Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συνελεύσεις στις σχολές για τα επόμενα βήματα

Με συνελεύσεις στους συλλόγους, στα έτη και στα τμήματα, για την οργάνωση της πάλης φοιτητών και σπουδαστών για να μην εφαρμοστεί - να καταργηθεί ο νόμος - πλαίσιο και κόντρα σε όλα τα μέτρα εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης των σπουδών, ξεκίνησε η βδομάδα. Φοιτητές και σπουδαστές προχωρούν σε τοπικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας πραγματικά δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου Παιδεία. Διεκδικούν δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα εργαστηρίων, μετακινήσεις, που η «δημόσια και δωρεάν» Παιδεία δεν παρέχει και που αν τα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης εφαρμοστούν, θα εξανεμιστεί πλήρως.

Ηδη από την περασμένη βδομάδα, οι φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν με αποφάσεις τους στη συγκέντρωση της Αθήνας καλούν τους συλλόγους να προχωρήσουν σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων, σε πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και σε νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Νοέμβρη και σε πανελλαδική συνάντηση συντονισμού στις 2 Νοέμβρη. Στις παραπάνω πρωτοβουλίες καλεί τους σπουδαστικούς συλλόγους το Παναθηναϊκό Συντονιστικό Αγώνα των ΤΕΙ.

Χτες, ο σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας προχώρησε μετά τη γενική του συνέλευση σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Αθήνας, διεκδικώντας άμεσο διορισμό των νηπιαγωγών που απαιτούνται για τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών. Τελικά, βρέθηκε προσωρινή λύση, καθώς εξασφαλίστηκαν οι οικονομικές πιστώσεις για την πρόσληψη του απολύτως απαραίτητου αριθμού νηπιαγωγών ώστε να ξεκινήσουν στοιχειωδώς οι πρακτικές ασκήσεις. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις του συλλόγου στο υπουργείο Παιδείας και την πρυτανεία. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΚΣ, «αν δεν είχαμε κινητοποιηθεί και διεκδικήσει τα αναγκαία, τώρα δε θα μπορούσαμε να κάνουμε καθόλου μάθημα» και καλεί τους φοιτητές να συνεχίσουν «με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, για την αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή».

Στη Θεσσαλονίκη

«Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας και τα δικαιώματά μας. Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, με όλο το λαό για τα δικαιώματά μας σε μόρφωση, δουλιά, ζωή. Συντονιζόμαστε με βάση τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων», διαμήνυσαν οι εκπρόσωποι των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων Φυσικού, Μαθηματικού, Χημικού, Παιδαγωγικού, που προχώρησαν σε συνάντηση συντονισμού της δράσης τους και καλούν σε συντονισμό όλους τους φοιτητικούς συλλόγους. Οι σύλλογοι καλούν σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων αυτή και την επόμενη εβδομάδα, για παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου 31 Οκτώβρη με το αίτημα της καταδικαστικής απόφασης της Συγκλήτου ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα και νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Νοέμβρη.

Στα Γιάννενα

Αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις εφαρμογής διατάξεων του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου στα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία την Πέμπτη 25 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνονται απόπειρες να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις περί διαγραφής φοιτητών και φτιασιδώματος της μόστρας των πανεπιστημίων που αγνοούν τις οικονομικές δυσκολίες που αναγκάζουν μεγάλη μερίδα των φοιτητών να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους και να δυσκολεύονται στην παρακολούθηση μαθημάτων και την ολοκλήρωση των σπουδών. Η γραμματεία του Τμήματος Φιλολογίας καλεί όσους φοιτητές έχουν υπερβεί το όριο να δηλώσουν εγγράφως αν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ενώ στην Ιατρική οι φοιτητές πληροφορήθηκαν ...τηλεφωνικά ότι πρέπει να δηλώσουν αν θέλουν να συνεχίσουν. Στο Μαθηματικό ο νέος οδηγών σπουδών καταργεί τις πτυχιακές εξεταστικές, αφαιρώντας μια ακόμα δυνατότητα που είχαν οι φοιτητές επί πτυχίω, που κατά κύριο λόγο εργάζονται, να περάσουν μαθήματα και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Παράλληλα, τα έξοδα για αναλώσιμα υλικά για τα εργαστήρια (ποδιές, στηθοσκόπια, κομπιουτεράκια και λοιπά υλικά για εργαστήρια) βαραίνουν την τσέπη των φοιτητών και προστίθενται στα πάγια και διαρκή έξοδα για στέγαση, σίτιση και συγγράμματα.

Απέναντι στην προώθηση της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η ΠΚΣ κάνει μαζικές εξορμήσεις, ενημερώνοντας τους φοιτητές για τους στόχους αυτής της βήμα βήμα υλοποίησης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, με την οποία συμπλέει και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ