Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οξύτατες αντιδράσεις στο έγγραφο Τουρκίας - Βρετανίας

Πολύ δυσμενή εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, το έγγραφο στρατηγικού συνεταιρισμού Τουρκίας - Βρετανίας, στο οποίο το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αναφέρεται ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», ενώ υπάρχουν πρόνοιες για πολιτική αναβάθμιση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα σοβαρό και λεπτό ζήτημα». Σχολιάζοντας τη διευκρίνιση του Λονδίνου, ότι η πολιτική της Βρετανίας στο Κυπριακό δεν αλλάζει, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι «πράγματι η βρετανική πολιτική, ήταν πάντοτε η ίδια, αλλά μόλις τώρα αποκαλύπτεται». Ο Κύπριος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία με πολλή ψυχραιμία και σοβαρότητα θα προβεί στα αναγκαία διαβήματα και ενέργειες, ώστε να αποτρέψει τις δυσμενείς συνέπειες.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας υπενθύμισε ότι «οι στρατιωτικές βάσεις και οι διευκολύνσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο καλύπτονται και από τη Συνθήκη Εγγυήσεως και διέπονται και από την αρχή της αμοιβαιότητας».

Επιστολή Χριστόφια σε Βρετανούς βουλευτές

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, απέστειλε χτες σε Βρετανούς βουλευτές επιστολή αναφορικά με το θέμα της υπογραφής συμφωνίας «Στρατηγικού Συνεταιρισμού» μεταξύ των πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστόφιας καλεί τους Βρετανούς βουλευτές «να ασκήσουν την επιρροή τους για να τερματιστούν οποιεσδήποτε ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης, που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ούτω καλούμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", η οποία αποτελεί μια παράνομη οντότητα, σύμφωνα και με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Ευέλικτη και βιώσιμη» η συμφωνία της 8ης του Ιούλη

Ο ειδικός αντιπρόσωπος στην Κύπρο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάικλ Μόλερ, χαρακτήρισε τη συμφωνία της 8ης Ιούλη 2006 μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως αρκετά ευέλικτη και βιώσιμη, «ώστε να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις ανάγκες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ενώ θα βοηθήσει και στην επανένωση της νήσου». Σε ομιλία σε εκδήλωση για την ημέρα των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Μόλερ κάλεσε όλους τους Κύπριους να κοιτάζουν προς το μέλλον με εποικοδομητικό και ευφάνταστο, όπως είπε, πνεύμα.

Πρόσθεσε ότι έχει οπωσδήποτε επέλθει ο χρόνος για λύση του Κυπριακού και ότι τα Ηνωμένα Εθνη και η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν την Κύπρο να προχωρήσει μπροστά.

Καταλήγοντας, ο κ. Μόλερ τόνισε ότι εναπόκειται στους ίδιους τους Κυπρίους να βρουν μια «κυπριακή λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ