένη», ο υπουργός ζητά τώρα οριστικοποίηση μελέτης και αναζήτηση πόρων για τη χρηματοδότηση του έργου!

Ο εμπαιγμός, όμως, δε σταματά στον αρχαιολογικό χώρο της Ριζάρη, αλλά «επεκτείνεται» και στο γειτονικό Ωδείο Αθηνών, για το οποίο ο υπουργός «ενημερώθηκε για τα επί εικοσαετία σωρευμένα προβλήματα του χώρου και επιφυλάχτηκε να μελετήσει το περίπλοκο αυτό θέμα, προς αναζήτηση κάποιας οριστικής λύσης»!

Προφανώς, ο υπουργός εννοεί τη στέγαση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην αμφιθεατρική αίθουσα συναυλιών που υπάρχει στο υπόγειο του Ωδείου (700 περίπου θέσεων) και η αποπεράτωση της οποίας εντάσσεται, από το 2001, στους «μελλοντικούς σχεδιασμούς του ΥΠΠΟ»! Από αυτήν την άποψη αναρωτιέται κανείς πόσο πιο «περίπλοκο» είναι να δοθούν χρήματα από το κράτος, για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα του μεγαλύτερου συμφωνικού φορέα της χώρας... από το να «ξαναπρασινίσει» η Αρχαία Ολυμπία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ