Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προσηλωμένοι αυστηρά στους «νόμους της αγοράς»

Τις θέσεις του για την οικονομία παρουσίασε ο Ε. Βενιζέλος

Εκφράζοντας την αυστηρή προσήλωσή του στη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο αντιδραστικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε χτες το μεσημέρι τις θέσεις του για την οικονομία.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ίδια κατεύθυνση με τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σκανδαλίδη, δηλώνοντας πίστη στους «νόμους της αγοράς», στην επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας και στηρίζοντας πλήρως το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε την αντίληψη για λιγότερο κράτος ή κράτος που θα παρέχει υπηρεσίες στο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, εντελώς υποκριτικά, ισχυριζόταν ότι «παρά τη βαθιά δυσπιστία των πολιτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το εάν μπορεί μια σοσιαλιστική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό φιλολαϊκό πρόγραμμα, υπάρχει απάντηση η οποία πρέπει να δοθεί».

Συμμετέχοντας στο κοινό παιχνίδι παραπλάνησης του λαού που παίζει το «όλον» ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε να παραμυθιάσει τα λαϊκά στρώματα παρουσιάζοντας ένα δήθεν «νέο σχέδιο αναδιανομής του πλούτου». Πρότεινε την «εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης», το οποίο ενέταξε όμως σε μια κυβερνητική πολιτική που θα «σέβεται τα στενά δημοσιονομικά όρια του Συμφώνου Σταθερότητας» και την ΟΝΕ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι στόχοι στην οικονομία πρέπει να είναι η ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας», η «ανόθευτη και ελεύθερη λειτουργία της αγοράς» και όταν έγινε πιο συγκεκριμένος παρουσίασε μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, προτείνοντας «άμεσα την πλήρη φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων που προσανατολίζονται στις καινοτομίες»! Καθώς επίσης και «μείωση της φορολογίας των νομικών προσώπων στην περίπτωση αύξησης της απασχόλησης».

Στις προτάσεις του για τα λαϊκά στρώματα μίλησε για «δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος», η οποία, όπως είπε, θα έρθει μέσα από «πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα με στόχο την αύξηση του εθνικού πλούτου»... Αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα «αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος», το οποίο, όπως υποστήριξε, «θα είναι μεγαλύτερο στον κοινωνικό τομέα» και συγχρόνως «μικρότερο στον τομέα της επιχειρηματικότητας», ανοίγοντας το δρόμο στο μεγάλο κεφάλαιο να διευρύνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Μίλησε για την ανάγκη εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και «την τριτογενοποίηση της αγροτικής οικονομίας», δηλαδή την παραπέρα συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε ως μέτρα άμεσης εφαρμογής «την ίδρυση Ταμείου Νέας Γενιάς με την επωνυμία "Ξεκίνημα"», που θα συνεργάζεται με το τραπεζικό σύστημα και «προσανατολίζεται στην ενίσχυση των νέων ανθρώπων», παρέχοντάς τους «νέα δάνεια»!! Δε φτάνουν όσα χρήματα χρωστάνε οι νέοι άνθρωποι και οι λαϊκές οικογένειες στους τραπεζίτες, ήρθε να προτείνει την παραπέρα υπερχρέωσή τους χωρίς όμως ...«εμπράγματες εγγυήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες»!

Στους εργαζόμενους υποσχέθηκε «ίσες ευκαιρίες» και στους μακροχρόνια ανέργους έταξε το «Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής που θα στηρίζει τους ΟΤΑ, ιδίως Α΄ βαθμού», οι οποίοι μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα θα επιδοτούν τους εργοδότες για να προσλαμβάνουν εργαζόμενους «ώστε να αξιοποιούνται οι δεξιότητές τους».

Συνεργάτες του προέδρου Γ. Παπανδρέου σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ε. Βενιζέλος για την οικονομία ανέφεραν πως δεν προσφέρουν τίποτα καινούριο και οι θέσεις που παρουσίασε ουσιαστικά περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, ο Ε. Βενιζέλος, μιλώντας στη ΝΕΤ, χαρακτήρισε «καλαμπούρι που θα πρέπει να σταματήσει» τα περί υπονομευτών. Ανέφερε ότι το σχήμα «Καραμανλή - Παπανδρέου έχει δοκιμαστεί» και υποστήριξε ότι δεν ενδιαφέρεται για «διαγραφές αλλά για εγγραφές στο ΠΑΣΟΚ».

Απαντώντας ο Τ. Χυτήρης είπε ότι ο Ε. Βενιζέλος πρέπει πρώτα να κερδίσει τον Γ. Παπανδρέου για να αναμετρηθεί με τον Κ. Καραμανλή...

Χτες η Μ. Δαμανάκη με δήλωσή της ανέφερε ότι στις 11 του Νοέμβρη θα στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ