Το ειδικό «συνταξιοδοτικό καθεστώς» ή αλλιώς τα «βαρέα και ανθυγιεινά» είναι το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και συνδικάτων, μετά τις σαρωτικές εξαγγελίες Σαρκοζί περί «ριζικών αλλαγών» σε συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δημόσιο τομέα, εργασιακές σχέσεις
Associated Press |
Λιμενεργάτες της Μασσαλίας σε παλιότερη κινητοποίηση |
Ποια είναι αυτά;
Ο τρόπος εφαρμογής των μέτρων, π.χ. πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα ιδιαίτερα στους ήδη συνταξιούχους, είναι διαπραγματεύσιμος.
Τα μέτρα αφορούν 1,6 εκατομμύρια εργαζομένους: 500.000 ενεργούς και 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Οι κλάδοι που θίγονται, εκτός του ιδιωτικού τομέα, είναι οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς, στους Σιδηροδρόμους, στη δημόσια εταιρεία αερίου, στη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού και στην Τράπεζα της Γαλλίας. Στα «βαρέα και ανθυγιεινά» κατατάσσονται, επίσης, ναυτικοί, ανθρακωρύχοι, οι υπάλληλοι στην Οπερα του Παρισιού, στην Κομεντί Φρανσέζ, στη Βουλή, στη Γερουσία, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Παρισιού και στο λιμάνι του Μπορντό.
Για «απαράδεκτες προτάσεις» μίλησαν τα μεγαλύτερα συνδικάτα, που οδηγούν «σε χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης όλων των δημόσιων υπαλλήλων, και σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων». Η CGT, που πρόσκειται στο ΚΚ Γαλλίας και η Force Ouvriere (κεντρώο συνδικάτο), κάλεσαν τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της 18ης Οκτώβρη και να προετοιμαστούν για κλιμάκωση. Η CFDT (κεντροδεξιά) εκτίμησε ότι υπάρχουν «θετικά σημεία» ενώ η CFTC (χριστιανοδημοκράτες) εξέφρασε αντιρρήσεις κυρίως ως προς την εφαρμογή στους, ήδη, συνταξιούχους.